Podstawą w pierogach, jest dobre, elastyczne ciasto. Ja przepis posiadam od mamy, ona zaś od swojej mamy, mojej babci, więc przepis uważam za znakomity, niezawodny. Jestem zdania że stare przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie należą do najlepszych!
Jeśli chodzi o nadzienie, to można wykonać je z czym tylko sobie zapragniemy, w wersji na słodko lub na słono.
Moje ulubione do tzw. mamcine pierogi z farszem ziemniaczanym, mąż znów tylko i wyłącznie w wersji słodkiej, zazwyczaj z jagodami, truskawkami, śliwkami.
- Poniżej przedstawiam przepis na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok 1 szklanka gorącej wody
1 jajko
szczypta soli
Mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę (ilość wody uzależniona od tego ile zabierze, (ok 1 szklanka). Ciasto wałkujemy,wykrawamy krążki za pomocą szklanki.
- Kolejnym etapem w wykonaniu pierogów jest farsz:
FARSZ DO MAMCINYCH PIEROGÓW Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM
ok 10 ziemniaków
zioła prowansalskie, oregano, pieprz, sól
1 cebula
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu, dodać do ugotowanych ziemniaków. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.
FARSZ DO PIEROGÓW RUSKICH
ok 10 ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
15-20 dag sera twarogowego półtłustego
zioła prowansalskie, oregano, pieprz, sól
Cebulkę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę wraz z serem twarogowym, dodać przyrumienioną cebulę wraz z tłuszczem, doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.
FARSZ DO PIEROGÓW Z NADZIENIEM BROKUŁOWO-SEROWYM
1 mały brokuł
1 cebula
80g sera żółtego
tłuszcz do przyrumienienia cebulki
sól pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Różyczki brokuła ugotować w osolonej wodzie, ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu, dodać do ugotowanego brokuła, pognieść widelcem, połączyć z przyrumienioną cebulką wraz z tłuszczem, przyprawić do smaku, dodać starty ser i delikatnie wymieszać.
FARSZ Z MIĘSEM MIELONYM
2 udka z kurczaka
1 skrzydełko z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
Kawałek selera
1 cebula
olej do smażenia
Sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Udka z kurczaka i skrzydełko oczyścić, przepłukać pod zimną bieżącą wodą, wrzucić do garna i zalać zimną wodą tak by je przykryło. Dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki marchew i pietruszkę oraz kawałek selera, dodać łyżeczkę soli i gotować na wolniutkim ogniu ok 1h godz, ma "mrugać". Cebulkę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na oleju. Mięso obrać, zblendować, cebulę wraz z tłuszczem dodać do mięsa. Wymieszać i przyprawić do smaku.
FARSZ ZE SZPINAKIEM, ZIEMNIAKAMI I SEREM ŻÓŁTYM
400g ziemniaków
250g szpinaku mrożonego
100g sera żółtego
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. szpinak przysmażyć na patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać do ziemniaków. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać do farszu, wymieszać i doprawić do smaku.
- Na każdy krążek nakładamy nadzienie, dokładnie zlepiany palcami boki.
- Pierogi wrzucać do posolonego wrzątku, od wypłynięcia na wierzch gotować ok 5 min, pierogi wyjmuj łyżką cedzakową. Cebulkę pokrój w kosteczkę i usmaż na tłuszczu. Pierogi podawaj polane cebulką.