Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ich wysokość pierogi

Pierogi niestety wymagają więcej nakładu pracy, ale wystarczy zamrozić i jak znalazł na szybki obiad.

Podstawą w pierogach, jest dobre, elastyczne ciasto. Ja przepis posiadam od mamy, ona zaś od swojej mamy, mojej babci, więc przepis uważam za znakomity, niezawodny. Jestem zdania że stare przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie należą do najlepszych!

Jeśli chodzi o nadzienie, to można wykonać je z czym tylko sobie zapragniemy, w wersji na słodko lub na słono.

Moje ulubione do tzw. mamcine pierogi z farszem ziemniaczanym, mąż znów tylko i wyłącznie w wersji słodkiej, zazwyczaj z jagodami, truskawkami, śliwkami.

- Poniżej przedstawiam przepis na ciasto:


2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok 1 szklanka gorącej wody
1 jajko
szczypta soli

Mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę (ilość wody uzależniona od tego ile zabierze, (ok 1 szklanka). Ciasto wałkujemy,wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Ich wysokość pierogi

- Kolejnym etapem w wykonaniu pierogów jest farsz:

FARSZ DO MAMCINYCH PIEROGÓW Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM

ok 10 ziemniaków
zioła prowansalskie, oregano, pieprz, sól
1 cebula

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu, dodać do ugotowanych ziemniaków. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.

Ich wysokość pierogi

FARSZ DO PIEROGÓW RUSKICH

ok 10 ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
15-20 dag sera twarogowego półtłustego
zioła prowansalskie, oregano, pieprz, sól

Cebulkę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę wraz z serem twarogowym, dodać przyrumienioną cebulę wraz z tłuszczem, doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.

FARSZ DO PIEROGÓW Z NADZIENIEM BROKUŁOWO-SEROWYM

1 mały brokuł
1 cebula
80g sera żółtego
tłuszcz do przyrumienienia cebulki
sól pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Różyczki brokuła ugotować w osolonej wodzie, ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu, dodać do ugotowanego brokuła, pognieść widelcem, połączyć z przyrumienioną cebulką wraz z tłuszczem, przyprawić do smaku, dodać starty ser i delikatnie wymieszać. Ich wysokość pierogi

FARSZ Z MIĘSEM MIELONYM

2 udka z kurczaka
1 skrzydełko z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
Kawałek selera
1 cebula
olej do smażenia
Sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Udka z kurczaka i skrzydełko oczyścić, przepłukać pod zimną bieżącą wodą, wrzucić do garna i zalać zimną wodą tak by je przykryło. Dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki marchew i pietruszkę oraz kawałek selera, dodać łyżeczkę soli i gotować na wolniutkim ogniu ok 1h godz, ma "mrugać". Cebulkę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na oleju. Mięso obrać, zblendować, cebulę wraz z tłuszczem dodać do mięsa. Wymieszać i przyprawić do smaku.

Ich wysokość pierogi

FARSZ ZE SZPINAKIEM, ZIEMNIAKAMI I SEREM ŻÓŁTYM

400g ziemniaków
250g szpinaku mrożonego
100g sera żółtego
sól, pieprz do smaku

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. szpinak przysmażyć na patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać do ziemniaków. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać do farszu, wymieszać i doprawić do smaku.

Ich wysokość pierogi

- Na każdy krążek nakładamy nadzienie, dokładnie zlepiany palcami boki.

Ich wysokość pierogi

- Pierogi wrzucać do posolonego wrzątku, od wypłynięcia na wierzch gotować ok 5 min, pierogi wyjmuj łyżką cedzakową. Cebulkę pokrój w kosteczkę i usmaż na tłuszczu. Pierogi podawaj polane cebulką.Ich wysokość pierogi

Ich wysokość pierogi

Bożena Matuszczyk 20.01.2017 11:17
anka1988 to tak jak ja ,uwielbiam pierożki Twoje wyglądają bardzo apetycznie.;)
anka1988 17.01.2017 17:59
ja jak robię, dużo mrożę i mam jak znalazł na obiad gdy nie ma czasu :)
MonikaW 16.01.2017 23:25
uwielbiam pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak