Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jabłkowe przetwory i kilka pomysłów

To ostatni dzwonek na zrobienie jabłkowych przetworów na zimę.


Jabłka są smaczne i zdrowe. Najwięcej witaminy jest w surowych owocach a przede wszystkim w skórce z jabłek.
Ale oprócz tego, że spozywamy ich duże ilości właśnie na surowo warto zrobić z nich przetwory na zimę.
Mogą to być musy, soki, dżemy czy jabłka prażone.
Idealnie sprawdzą się do ciast, naleśników czy innych deserów.
Zapraszam po moje pomysły na te smaczne owoce.

 



Prażone jabłka

 

Jabłkowe przetwory i kilka pomysłów

 

jabłka
cukier ( po 25 g na 100 g jabłek )
1/2 szk wody

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę ( ja miałam jabłka, które nigdy nie ciemnieją ale niestety nie znam odmiany ). Do dużego garnka wlać wodę, wrzucić pokrojone jabłka i prażyć je na ogniu do momentu aż zaczną lekko się rozpadać. Następnie wsypać cukier i mieszając od czasu do czasu prażyć jabłka aż niewielka ich ilość zostanie w kawałkach. Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików ( u mnie duże i mniejsze ). Zakręcić zakrętkami a potem pasteryzować, większe słoiki 15 minut a mniejsze 10. Zapasteryzowane słoiki z jabłkami przenieść w chłodne miejsce.

 


Papierówki z migdałami i rodzynkami

 

Jabłkowe przetwory i kilka pomysłów


800 g papierówek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
3/4 szk płatków migdałowych
1 szk rodzynek
200 g brązowego cukru ( użyłam w kostkach )
Papierówki po umyciu, obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do szerokiego rondla. Dusić je aż lekko się rozpadną a potem dodać migdały i chwilę dusić od czasu do czasu mieszając. Po około pięciu minutach dodać cukier i mieszać aż się rozpuści a następnie dodać rodzynki i dusić całość 5 minut. Gorącym dżemem napełnić słoiczki ( u mnie 3 słoiczki takie na dżem ), szybko zakręcić i zostawić do wystudzenia. Przechowywać w zimnym miejscu. Gdy dżemy mają być na zimę pasteryzować słoiki przez 5 minut.

 


Żurawinowe jabłuszka

 

Jabłkowe przetwory i kilka pomysłów


450 g jabłek ( po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego )
4 łyżki konfitury z żurawiny
6 łyżek cukru
100 ml wody
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnię przełożyć starte jabłka, wlać wodę i dusić 10 minut. Następnie dodać cukier i dusić kolejne 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu dodać żurawinę i nadal dusić 10 minut. Gotową konfiturą napełnić małe słoiczki ( u mnie wyszły 3 ) i szczelnie zakręcić zakrętkami. Słoiczki można zapasteryzować jeżeli chcemy je dłużej przechowywać. Konfitura dobrze smakuje do ciast lub racuchów.

 


Granatowe jabłka

 

Jabłkowe przetwory i kilka pomysłów

 

1,5 kg jabłek
( obranych i pokrojonych na kawałki )
1 duży granat
1 szk cukru

Jabłka wrzucić na głęboką patelnię i smażyć 10 minut.
Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści.
Po około pięciu minutach dodać pestki granatu i wymieszać.
Dżem nakładać do wcześniej wyparzonych słoiczków.
Jeśli chcemy dżem szybko użyć to wystarczy zakręcić gorący dżem.
Natomiast jeśli chcemy dłużej go przechowywać to pasteryzujemy 15 minut.

 

Mus jabłkowy

 

Jabłkowe przetwory i kilka pomysłów


2,5 kg ( po obraniu ) jabłek papierówek
1,5 szk cukru

Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych za pomocą specjalnego nożyka.
Tak przygotowane wrzuć do garnka ( możesz pokroić na kawałki, ale ja tego nie robiłam bo jabłka i tak się rozpadną ).
Smaż na ogniu do momentu rozpadnięcia się owoców ( u mnie to trwało jakieś 10 minut ).
Dodaj cukier i smaż jeszcze około 5 minut aż cukier się rozpuści.
Odstaw na 10-15 minut.
Gotowy mus przełóż do wyparzonych słoiczków ( u mnie o pojemności 300 ml ).
Zakręć zakrętkami, i wstaw do garnka z wodą i pasteryzuj 8-10 minut.
Po wyjęciu słoiki możesz odwrócić do góry dnem ale ja tak nie robię.
Z tej porcji wyszło mi 9 słoików.

 

 

ZEWA 23.09.2016 10:15
Bardzo dziękuję :)
KORAL 22.09.2016 22:08
Jak zawsze piękne zdjęcia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak