Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jabłkowe pyszności na cały rok

Są smaczne, zdrowe i dostępne prze cały rok. Najlepsze są z domowych sadów ale i kupne są niczego sobie.

Jabłka jak wiemy są zdrowe i smaczne. Ich zaletą jest to, że są dostępne przez cały rok. Jeśli dobrze je przechowujemy możemy cieszyć się nimi codziennie. Jabłka świetnie nadają się do jedzenia na surowo, mają bowiem wtedy najwięcej witamin. Oprócz tego możemy przygotować z nich, ciasta, przetwory, sałatki i wiele, wiele innych potraw. Ja zapraszam po kilka inspiracji na ten smaczny owoc, do zjedzenia którego nie należy przekonywać, tym bardziej że zawierają dużo witamin. Między innymi Wit. C, B6, B9, B12, B3, B1, B2 a także błonnik roślinny, pektynę i wiele innych.

 

Szarlotka z morwą

 

Jabłkowe pyszności na cały rok

Ciasto :
350 g mąki pszennej typ 500
3 łyżki cukru pudru ( czubate )
1 żółtko
250 g masła

Masa jabłkowa :
1,5 kg jabłek ( waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła
1/4 szk wody
50 g suszonej białej morwy
150 g cukru ( lub mniej w zależności od słodkości jabłek )
2 łyżki kaszy manny

Do miski robota z nożami do siekania wsypać mąkę, cukier puder, dodać żółtko i pokrojone masło.
Wszystko połączyć mikserem a potem szybko zagnieść ciasto.
2/3 ciasta wylepić dno i boki wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 23 cm i wstawić formę do lodówki na godzinę.
Drugą część ciasta włożyć do lodówki zawiniętą w folie spożywczą też na godzinę.

Gdy ciasto się chłodzi przygotować masę jabłkową.
Obrane jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę, dodać masło oraz cynamon i sok z cytryny i dusić kilkanaście minut.
Potem dodać cukier, nadal dusić od czasu do czasu mieszając a na koniec dodać morwę i kaszę mannę i wymieszać masę.
Wystudzić.

Gdy ciasto jest gotowe wyłożyć wystudzoną masę na ciasto.
Resztę ciasta rozwałkować i wycinać małe ciasteczka ( u mnie serduszka ) i zakryć masę jabłkową ciasteczkami.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 - 200 stopni i piec szarlotkę 40 minut.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

 

Szafranowa a la szarlotka z rodzynkami

 

Jabłkowe pyszności na cały rok

6 średnich jabłek
6 łyżeczek rodzynek
1,5 szk mąki pszennej typ 500
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
1/2 szk cukru
0,3 g szafranu
3 duże jajka
1/3 szk oleju
1/4 szk oranżady ( może być woda gazowana )
cukier puder

Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne za pomocą specjalnego nożyka robiąc troszkę większy otwór.
W każdy włożyć rodzynki.
Do miski robota wbić jajka, dodać oba cukry i miksować kilka minut.
Następnie dodać szafran, olej i oranżadę i wymieszać.
Na koniec dodawać porcjami mąkę zmieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wymieszać i wylać do formy ( u mnie silikonowa z ceramicznym spodem ) o średnicy 23 cm wysmarowanej margaryną.
W ciasto wetknąć jabłka, najpierw na środek a potem dookoła.
Ciasto piec około 50-55 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

 

Ryż z jabłkami pod śmietanową pierzynką

 

Jabłkowe pyszności na cały rok

Ryż :
400 g ryżu
1,5 l mleka
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli

Jabłka :
10 jabłek
3 łyżki masła
7 łyżek syropu trzcinowego
1 łyżka cynamonu

Pianka :
1 śmietana 12 % gęsta ( 400 g )
1 szk słodkiej śmietanki 18 %
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru ( lub do smaku )


W garnku zagotować mleko z masłem i solą.
Wsypać ryż i bardzo często mieszając gotować około 15-20 minut w zależności od ryżu. do wchłonięcia mleka.
Zakryć garnek pokrywką i odstawić.
W szerokim rondlu roztopić masło.
Jabłka obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do masła i prażyć 5 minut.
Dodać syrop i cynamon i wymieszać.
Zdjąć z ognia.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i na dno wyłożyć połowę ryżu.
Na ryż wyłożyć jabłka i znowu wyłożyć resztę ryżu.
Obie śmietany dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i wylać na ryż.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem ( bez termoobiegu do 200 ) i zapiekać przez 30 minut.
Podawać na gorąco.

 

Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

 

Jabłkowe pyszności na cały rok

1 op ciasta francuskiego
1,5 - 2 jabłka ( w zależności od wielkości )
3 łyżki soku z cytryny
1,5 szk wody
kilka łyżek dżemu truskawkowego ( ja dodałam dwie łyżki wody celem rozcieńczenia )
cukier puder

Wodę zagotować z sokiem z cytryny.
Jabłka umyć, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki.
Włożyć je do garnka z wodą i delikatnie przemieszać aby pokryły się zalewą.
Zakryć garnek pokrywką i zostawić tak na około 5 minut aż plasterki zmiękną.
Potem odsączyć je na sicie.
Ciasto pokroić na 6 pasków ( od węższej strony ).
Każdy pasek posmarować rozcieńczonym dżemem i wzdłuż paska z jednej strony kłaść plasterki jabłek tak aby zachodził jeden na drugi i aby wystawały trochę ponad ciasto ale nie za dużo bo będą wysuwać się podczas zwijania ).
Na końcach zostawić trochę wolnego beż jabłka.
Pasek bez jabłka założyć na ten z jabłkiem i zawinąć delikatnie ruloniki co w efekcie utworzy różę.
Tak przygotowane ciasta włożyć do wgłębień formy do pieczenia.
Piec 25-30 minut zakryte folią aluminiową w temperaturze 200 stopni a potem zdjąć folię i piec jeszcze około 8 minut kontrolując aby jabłka się nie spaliły.
Upieczone róże delikatnie wyjąć na kratkę i przestudzone oprószyć cukrem pudrem.

 

Prażone jabłka

 

Jabłkowe pyszności na cały rok

jabłka
cukier ( po 25 g na 100 g jabłek )
1/2 szk wody

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę ( ja miałam jabłka, które nigdy nie ciemnieją ale niestety nie znam odmiany ).
Do dużego garnka wlać wodę, wrzucić pokrojone jabłka i prażyć je na ogniu do momentu aż zaczną lekko się rozpadać.
Następnie wsypać cukier i mieszając od czasu do czasu prażyć jabłka aż niewielka ich ilość zostanie w kawałkach.
Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików ( u mnie duże i mniejsze ).
Zakręcić zakrętkami a potem pasteryzować, większe słoiki 15 minut a mniejsze 10.
Zapasteryzowane słoiki z jabłkami przenieść w chłodne miejsce.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak