Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jagoda kamczacka - sezon rozpoczęty.

Właśnie zaczyna się sezon na jagody kamczackie. W moim ogrodzie na krzaczkach już zaczynają dojrzewać te owoce.

Właśnie zaczyna się sezon na jagody kamczackie. W moim ogrodzie na krzaczkach już zaczynają dojrzewać te owoce.


Koniec maja, a początek czerwca to okres gdy w ogrodzie zaczynają dojrzewać jagody kamczackie. Owoce są fioletowe, podłużne i lekko kwaśne. Doskonale nadają się do ciast i deserów.

Niestety wiele osób nie zna tych owoców, a szkoda, bo są bardzo zdrowe. Jagody kamczackie idealnie pasują do słodkich ciast, lodów i koktajli. Można oczywiście zjadać je proposto z krzaczka. Najlepiej smakują zrywane w słoneczne dni.


Zalety jagód kamczackich:

- posiadają dużo witaminy C, A i E

- zawierają żelazo i jod

- wzmacniają naczynia krwionośne

- obniżają ciśnienie krwi

- odtruwają organizm

- łagodzą dolegliwości układu trawiennego

- spowalniają starzenie się organizmu

- wspomagają walkę z nowotworem


Kto jeszcze nie zna tych owoców to polecam spróbować.

 

Propozycje na ciasta i desery z użyciem jagód kamczackich:

Ciasto ,,styropian'' z jagodami i rodzynkami.

Pyszne ciasto bez sera, ale smakiem i wyglądem bardzo przypomina sernik. Już raz go piekłam, ale tym razem troszkę zmieniłam i wzbogaciłam przepis o rodzynki i jagody kamczackie. Ciasto wyszło niezwykle pyszne. Zapraszam:)
Jagoda kamczacka - sezon rozpoczęty.

 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

1 szklanka cukru pudru

25 dag masła lub margaryny

4 żółtka

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Masa:

4 białka

szczypta soli

1 szklanka cukru

3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

3 kwaśne śmietany 18 % ( po 330 g każda )

1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka rodzynek

1 cukier waniliowy


Dodatkowo:

1 szklanka jagód kamczackich lub borówek ( u mnie jagody )

1 łyżka bułki tartej

mąka pszenna do posypania stolnicy

cukier puder do posypania ciasta


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy go na dwie części. Następnie jedną część ciasta zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażalnika, a drugą część wkładamy do lodówki, na około 30 minut. Po tym czasie ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, posypujemy bułką tartą i nakłuwamy widelcem.


2. Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Dodajemy śmietany, proszek do pieczenia i budynie w proszku, chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy.


3. Przygotowaną masę śmietankową wykładamy na ciasto. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie posypujemy nimi masę śmietanową.


4. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na masę śmietanową.


5. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60 minut do zrumienienia. Studzimy, najlepiej całą noc. Po tym czasie wyjmujemy z blaszki, kroimy oprószamy cukrem pudrem i podajemy.


6. Smacznego.

 

Lody jagodowe na serku mascarpone.

Moja rodzina uwielbia domowe lody, bo jak wiadomo domowe są najlepsze. Z serkiem mascarpone robiłam pierwszy raz i nie ukrywam, że wyszły pyszne. Bardzo, bardzo kaloryczne...no cóż, ale tak pyszne, że nie można im się oprzeć. Te lody przygotowuje się bardzo szybko, potem już tylko czekać, aż będą gotowe. Z przepisu wychodzi około półtora litra lodów. Zapraszam:)
Jagoda kamczacka - sezon rozpoczęty.

 

Składniki:

25 dag serka mascarpone

330 ml śmietany kremówki 30 %

1 cukier waniliowy

cukier puder do smaku

około 1 szklanka jagód kamczackich lub borówek ( ja miałam jagody )

rożki waflowe do lodów


Wykonanie:


1. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone i owoce, miksujemy aż masa będzie puszysta dodając w trakcie miksowania cukier puder według uznania.

 2. Tak przygotowaną masę przekładamy do zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Masę lodową często mieszamy.

3. Gdy lody będą miały odpowiednią konsystencję nakładamy do waflowych rożków i podajemy.

 4. Smacznego.

 

Śmietanowiec na zimno z jagodami i truskawkami.

Taki deser to idealne rozwiązanie na lato. A, że trwa sezon owocowy to bardzo polecam. Ponieważ jest bez pieczenia to trzeba tylko troszkę cierpliwości w oczekiwaniu na tężenie i gotowe. Zapraszam:)

Jagoda kamczacka - sezon rozpoczęty.

 

Składniki:


Masa śmietanowa:

2 szklanki śmietany kremówki 30 %

1 cukier waniliowy

ewentualnie cukier puder do smaku

2 galaretki o smaku owoców leśnych

około 10 truskawek

100 ml jagód kamczackich lub borówek


Dodatkowo:

20 dag okrągłych biszkoptów

około 50 dag świeżych truskawek

2 truskawkowe galaretki


Wykonanie:


1. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki, następnie miksujemy blenderem na gładką masę i odmierzamy 1 szklankę. Jagody również myjemy i osuszamy, następnie miksujemy blenderem. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.


2. Formę o wymiarach około 21 cm x 25 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową, następnie na dno wykładamy w rzędach biszkopty.


3. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy zmiksowane owoce i miksujemy, dodajemy lekko zastygające galaretki dokładnie miksujemy żeby nie było grudek. Dodajemy ewentualnie cukier puder do smaku. Tak przygotowaną masę przekładamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.


4. Truskawki myjemy i dokładanie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i przekrawamy je na pół, układamy na masie śmietanowej krojeniem do masy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wykładamy je na truskawki.


5. Deser wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy.

 

Muffinki jogurtowo-jagodowe.

Pyszne i puszyste, pachnące jagodami. Do ich upieczeni użyłam jagód kamczackich prosto z krzaczka. Z porcji wyszło mi 12 sztuk. Zapraszam.

Jagoda kamczacka - sezon rozpoczęty.

 

Składniki:

Ciasto:

3 jajka

1 szklanka cukru

12,5 dag masła lub margaryny

20 dag jogurtu naturalnego

półtorej szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:

1 szklanka jagód kamczackich lub borówek (u mnie jagody)

cukier puder do posypania


Wykonanie:

1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo wbijać po jednym jajku i ucierać, dodać jogurt, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie utrzeć.

2. Wsypać jagody i wymieszać.

3. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia muffinek i piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

4. Upieczone ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.

5. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

Ewa Wojtaszko 02.06.2017 16:28
też mam krzaczek :) ale rzadko udaje mi się coś z nich zrobić bo synio wyjada :)
bietka 02.06.2017 15:30
pierwszy raz słyszę o takich jagodach, ale przepisy bardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak