Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jagodowe inspiracje

Nie wiem jak Wy ale ja już czekam na nie z niecierpliwością.

Są smaczne ale przede wszystkim zdrowe. Zapobiegają wielu chorobom. Pomagają na układ krwionośny  uelastyczniając naczynia krwionośne, poprawiają wzrok i obniżają poziom cholesterolu. Jeśli zasuszymy jagody na zimę, będziemy mieli cudowne lekarstwo na biegunki. Zaleca się spożywanie ich zarówno świeżych jak i przetworzonych lub suszonych. Sezon na jagody zaczyna się w lipcu i nie trwa długo, warto więc pomyśleć gdzie wybrać się na jagody i już teraz poszukać miejsc z jagodzinami. A potem to już sama radość ze zbierania, a potem zajadania. Zapraszam Was po kilka inspiracji na smakołyki jagodowe.

 

Jagody na zimę

 

Jagodowe inspiracje

2 kg jagód
800 g cukru
2 konfitur fix ( 2 x 25 g )

Jagody przebrać, szybko opłukać i odcedzić na sicie.
Przełożyć je do garnka, wsypać cukier wymieszany z konfitur fix i wszystko wymieszać.
Wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty.
Gorącą konfiturą napełnić słoiczki i szybko, szczelnie zakręcić zakrętki.
Zostawić do wystudzenia a potem przechowywać w chłodnym miejscu.

 

Ucierane z jagodami i czereśniami

 

Jagodowe inspiracje

1,5 szk mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiej margaryny do pieczenia
4 wiejskie jajka
3/4 szk cukru
2 łyżki bułki tartej
ok. 1 szk czereśni
ok. 3/4 szk jagód
cukier puder

Miękką margarynę utrzeć z cukrem.
Potem dodać jajko, dobrze wymieszać i tak aż do ostatniego jajka.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski z masą i wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posypać odrobiną bułki tartej i wyłożyć owoce.
Najpierw wydrylowane czereśnie a potem jagody ( można lekko docisnąć ).
Ciasto piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczone posypać cukrem pudrem.

 

Sernik jagodowy

 

Jagodowe inspiracje

600 g półtłustego twarogu
340 g jogurtu greckiego
4 duże jajka
3/4 szk cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
1 szk jagód ( u mnie mrożone )
2 łyżki mąki
cukier puder
okrągłe biszkopty

Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nastawić temperaturę 180 stopni.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować cienko margaryną i wyłożyć biszkoptami ( wyłożyć dwie warstwy ).
Twaróg zmielić ( ja zmieliłam raz na sitku do mielenia maku ).
Żółtka jajek utrzeć z cukrem do białości potem dodać budyń, jogurt i wymieszać.
Następnie porcjami dodawać ser i wszystko połączyć.
Na koniec białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcję do masy serowej, lekko wymieszać i dodać resztę piany, wymieszać.
Jagody obtoczyć w mące, dodać do masy i lekko wymieszać.
Gotową masę serową wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 25-30 minut w zależności od piekarnika.
Upieczony sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a potem schłodzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Domowe lody jagodowe

 

Jagodowe inspiracje

1 szk jagód
1 łyżka glukozy
5 łyżek cukru pudru
300 ml śmietany kremówki
220 g jogurtu naturalnego

Jagody, cukier puder i glukozę oraz jogurt zblendować w blenderze.
Zimną śmietanę ubić i dodać do masy jagodowej.
Delikatnie wymieszać.
Przygotować maszynkę do lodów( wcześniej wstawić miskę do zamrażarki na około 24 godziny ), włączyć ją i przez specjalny otwór wlewać masę na lody.
Kręcić lody 30 minut a potem można jeszcze miskę z gotowymi lodami wstawić dodatkowo na 20 minut.
Ja lubię takie od razu z maszynki, więc od razu można nakładać do miseczek i zajadać.

 

Czekoladowo jagodowe ciasto

 

Jagodowe inspiracje

200 g czekolady mlecznej
100 g białej polewy w drażetkach
3/4 szk mrożonych jagód
200 g drobnego cukru brązowego
150 g margaryny
1 łyżka kakao
3 jajka
150 g mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka cukru pudru
cukier puder do posypania

W kąpieli wodnej roztopić margaryną z czekoladą mleczną.
Po roztopieniu tych składników dodać cukier i wymieszać aż cukier się rozpuści.
Następnie mieszając dodawać po jednym jajku a gdy jajka połączą się z czekoladą dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i wymieszać ciasto.
Na koniec dodać jagody i białą polewę ( polewa i tak się rozpuści i nie będzie widoczna, a jagody można obtoczyć w mące ) i ponownie ciasto wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni na 40-45 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić a potem posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki.

 

Babeczki z jagodami

 

Jagodowe inspiracje

15 gotowych kruchych babeczek
250 g sera białego typu włoskiego
1,5 łyżki masy krówkowej truflowej
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki słodkiej śmietany
świeże jagody
małe listki melisy

Rozłożyć babeczki.
Jagody umyć i odsączyć na sicie.
Do miski włożyć ser, śmietanę, cukier waniliowy i masę krówkową i mikserem utrzeć gładka masę.
Za pomocą szprycy lub zwykłego woreczka foliowego napełnić masą każdą babeczkę.
Następnie dookoła obłożyć jagodami i po jednej na środku.
Na koniec babeczki udekorować listkami melisy.

 

Ciacho z jagodami

 

Jagodowe inspiracje

1,5 szk jagód ( użyłam rozmrożonych )
600 ml śmietany 30%
2 śmietan fixy
4 łyżki cukru
Biszkopt :
6 jajek ( miałam małe )
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina niebieskiego barwnika
herbata miętowa do nasączenia biszkoptu


Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
Żółtka wymieszać z barwnikiem i dodać do piany.
Miksować na małych obrotach.
Następnie dodać mąki i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną lub masłem ( ale tylko dno ) i wysypać bułką tartą.
Wlać masę biszkoptową do tortownicy i piec w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć z formy, odwrócić górą do dołu i wystudzić.
Po ostudzeniu przekroić na dwa krążki.
Krążki położyć na dwa talerze i nasączyć je herbatą.
Śmietanę chwilę ubijać, następnie dodać śmietan fixy zmieszane z cukrem i ubić na sztywno.
Śmietanę rozłożyć po połowie na biszkopty.
Na koniec wyłożyć jagody i schłodzić ciasta przez minimum 30 minut w lodówce.

 

Więcej pomysłów znajdziecie w moich przepisach - zapraszam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak