Ciasto:
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 100g masła miękkiego
- 2 łyżki golden syrup lub miodu
- czubata łyżka cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- żółtko
- ok. 3 szklanki mąki
- 25g drożdży
- 2 łyżki błonnika owsianego (można pominąć jeśli nie posiadacie)
+ kubek jagód
+ jajko do posmarowania bułeczek
Kruszonka:
- 2 łyżki masła
- ¼ szklanki cukru pudru
- ¼ szklanki mąki
Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach.
Ciasto:
W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże, golden syrup lub miód, cukier- dokładnie mieszamy. Wlewamy do miski z mąką (najpierw wsypujemy nieco ponad połowę, stopniowo dodajemy resztę przy zagniataniu ciasta), wymieszaną z solą. Wbijamy jajka, dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką. Ciasto powinno być elastyczne, a nie twarde. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Formę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy mąką.
Piekarnik nagrzewamy do 190st.
Ciasto dzielimy na 9-10 części. Każdą rozpłaszczamy na placuszek, układamy na jego środku 2 łyżki jagód i zlepiamy brzegi do góry. Kładziemy na blaszce złączeniem do dołu. Odstawiamy na 30 minut by się napuszyły.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 20-25 minut.