Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jajecznica na śniadanie i kolację.

Jajecznica to pyszne rozwiązanie na sycące śniadanie lub kolację. Jajecznica nie musi być nudna, wystarczą ciekawe dodatki i możemy zaskoczyć rodzinę ciekawym smakiem jajecznicy.

Jajecznica to pyszne rozwiązanie na sycące śniadanie lub kolację. Jajecznica nie musi być nudna, wystarczą ciekawe dodatki i możemy zaskoczyć rodzinę ciekawym smakiem jajecznicy.

Od czasu do czasu bardzo lubię przygotowywać jajecznicę na śniadanie lub kolację, a żeby nie było nudno wymyślam nowe wersje. Podaję ją np. w chrupiących i świeżych bułeczkach, tak podana jajecznica również ładnie się prezentuje. Pyszna jest również jajecznica na grzybach, można ją co prawda przygotować tylko w sezonie grzybowym, po za sezonem można sięgnąć po pieczarki. Ciekawym rozwiązaniem jest zielona jajecznica z awokado i świeżą zieleniną. Polecam również jajecznicę z chrupiącymi grzankami i pomidorami.

Podając jajecznicę dla rodziny pamiętajmy, żeby ją ładnie podać i udekorować. Jedzenie musi być apetycznie podane. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie w moich propozycjach, albo chociaż się zainspiruje.

 


Propozycje na smaczną i sycącą jajecznicę:

Jajecznica z cebulą i szczypiorkiem podana w bułeczkach.


Niby zwykła jajecznica, ale niezwykle pyszna. Z dużą ilością szczypiorku. Podałam ją w świeżutkich i pachnących bułeczkach. Polecam przygotować na śniadanie lub kolację.Zapraszam:)

Jajecznica na śniadanie i kolację.

Składniki:

6 średnich cebul

5 jajek

olej rzepakowy do smażenia

pół pęczka szczypiorku

sól i pieprz mielony do smaku

szczypta przyprawy gosposi

4 bułki typu kajzerki


Wykonanie:

1. Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i dusimy cebulę do miękkości ( uważamy, żeby cebula za mocno się nie przypiekła. Podczas duszenia cebulę oprószamy solą, szybciej nam zmięknie w czasie duszenia.


2. Do miski wbijamy jajka i lekko roztrzepujemy widelcem. Szczypiorek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno kroimy. W bułkach ścinamy wierzchy i wydrążamy środek.


3. Do uduszonej cebuli wlewamy jajka i smażymy do odpowiedniej konsystencji, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ulubioną przyprawą. Na koniec dodajemy szczypiorek i mieszamy.


4. Jajecznicę nakładamy do bułeczek i podajemy. Wierzch możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem.


5. Smacznego.

 

Jajecznica na prawdziwkach.
Każdy chyba lubi jajecznicę, u mnie dzisiaj z leśnymi grzybami i cebulką. Pyszna i aromatyczna. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Zapraszam:)

Jajecznica na śniadanie i kolację.

 

Składniki:

2 grzybki prawdziwki

2 jajka

masło do smażenia

1 mała cebula

sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

1. Grzybki obieramy, dokładnie oczyszczamy i płuczemy, następnie osuszamy i kroimy na małe kawałki.

2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczką.

3. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy grzyby i cebulę, następnie dusimy do miękkości i odparowania całego płynu z grzybów.

4. Na koniec wbijamy jajka i smażymy aż się zetną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy.

5. Smacznego.

 

Jajecznica z pomidorami i grzankami.

Taką jajecznicę możemy przygotować na śniadanie lub kolację.Pysznie pachnie pomidorami.Przygotowałam wersję z grzankami,więc nie ma potrzeby podawania jej z pieczywem.Zapraszam.

Jajecznica na śniadanie i kolację.

 

Składniki:

4 jajka

1 średni pomidor

masło do smażenia

2 kromki chleba tostowego

sól do smaku

pieprz ziołowy według uznania

natka pietruszki według uznania


Wykonanie:

1. Chleb tostowy kroimy w małą kosteczkę,następnie rumienimy na suchej patelni. Natkę pietruszki płuczemy i drobno siekamy. Pomidora płuczemy, osuszamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, następnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru soku.

2. Jajka wbijamy do miski dodajemy sól i pieprz, lekko roztrzepujemy.

3. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczną, chwile smażymy, gdy jajka są już lekko ścięte dodajemy pomidory i jeszcze chwilę smażymy. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym, dodajemy połowę grzanek i mieszamy.

4. Gorącą jajecznicę nakładamy na talerze, posypujemy pozostałymi grzankami i natką pietruszki. Podajemy.

5. Smacznego.

 

Jajecznica z awokado i zieleniną.

Od pewnego czasu bardzo polubiłam awokado, do tej pory najczęściej przygotowywałam z niego pasty. Dzisiaj postanowiłam przygotować jajecznicę i muszę przyznać, że wyszła bardzo smaczna i zdrowa. Polecam na śniadanie lub kolację z kromeczką świeżego pieczywa. Zapraszam.

Jajecznica na śniadanie i kolację.

 

Składniki:

2 jajka

1 płaska łyżka masła

pół dojrzałego awokado

sól i pieprz do smaku

dowolna zielenina:rzeżucha,szczypiorek natka pietruszki

sok z cytryny


Wykonanie:

1. Miąższ awokado wyjmujemy łyżką i kroimy na mniejsze kawałki, następnie odrobinkę skrapiamy sokiem z cytryny.

2. Na patelni rozgrzewamy masło, na gorące przekładamy pokrojone awokado, chwilę smażymy cały czas mieszając, uważamy, żeby nie przepiec, musi być lekko zrumienione.

3. Jajka wbijamy do miseczki i lekko roztrzepujemy z solą i pieprzem do smaku. Następnie wlewamy do awokado i chwile smażymy cały czas mieszając.

4. Zieleninę płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy.

5. Jajecznicę przekładamy na talerz i posypujemy zieleniną.

6. Podajemy i smacznego.

 


Smacznych inspiracji życzę.

 

 

anka1988 30.05.2017 08:42
uwielbiam z grzybkami, ale gdy ich nie mam to za jajecznicą z cebulką tez przepadam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak