Jajecznica to pyszne rozwiązanie na sycące śniadanie lub kolację. Jajecznica nie musi być nudna, wystarczą ciekawe dodatki i możemy zaskoczyć rodzinę ciekawym smakiem jajecznicy.
Od czasu do czasu bardzo lubię przygotowywać jajecznicę na śniadanie lub kolację, a żeby nie było nudno wymyślam nowe wersje. Podaję ją np. w chrupiących i świeżych bułeczkach, tak podana jajecznica również ładnie się prezentuje. Pyszna jest również jajecznica na grzybach, można ją co prawda przygotować tylko w sezonie grzybowym, po za sezonem można sięgnąć po pieczarki. Ciekawym rozwiązaniem jest zielona jajecznica z awokado i świeżą zieleniną. Polecam również jajecznicę z chrupiącymi grzankami i pomidorami.
Podając jajecznicę dla rodziny pamiętajmy, żeby ją ładnie podać i udekorować. Jedzenie musi być apetycznie podane. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie w moich propozycjach, albo chociaż się zainspiruje.
Propozycje na smaczną i sycącą jajecznicę:
Jajecznica z cebulą i szczypiorkiem podana w bułeczkach.
Niby zwykła jajecznica, ale niezwykle pyszna. Z dużą ilością szczypiorku. Podałam ją w świeżutkich i pachnących bułeczkach. Polecam przygotować na śniadanie lub kolację.Zapraszam:)
Składniki:
6 średnich cebul
5 jajek
olej rzepakowy do smażenia
pół pęczka szczypiorku
sól i pieprz mielony do smaku
szczypta przyprawy gosposi
4 bułki typu kajzerki
Wykonanie:
1. Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i dusimy cebulę do miękkości ( uważamy, żeby cebula za mocno się nie przypiekła. Podczas duszenia cebulę oprószamy solą, szybciej nam zmięknie w czasie duszenia.
2. Do miski wbijamy jajka i lekko roztrzepujemy widelcem. Szczypiorek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno kroimy. W bułkach ścinamy wierzchy i wydrążamy środek.
3. Do uduszonej cebuli wlewamy jajka i smażymy do odpowiedniej konsystencji, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ulubioną przyprawą. Na koniec dodajemy szczypiorek i mieszamy.
4. Jajecznicę nakładamy do bułeczek i podajemy. Wierzch możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem.
5. Smacznego.
Jajecznica na prawdziwkach.
Każdy chyba lubi jajecznicę, u mnie dzisiaj z leśnymi grzybami i cebulką. Pyszna i aromatyczna. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Zapraszam:)
Składniki:
2 grzybki prawdziwki
2 jajka
masło do smażenia
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Grzybki obieramy, dokładnie oczyszczamy i płuczemy, następnie osuszamy i kroimy na małe kawałki.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczką.
3. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy grzyby i cebulę, następnie dusimy do miękkości i odparowania całego płynu z grzybów.
4. Na koniec wbijamy jajka i smażymy aż się zetną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy.
5. Smacznego.
Jajecznica z pomidorami i grzankami.
Taką jajecznicę możemy przygotować na śniadanie lub kolację.Pysznie pachnie pomidorami.Przygotowałam wersję z grzankami,więc nie ma potrzeby podawania jej z pieczywem.Zapraszam.
Składniki:
4 jajka
1 średni pomidor
masło do smażenia
2 kromki chleba tostowego
sól do smaku
pieprz ziołowy według uznania
natka pietruszki według uznania
Wykonanie:
1. Chleb tostowy kroimy w małą kosteczkę,następnie rumienimy na suchej patelni. Natkę pietruszki płuczemy i drobno siekamy. Pomidora płuczemy, osuszamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, następnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru soku.
2. Jajka wbijamy do miski dodajemy sól i pieprz, lekko roztrzepujemy.
3. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczną, chwile smażymy, gdy jajka są już lekko ścięte dodajemy pomidory i jeszcze chwilę smażymy. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym, dodajemy połowę grzanek i mieszamy.
4. Gorącą jajecznicę nakładamy na talerze, posypujemy pozostałymi grzankami i natką pietruszki. Podajemy.
5. Smacznego.
Jajecznica z awokado i zieleniną.
Od pewnego czasu bardzo polubiłam awokado, do tej pory najczęściej przygotowywałam z niego pasty. Dzisiaj postanowiłam przygotować jajecznicę i muszę przyznać, że wyszła bardzo smaczna i zdrowa. Polecam na śniadanie lub kolację z kromeczką świeżego pieczywa. Zapraszam.
Składniki:
2 jajka
1 płaska łyżka masła
pół dojrzałego awokado
sól i pieprz do smaku
dowolna zielenina:rzeżucha,szczypiorek natka pietruszki
sok z cytryny
Wykonanie:
1. Miąższ awokado wyjmujemy łyżką i kroimy na mniejsze kawałki, następnie odrobinkę skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, na gorące przekładamy pokrojone awokado, chwilę smażymy cały czas mieszając, uważamy, żeby nie przepiec, musi być lekko zrumienione.
3. Jajka wbijamy do miseczki i lekko roztrzepujemy z solą i pieprzem do smaku. Następnie wlewamy do awokado i chwile smażymy cały czas mieszając.
4. Zieleninę płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy.
5. Jajecznicę przekładamy na talerz i posypujemy zieleniną.
6. Podajemy i smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.