Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jajka nierozłączny składnik w naszej kuchni

Jajka od lat u nas goszczą nie tylko na świątecznym stole. Często są podstawą różnych potraw , słodkości między innymi : torty , ciasta czy inne pyszne smakołyki. Nie wyobrażamy sobie ich nie mieć w naszej kuchni.

Jaja są podstawą wielu potraw między  innymi : ciast , deserów , przystawek , sałatek czy innych potraw.  W większości potraw podstawą są jajka dlatego bez nich nie było by tych cudownych wypieków tortów , ciast a także tradycyjnej jajecznicy. W naszym kraju najczęściej sięgamy po jajka kurze , gęsie , kacze a także przepiórcze.  Ostatnio wchodzi moda również na spożywanie jaj strusich. Jajka są z nami już od bardzo dawno i towarzyszą nam w kuchni podczas przygotowania posiłków. Jajka zawierają dużo witaminy A, D oraz niektórych witamin z grupy B. A co najważniejsze jajka są niskokaloryczne dlatego są polecane podczas różnych diet w walce z nadwagą. Dlatego ja jak i przynajmniej większość osób gotujących się ze mną zgodzi , że nie wyobrażają sobie codziennych potraw bez jajek , tradycyjnej jajecznicy i innych potraw. Oczywiście , że znajdą się osoby , które nie lubią jajek i nigdy ich nie spożywają . Zapewne jest to mały odsetek ludzi.

 

Właściwości jajek :

- spożywanie jajek wspomaga utratę tkanki tłuszczowej

- chronią przed nowotworami

- wspomagają pracę wątroby

- spożywanie jajek nie przyczynia się do ryzyka chorób serca

Jak kupować /wybierać jajka :

Najlepsze i najzdrowsze są jajka swoje z wolnego wybiegu lub kupione od takich osób. Natomiast kupione w sklepie , supermarkecie są podzielone na  kategorie :

Kategoria 0

0 - z produkcji ekologicznej

Kategoria I

1 - z chowu na wolnym wybiegu

Kategoria II

2 - z chowu ściółkowego

Kategoria III

3 - z chowu klatkowego

W dwóch ostatnich kategoriach kury chowane są w klatkach w zamknięciu. Dlatego najbardziej są polecane jajka z wolnego chowu i dlatego one są najdroższe.

Zapraszam na przepisy z wykorzystaniem jajek 

Jajka z pastą

Jajka nierozłączny składnik w naszej kuchni

Składniki :

• serek topiony 2 sztuki
• słodka papryka Prymat 1 1/2 łyżeczki
• ząbki czosnku 1
• cebula 1 łyżka drobno posiekanej
• jajka ugotowane na twardo 2
• pieczarki marynowane 8 sztuk
• czarny pieprz mielony Prymat
• sól czosnkowa
• sos paprykowy 1 łyżka

Wykonanie :

Jajka gotujemy na twardo . Po ugotowaniu kroimy na dwie połówki . Wykonani pasty :
Serki roztapiamy troszkę nad gorącą parą. Dodajemy starty czosnek , cebulkę drobno posiekaną, sos paprykowy oraz przyprawy . Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na połówki jajek nakłady paski pasty . Czynność powtarzamy do skończenia się wszystkich składników. Na wierzch jajek dajemy po 1 pieczarce marynowanej. Całość posypujemy świeżym zmielonym pieprzem.

Śniadanie według Maridki

Jajka nierozłączny składnik w naszej kuchni

Składniki :

jajka 3
kiełbasa zwyczajna 8 plasterków
serek topiony 2 plasterki
papryczka chili kilka małych kawałków
sól
czarny pieprz mielony Prymat
Sól ziołowa- MŁYNEK
ogórek zielony 2 plasterki
pomidorki koktajlowe 3

Wykonanie :

Kiełbasę kroimy w cieniutkie plasterki . Na rozgrzaną patelnię dajemy i podsmażamy do zarumienia się kiełbasy . Podsmażoną kiełbaskę układamy na talerzu . Jajka wbijamy na patelnię dodajemy przyprawy i czekamy aż się usmażą. Dodajemy pokrojoną p[papryczkę chili i jeszcze chwilkę smażymy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy serek topiony i całość dokładnie mieszamy . Gotowe jajka dajemy na talarze dajemy umyte pomidorki koktajlowe oraz 2 plasterki ogórków.

Propozycja z jajek na śniadanie

Jajka nierozłączny składnik w naszej kuchni

Składniki :

• parówki 4
• jajka 4
• pomidor 1 większy
• ogórek zielony 16 plasterków
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• Sól ziołowa- MŁYNEK
• oliwa z oliwek

Wykonanie :

Parówki nie kroimy na połówki tylko nacinany by powstała "łódeczka". Na rozgrzaną patelnię dajemy parówki i rozbijamy po jednym jajku do każdej parówki. Całość doprawiamy przyprawami , sól ziołowa oraz pieprz. Parówkę z jajkiem smażymy do ścięcia się jajka. Gotową parówkę z jajkiem dajemy na talerz. Pomidora oraz ogórka płuczemy , suszymy . Ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Pomidora kroimy w cienkie plastry. Całość posypujemy pieprzem zmielonym w młynku.

Jajka pod pierzynką musztardową z farszem

Jajka nierozłączny składnik w naszej kuchni

Składniki :

Lista składników :

• jajka 3
• cebula 1 łyżka (już pokrojonej)
• papryka czerwona 2 łyżki (już pokrojonej)
• ser żółty 1 plasterek
• sól i pieprz

Składniki na sos :

• musztarda delikatesowa 1.5 łyżki
• majonez tradycyjny 1 łyżka
• ząbek czosnku 1
• sól i pieprz

Wykonanie :

Na samym początku gotujemy jajka na twardo . Ugotowane jajka odcedzamy z wodzy i czekamy aż ostygną . Po ostygnięciu jajek obieramy je i kroimy na 2 połówki . Następnie paprykę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki , ogórka myjemy , obieramy ze skórki i kroimy w kostkę cebulę też drobno kroimy. Ser żółty zwijamy w rulonik kroimy gdzie powstaną długie paski. Wykonanie sosu :
Czosnek obieramy ścieramy na tarce. Następnie do miski dodajemy wszystkie składniki z kategorii sos i razem ze sobą łączymy i mieszamy . Gotowy sos przyprawiamy przyprawami i dajemy na 15 minut do schłodzenia do lodówki . Po wyciągnięciu z lodówki sosu dodajemy pokrojone składniki . Całość mieszamy lekko jeszcze raz doprawiamy przyprawami. Gotowe jajka przekrojone na pół układamy na talerzyku następnie polewamy sosem aby je przykryło i wstawiamy do lodówki na 20 minut przed podaniem .

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak