Jaja są podstawą wielu potraw między innymi : ciast , deserów , przystawek , sałatek czy innych potraw. W większości potraw podstawą są jajka dlatego bez nich nie było by tych cudownych wypieków tortów , ciast a także tradycyjnej jajecznicy. W naszym kraju najczęściej sięgamy po jajka kurze , gęsie , kacze a także przepiórcze. Ostatnio wchodzi moda również na spożywanie jaj strusich. Jajka są z nami już od bardzo dawno i towarzyszą nam w kuchni podczas przygotowania posiłków. Jajka zawierają dużo witaminy A, D oraz niektórych witamin z grupy B. A co najważniejsze jajka są niskokaloryczne dlatego są polecane podczas różnych diet w walce z nadwagą. Dlatego ja jak i przynajmniej większość osób gotujących się ze mną zgodzi , że nie wyobrażają sobie codziennych potraw bez jajek , tradycyjnej jajecznicy i innych potraw. Oczywiście , że znajdą się osoby , które nie lubią jajek i nigdy ich nie spożywają . Zapewne jest to mały odsetek ludzi.
Właściwości jajek :
- spożywanie jajek wspomaga utratę tkanki tłuszczowej
- chronią przed nowotworami
- wspomagają pracę wątroby
- spożywanie jajek nie przyczynia się do ryzyka chorób serca
Jak kupować /wybierać jajka :
Najlepsze i najzdrowsze są jajka swoje z wolnego wybiegu lub kupione od takich osób. Natomiast kupione w sklepie , supermarkecie są podzielone na kategorie :
Kategoria 0
0 - z produkcji ekologicznej
Kategoria I
1 - z chowu na wolnym wybiegu
Kategoria II
2 - z chowu ściółkowego
Kategoria III
3 - z chowu klatkowego
W dwóch ostatnich kategoriach kury chowane są w klatkach w zamknięciu. Dlatego najbardziej są polecane jajka z wolnego chowu i dlatego one są najdroższe.
Zapraszam na przepisy z wykorzystaniem jajek
Jajka z pastą
Składniki :
• serek topiony 2 sztuki
• słodka papryka Prymat 1 1/2 łyżeczki
• ząbki czosnku 1
• cebula 1 łyżka drobno posiekanej
• jajka ugotowane na twardo 2
• pieczarki marynowane 8 sztuk
• czarny pieprz mielony Prymat
• sól czosnkowa
• sos paprykowy 1 łyżka
Wykonanie :
Jajka gotujemy na twardo . Po ugotowaniu kroimy na dwie połówki . Wykonani pasty :
Serki roztapiamy troszkę nad gorącą parą. Dodajemy starty czosnek , cebulkę drobno posiekaną, sos paprykowy oraz przyprawy . Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na połówki jajek nakłady paski pasty . Czynność powtarzamy do skończenia się wszystkich składników. Na wierzch jajek dajemy po 1 pieczarce marynowanej. Całość posypujemy świeżym zmielonym pieprzem.
Śniadanie według Maridki
Składniki :
jajka 3
kiełbasa zwyczajna 8 plasterków
serek topiony 2 plasterki
papryczka chili kilka małych kawałków
sól
czarny pieprz mielony Prymat
Sól ziołowa- MŁYNEK
ogórek zielony 2 plasterki
pomidorki koktajlowe 3
Wykonanie :
Kiełbasę kroimy w cieniutkie plasterki . Na rozgrzaną patelnię dajemy i podsmażamy do zarumienia się kiełbasy . Podsmażoną kiełbaskę układamy na talerzu . Jajka wbijamy na patelnię dodajemy przyprawy i czekamy aż się usmażą. Dodajemy pokrojoną p[papryczkę chili i jeszcze chwilkę smażymy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy serek topiony i całość dokładnie mieszamy . Gotowe jajka dajemy na talarze dajemy umyte pomidorki koktajlowe oraz 2 plasterki ogórków.
Propozycja z jajek na śniadanie
Składniki :
• parówki 4
• jajka 4
• pomidor 1 większy
• ogórek zielony 16 plasterków
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• Sól ziołowa- MŁYNEK
• oliwa z oliwek
Wykonanie :
Parówki nie kroimy na połówki tylko nacinany by powstała "łódeczka". Na rozgrzaną patelnię dajemy parówki i rozbijamy po jednym jajku do każdej parówki. Całość doprawiamy przyprawami , sól ziołowa oraz pieprz. Parówkę z jajkiem smażymy do ścięcia się jajka. Gotową parówkę z jajkiem dajemy na talerz. Pomidora oraz ogórka płuczemy , suszymy . Ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Pomidora kroimy w cienkie plastry. Całość posypujemy pieprzem zmielonym w młynku.
Jajka pod pierzynką musztardową z farszem
Składniki :
Lista składników :
• jajka 3
• cebula 1 łyżka (już pokrojonej)
• papryka czerwona 2 łyżki (już pokrojonej)
• ser żółty 1 plasterek
• sól i pieprz
Składniki na sos :
• musztarda delikatesowa 1.5 łyżki
• majonez tradycyjny 1 łyżka
• ząbek czosnku 1
• sól i pieprz
Wykonanie :
Na samym początku gotujemy jajka na twardo . Ugotowane jajka odcedzamy z wodzy i czekamy aż ostygną . Po ostygnięciu jajek obieramy je i kroimy na 2 połówki . Następnie paprykę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki , ogórka myjemy , obieramy ze skórki i kroimy w kostkę cebulę też drobno kroimy. Ser żółty zwijamy w rulonik kroimy gdzie powstaną długie paski. Wykonanie sosu :
Czosnek obieramy ścieramy na tarce. Następnie do miski dodajemy wszystkie składniki z kategorii sos i razem ze sobą łączymy i mieszamy . Gotowy sos przyprawiamy przyprawami i dajemy na 15 minut do schłodzenia do lodówki . Po wyciągnięciu z lodówki sosu dodajemy pokrojone składniki . Całość mieszamy lekko jeszcze raz doprawiamy przyprawami. Gotowe jajka przekrojone na pół układamy na talerzyku następnie polewamy sosem aby je przykryło i wstawiamy do lodówki na 20 minut przed podaniem .