Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jajka w szpinakowym gniazdku

Pomysł na pyszne danie dla wielbicieli szpinaku i dla tych, którzy szpinak dopiero chcą polubić. Danie jest bardzo syte, przy tym proste i szybkie do wykonania. Daję tyle energii na cały dzień - idealne śniadanie :)

Jeśli Wasze dzieci albo Wy nie lubicie szpinaku - to może dlatego, że jedliście wcześniej szpinak źle przyrządzony.

Jajka w szpinakowym gniazdku

Szpinak w takiej odsłonie sprawi, że każde dziecko zje go z apetytem :)

 

Jajka w szpinakowym gniazdku

 

Jajka w szpinakowym gniazdku

 

SKŁADNIKI:

szpinak mrożony 250g,

2 jajka,

35g masła,

mąka 1 łyżka,

mleko 1/2 szklanki,

1 mała cebula,

1 ząbek czosnku,

sól,

pieprz,

vegeta

 


PRZYGOTOWANIE:

Szpinak rozmrażamy. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na maśle.

Jajka w szpinakowym gniazdku

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypujemy mąkę i rozprowadzamy ją tak, aby powstała zasmażka. Następnie wlewamy mleko i całość zagotowujemy. Kolejno dodajemy szpinak, chwilkę smażymy cały czas mieszając.

Jajka w szpinakowym gniazdku

Przyprawiamy do smaku. Porcję szpinaku wykładamy na talerzyk.

Jajka w szpinakowym gniazdku

Na drugiej patelni rozpuszczamy odrobinę masła i wbijamy jajka, które posypujemy odrobiną vegety i pieprzu (ja użyłam kolorowego, ale może być zwykły).

Jajka w szpinakowym gniazdku

Aby jajka szybciej się ścięły można patelnie przykryć. Na porcję szpinaku wykładamy jajko sadzone i podajemy jeszcze ciepłe danie. Smacznego ;)

 

Jajka w szpinakowym gniazdku

 

Polecam wszystkim, może na niedzielne śniadanie? :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak