Sok pomidorowo-jabłkowy
4 kg dojrzałych pomidorów
70 dag kwaśnych jabłek
4 łyżki soli
½ łyżeczki cukru
Pomidory i jabłka umyć, a następnie osuszyć. Owoce poprzekrawać na ćwiartki. Z jabłek wykroić gniazda nasienne. Z owoców wycisnąć sok, przy użyciu sokowirówki. Przelać go do garnka, dodać sól oraz cukier i gotować przez 30 minut. Po tym czasie przelać do wyparzonych butelek (lub słoików). Zakręcić i pasteryzować 8 minut.
Przecier pomidorowy
3 kg dojrzałych pomidorów
3 łyżki soli
2 łyżki czarnego mielonego pieprzu
½ łyżeczki cukru
do smaku można dodać również kilka ziaren ziela angielskiego oraz kilka liści laurowych
Pomidory umyć, pokroić w ósemki i wrzucić do dużego garnka. Dodać kilka liści laurowych oraz ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 20 minut. Gorącą masę pomidorową przetrzeć przez sito i ponownie przelać do garnka. Zagotować. Dodać sól, pieprz czarny mielony oraz cukier. Gotować bez pokrywki na małym ogniu przez 40 minut. Wlać do wyparzonych słoików. Zakręcić i pasteryzować 15 minut. Po tym czasie słoiki ustawić do góry dnem i pozostawić w takiej pozycji, aby całkiem wystygły.
Przecier pomidorowy z bazylią
Zrobiłam go z takiej samej ilości składników, jak w przepisie podanym powyżej. Z tą różnicą, że 10 minut przed końcem gotowania przecieru dosypałam pół torebki suszonej bazylii.