Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jak pan może, Panie Pomidorze?! Sos z pieczonych pomidorów

Z pomidorami mogę szaleć do woli. Jak co roku mam ich sporą ilość na działce. Różne odmiany i wielkości. Szkoda tylko, że na gotowanie mam tak mało czasu…

 

 

 

Tak sobie pomyślałam, że sos przygotowany z pieczonych pomidorów byłby niezwykle ciekawy w smaku. Koniecznie z dodatkiem ostrych papryczek chilii, cebuli, czosnku… Pachnący ziołami… Powędrowałam zatem na działkę po świeżutkie pomidory i do dzieła!

 

 

Sos z pieczonych pomidorów

 

1,5 kg pomidorów

4 zielone papryczki chili

3 białe cebule

6 ząbków czosnku

oliwa z oliwek

świeży tymianek

świeża bazylia

grubomielony czarny pieprz

sól

 

Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy ćwiartkami pomidorów ułożyć obrane i pokrojone na ćwiartki cebule, posiekane papryczki chili, rozdrobnione ząbki czosnku oraz świeże zioła. Całość posypać solą i grubomielonym czarnym pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Zapiekać 30 minut. Gorące pomidory ze wszystkimi dodatkami przetrzeć przez sito. Tak powstały sos przelać do garnka. Zagotować i ... gotowe!

 

Sos z pieczonych pomidorów idealnie komponuje się z gołąbkami, które swoją drogą uwielbiam!

 

Jak pan może, Panie Pomidorze?!    Sos z pieczonych pomidorów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak