Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jak przygotować cykorię?

Cykoria uwielbiana jest szczególnie przez kobiety, które cenią ją za niską ilość kalorii oraz witaminę A – witaminę młodości. Cykorię możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto łączyć ją z orzechami, z którymi doskonale się komponuje.

Jest znakomitym dodatkiem do zup i sałatek, ale może być serwowana także jako przystawka.

Zanim zabierzemy się za przygotowanie cykorii warto poznać kilka przydatnych tricków. Jeśli chcemy zachować białą barwę cykorii, musimy dodać do wody odrobinę soku z cytryny i mąki. Z kolei, gdy przeszkadza nam jej lekko gorzki smak możemy zniwelować go dodając do wody szczyptę cukru. Po ugotowaniu warto przełożyć cykorie do miski z zimną wodą, co zapobiegnie ich ciemnieniu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak