Omlet to nic innego jak usmażone jajka z ulubionymi dodatkami w formie placka, nie jest to więc typowa jajecznica, choć smakiem może ją przypominać.
Sekretem udanego omleta jest dobrze rozgrzana patelnia, tłuszcz jakiego użyjemy nie ma większego znaczenia, ale temperatura jak najbardziej.
Przygotowanie omleta nie trwa zbyt długo, dlatego jest idealnym śniadaniem dla każdego, kto lubi jajka w różnych wersjach.
Można je przygotować za równo na słodko, jak i na wytrawnie - słodkie wersje to najczęściej omlet biszkoptowy z owocami lub inne jego odmiany, a wytrawne to już jak kto lubi, bo ile osób tyle sposobów przygotowania.
Składniki, które dodajemy pozostają do własnego wyboru, bo nie każdy lubi to samo, ważne, aby było różnorodnie, a nie zawsze w ten sam sposób. Jako dodatek można wykorzystać składniki pozostałe z obiadu, czy kolacji - pieczone mięso, gotowane warzywa, czy nawet resztki szynki pozostałej po przygotowaniu kanapek.
Możliwości jest całe mnóstwo, a każda wersja będzie smaczna, pożywna i jedyna w swoim rodzaju.
Omlet z pieczarkami i cebulą
Składniki (na 1 porcję):
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 2 duże pieczarki
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- starty ser do podania
Przygotowanie:
![Omlet orzechowy - medium](https://pliki.doradcasmaku.pl/jak-przygotowac-dobry-omlet1.jpg?_ga=1.30100346.458901192.1479054525)
- 60 g orzechów włoskich
- 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- jogurt owocowy i ulubione owoce/bakalie do podania
Przygotowanie:
Orzechy włoskie rozdrabniamy w malakserze lub siekamy nożem na drobno.
Dodajemy do nich jajka, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy widelcem do połączenia składników.
Smażymy na małej patelni lekko posmarowanej olejem z obu stron na rumiano.
Podajemy z jogurtem, ulubionymi owocami i bakaliami.
Omlet ze szpinakiem i pomidorkami
Składniki (na 1 porcję):
- 2 duże jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka masła
- garść szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 4 pomidorki koktajlowe
- sól do smaku
- szczypiorek do podania
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy z mlekiem.
Czosnek siekamy drobno, szpinak szatkujemy, a pomidorki kroimy na ćwiartki.
Na rozgrzane masło wrzucamy posiekany czosnek i szpinak, solimy do smaku. Podsmażamy, aż szpinak zmięknie, a następnie dodajemy pokrojone pomidorki i jeszcze chwilę podgrzewamy.
Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na wolnym ogniu ok. 4-5 minut, odwracamy na drugą stronę i dosmażamy.
Przekładamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.