Pomysłów na owocowe koktajle raczej nie da się zliczyć, bo możliwości jest bardzo dużo, a jedyne co nas ogranicza to nasze kulinarne upodobania.
Koktajle są doskonałe nie tylko jako uzupełnienie porcji witamin w formie napoju, ale również mogą zastąpić drugie śniadanie w pracy, kiedy połączymy je np. z płatkami owsianymi.
Jest to również dobry sposób na to, aby przemycić dzieciom trochę owoców, których normalnie nie lubią jeść (jak u nas banan).
Do przygotowania koktajlu wystarczy tylko jeden rodzaj owoców, nie ma znaczenia, czy będą to suszone, czy świeże, ale im ich więcej, tym smak jest ciekawszy i tym samym wzrasta również zawartość witamin. Do owoców dodajemy mleko, kefir, jogurt naturalny, mleko roślinne lub po prostu miksujemy je z dowolnym sokiem, a jako dodatek "ekstra" można dodać siemię lniane, nasiona chia, czy płatki owsiane.
Tak przygotowane napoje polecane są również osobom na diecie odchudzającej, bo nie zawierają dodatkowego cukru, a jedyny cukier, to ten pochodzący z owoców. Będąc na diecie trzeba jednak znać umiar w ilości spożywanych koktajli, bo jak wiadomo co za dużo, to nie zdrowo.
Mój TOP 5 koktajli:
Koktajl pomarańczowo-bananowy z młodym jęczmieniem
Składniki (na 3-4 porcje):
- 3 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego)
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
Przygotowanie:
Banany obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku blendera.
Dodajemy do nich sok z pomarańczy i młody jęczmień. Blendujemy do połączenia składników i podajemy.
Koktajl truskawkowo-bananowy na kefirze (gęsty)
Składniki (na 2 porcje):
- 300 g bananów
- 100 g truskawek
- 300 ml naturalnego kefiru
- 1 łyżka siemienia lnianego
Przygotowanie:
Obrane banany, truskawki, siemię lniane i 200 ml kefiru umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do szklanek i dopełniamy resztą kefiru imitując "piankę".
Koktajl mleczny z papają i morelami
Składniki (na 2 porcje):
- 6 suszonych moreli
- 100 g świeżej papai
- 1 łyżka tłuczonych migdałów
- 300 ml mleka
- szczypta mielonego imbiru
- woda do gotowania moreli
Przygotowanie:
Morele zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odsączamy i przekładamy do blendera kielichowego. Papaję obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w mniejsze kawałki.
Dodajemy do moreli razem z tłuczonymi migdałami. Całość zalewamy mlekiem i blendujemy na jednolitą konsystencję.
Przelewamy do szklanek i posypujemy szczyptą mielonego imbiru.
Koktajl z jagodami goji, bananem i chia
Składniki (na 2 porcje):
- 3 łyżki suszonych jagód goji
- 1 średniej wielkości dojrzały banan
- 300 ml mleka migdałowego
- 1 łyżka nasion chia
Przygotowanie:
Jagody goji zalewamy mlekiem migdałowym i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy obranego banana i nasiona chia. Wszystko razem blendujemy i podajemy od razu po przyrządzeniu.
Koktajl malinowo-ananasowy
Składniki (na 2 porcje):
- 150 g ananasa
- 65 g malin
- 150 ml soku z ananasa
- 200 ml wody
- 2 łyżeczki płatków owsianych
- 2 łyżeczki nasion chia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do połączenia. Podajemy od razu po przyrządzeniu.