Dzień urodzin to szczególny czas, gdyż świętujemy to że ktoś żyje. Z tej okazji przeważnie robi się imprezy, przyjęcia w gronie liczniejszym bądź samej rodziny czy przyjaciół. Na tę okazję oczywiście trzeba coś upiec i automatycznie w naszej głowie pojawia się milion myśli. Co upiec? Co przygotować? Czy gościom posmakuje? Czy wystarczy jedzenia? Martwimy się wtedy niepotrzebnie, bo jedzenia wystarcza, wszystkim wszystko smakuje. Pozostało tylko jedno pytanie: Co upiec? I wtedy pojawia się pustka.
Najpierw myślimy oczywiście o torcie. Jak tort, jak duży i nie zapominajmy o jubilacie. Tort musi spełniać oczekiwania najważniejszej w tym dniu osoby. Często stawiamy na ulubione smaki. Gdy ktoś kocha czekoladę to robimy cały tort czekoladowy, gdy ktoś uwielbia kokos to tort kokosowy. Tak samo jest z kształtem, osobie lubiącej pandy zrobimy taki tort żeby wyglądał jak panda.
Nie ukrywajmy, że tort to najważniejszy wypiek tego dnia.
Kilka moich propozycji na tort:
Tort kajmakowy
Składniki
Na biszkopt x2:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli do białek
Na biszkopt x1:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao (ciemnego)
- szczypta soli do białek
Krem:
- 2 budynie waniliowe
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 25 dag margaryny Kasia
- 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku
Polewa:
- 5 dag czekolady białej
- 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku
Dodatkowo:
- 5 dag czekolady białej
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
3. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
7. Tak samo musimy upiec jeszcze jeden biszkopt jasny, a z kolei kakaowy biszkopt robimy tak samo tylko, że dodajemy kakao.
8. Z kolei przygotowujemy krem: budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie wlewamy wcześniej rozpuszczone budynie. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budynie studzimy. Kolejno ucieramy margarynę na puszystą masę. Dodajemy cukier puder i chwilkę ucieramy. Dodajemy stopniowo zimny budyń (ten co wcześniej przygotowaliśmy) i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec po łyżce kajmaku dodajemy do masy i ucieramy.
9. Krążki biszkoptu przekładamy kremem. Trochę kremu zostawiamy na boki i nim je smarujemy.
10. Następnie czekoladę wraz z kajmakiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jak się wszystko nam ładnie rozpuści to smarujemy nią wierzch tortu.
11. Czekoladę białą ścieramy i obtaczamy/posypujemy nią boki tortu.
12. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
13. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego!
Tort poprzeczny z malinami
Składniki
biszkopt
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
krem:
- 165 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki żelatyny
- 4 łyżki wody gorącej
- 10 dag serka waniliowego homogenizowanego
- maliny według uznania
bita śmietana
- 150 ml mleka
- bita śmietana typu Śnieżka
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki gorącej wody
dodatkowo:
- czarno biała posypka
- kilka malin
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
3. Wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24cmx35cm wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
7. Z kolei przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy. Następnie dodajemy wcześniej rozpuszczoną żelatynę (jeszcze letnią) i ubijamy. Dodajemy serek waniliowy i ponownie ubijamy.
8. Biszkopt kroimy na trzy pasy wzdłuż. Każdy z nich smarujemy kremem i posypujemy malinami.
9. Jeden pas zwijamy i ustawiamy go pionowo na środku tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe pasy ciasno owijamy wokół. Na koniec zamykamy tortownice i wkładamy ciasto do lodówki do stężenia.
10. Po około 3 godzinach bierzemy się za dekorowanie. Śnieżkę ubijamy na puszystość z mlekiem. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jeszcze letnią żelatynę dajemy do bitej śmietany i jeszcze chwilkę ubijamy.
11. Boki jak i wierzch smarujemy bitą śmietaną. Na środku wyciskamy kilka dużych rozetek. Wokół tortu wyciskamy kilka mniejszych. Odstawiamy na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia.
12. Na koniec już w duże rozetki wciskamy maliny. Pomiędzy te rozetki układamy liście mięty do dekoracji. Posypką lekko posypujemy wierzch, a boki mocniej.
13. Gotowe! Smacznego!
Torcik bezowy z orzechową masą krówkową
Składniki
bezy
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
dodatkowo
- bita śmietana typu Śnieżka
- 150 ml mleka
- 2 łyżki masy krówkowej o smaku orzechowym
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw przygotowujemy bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy 4 krążki o średnicy 14 cm na wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Z kolei bezy pieczemy przez 10 minut w 120 stopniach. Temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika albo z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia i zdejmujemy je z papieru.
2. Przygotowujemy bitą śmietanę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Dodajemy masę krówkową i ponownie ubijamy.
3. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na 3 krążki bezowe.
4. Układamy krążki i gotowe.