Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jak przygotować przyjęcie urodzinowe: Torty

Urodziny to bardzo ważny dzień. Pracy jest mnóstwo. Jaki tort upiec przeczytacie w tym wpisie. Zapraszam serdecznie.

Dzień urodzin to szczególny czas, gdyż świętujemy to że ktoś żyje. Z tej okazji przeważnie robi się imprezy, przyjęcia w gronie liczniejszym bądź samej rodziny czy przyjaciół. Na tę okazję oczywiście trzeba coś upiec i automatycznie w naszej głowie pojawia się milion myśli. Co upiec? Co przygotować? Czy gościom posmakuje? Czy  wystarczy jedzenia?  Martwimy się wtedy niepotrzebnie, bo jedzenia wystarcza, wszystkim wszystko smakuje. Pozostało tylko jedno pytanie: Co upiec? I wtedy pojawia się pustka.
Najpierw myślimy oczywiście o torcie. Jak tort, jak duży i nie zapominajmy o jubilacie. Tort musi spełniać oczekiwania najważniejszej w tym dniu osoby. Często stawiamy na ulubione smaki. Gdy ktoś kocha czekoladę to robimy cały tort czekoladowy, gdy ktoś uwielbia kokos to tort kokosowy. Tak samo jest z kształtem, osobie lubiącej pandy zrobimy taki tort żeby wyglądał jak panda.
Nie ukrywajmy, że tort to najważniejszy wypiek tego dnia.


Kilka moich propozycji na tort:

 

Tort kajmakowy

Jak przygotować przyjęcie urodzinowe: Torty

Jak przygotować przyjęcie urodzinowe: Torty

Składniki
Na biszkopt x2:

 - 2 jajka

 - 2 łyżki mąki tortowej

 - 2 łyżki cukru

 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 - szczypta soli do białek

 Na biszkopt x1:

 - 2 jajka

 - 2 łyżki mąki tortowej

 - 2 łyżki cukru

 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 - 1 łyżeczka kakao (ciemnego)

 - szczypta soli do białek

 Krem:

 - 2 budynie waniliowe

 - 0,5 litra mleka

 - 2 łyżki cukru pudru

 - 25 dag margaryny Kasia

 - 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku

 Polewa:

 - 5 dag czekolady białej

 - 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku

 Dodatkowo:

 - 5 dag czekolady białej


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
3. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
7. Tak samo musimy upiec jeszcze jeden biszkopt jasny, a z kolei kakaowy biszkopt robimy tak samo tylko, że dodajemy kakao.
8. Z kolei przygotowujemy krem: budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie wlewamy wcześniej rozpuszczone budynie. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budynie studzimy. Kolejno ucieramy margarynę na puszystą masę. Dodajemy cukier puder i chwilkę ucieramy. Dodajemy stopniowo zimny budyń (ten co wcześniej przygotowaliśmy) i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec po łyżce kajmaku dodajemy do masy i ucieramy.
9. Krążki biszkoptu przekładamy kremem. Trochę kremu zostawiamy na boki i nim je smarujemy.
10. Następnie czekoladę wraz z kajmakiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jak się wszystko nam ładnie rozpuści to smarujemy nią wierzch tortu.
11. Czekoladę białą ścieramy i obtaczamy/posypujemy nią boki tortu.
12. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
13. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego!

 

 


Tort poprzeczny z malinami

Jak przygotować przyjęcie urodzinowe: Torty

Jak przygotować przyjęcie urodzinowe: Torty

 

Składniki
biszkopt

 - 5 jajek

 - 1 szklanka mąki tortowej

 - 1 łyżka kakao

 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 - 0,5 szklanki cukru

 krem:

 - 165 ml śmietany kremówki 30%

 - 2 łyżki żelatyny

 - 4 łyżki wody gorącej

 - 10 dag serka waniliowego homogenizowanego

 - maliny według uznania

 bita śmietana

 - 150 ml mleka

 - bita śmietana typu Śnieżka

 - 1 łyżka żelatyny

 - 3 łyżki gorącej wody

 dodatkowo:

 - czarno biała posypka

 - kilka malin

 - kilka listków mięty


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
3. Wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24cmx35cm wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
7. Z kolei przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy. Następnie dodajemy wcześniej rozpuszczoną żelatynę (jeszcze letnią) i ubijamy. Dodajemy serek waniliowy i ponownie ubijamy.
8. Biszkopt kroimy na trzy pasy wzdłuż. Każdy z nich smarujemy kremem i posypujemy malinami.
9. Jeden pas zwijamy i ustawiamy go pionowo na środku tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe pasy ciasno owijamy wokół. Na koniec zamykamy tortownice i wkładamy ciasto do lodówki do stężenia.
10. Po około 3 godzinach bierzemy się za dekorowanie. Śnieżkę ubijamy na puszystość z mlekiem. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jeszcze letnią żelatynę dajemy do bitej śmietany i jeszcze chwilkę ubijamy.
11. Boki jak i wierzch smarujemy bitą śmietaną. Na środku wyciskamy kilka dużych rozetek. Wokół tortu wyciskamy kilka mniejszych. Odstawiamy na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia.
12. Na koniec już w duże rozetki wciskamy maliny. Pomiędzy te rozetki układamy liście mięty do dekoracji. Posypką lekko posypujemy wierzch, a boki mocniej.
13. Gotowe! Smacznego!

 

 


Torcik bezowy z orzechową masą krówkową

Jak przygotować przyjęcie urodzinowe: Torty

Jak przygotować przyjęcie urodzinowe: Torty

 

Składniki
bezy

 - 4 białka

 - 1 szklanka cukru

 dodatkowo

 - bita śmietana typu Śnieżka

 - 150 ml mleka

 - 2 łyżki masy krówkowej o smaku orzechowym


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw przygotowujemy bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy 4 krążki o średnicy 14 cm na wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Z kolei bezy pieczemy przez 10 minut w 120 stopniach. Temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika albo z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia i zdejmujemy je z papieru.
2. Przygotowujemy bitą śmietanę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Dodajemy masę krówkową i ponownie ubijamy.
3. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na 3 krążki bezowe.
4. Układamy krążki i gotowe.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak