Płatki wsypać do miski, zalać wrzątkiem.
Dodać masło i sól, wymieszać i odstawić aby przestygło.
Wlać mleko i wymieszać.
Drożdże wymieszać z miodem do momentu aż będą płynne i dodać do owsianki, wymieszać.
Owsiankę przełożyć do misy robota z założonym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Wsypać mąkę i na wolnych obrotach wyrabiać ciasto około 20 minut.
Miskę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrasta wysmarować naczynie żaroodporne masłem i wysypać płatkami.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanego naczynia, mokrymi dłońmi wygładzić wierzch i posypać płatkami i sezamem.
Naczynie zakryć i zostawić ciasto do ponownego wyrośnięcia ( ciasto będzie kleiste ).
Gdy podrośnie na około 3/4 objętości wstawić naczynie do zimnego piekarnika i nastawić czas na 60-65 minut w zależności od piekarnika na temperaturę 200 stopni.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
100 g mąki żytniej typ 997
100 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki żytniej typ 1400
300 g mąki pszennej typ 650
40 g świeżych drożdży
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżka cukru
6 łyżek oleju rzepakowego
300 ml ciepłej wody
Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne.
Do drożdży wlać wodę, dodać sól i wymieszać.
Wsypać wszystkie mąki i lekko połączyć.
Następnie wlać olej i wyrabiać ciasto kilka minut.
Oprószyć ciasto mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić i uformować na desce oprószonej mąką bochenek.
Wierzch posypać mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Naczynie żaroodporne ( dól i pokrywkę ) posmarować olejem i posypać mąką.
Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 220 stopni.
Na dno nagrzanego naczynia delikatnie położyć wyrośnięte ciasto, zrobić szybko nacięcia i zakryć pokrywką.
Piec 30 minut aa potem zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 w temperaturze 200 stopni.
Chleb po upieczeniu wystudzić na kratce.
CHRUPIĄCY CHLEB Z PESTKAMI DYNI I SŁONECZNIKIEM
![Jak upiec domowy chleb?](http://1.bp.blogspot.com/-Z-b-PzqcsuE/VFNcFgdZ3LI/AAAAAAAAHio/F95CVt6iE5I/s1600/DSC_0184.jpg)
1 kg mąki pszennej chlebowej typ 750
1,5 szk letniego mleka
1,5 szk letniej wody
25 g świeżych drożdży
100 g pestek dyni
50 g ziaren słonecznika
1 łyżka cukru
1 czubata łyżeczka soli
1/4 szk oleju rzepakowego
Do dużej miski wrzucić drożdże, dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką aż drożdże zrobią się płynne.
Potem wlać letnie mleko i wodę, dodać sól i wymieszać.
Następnie wsypać mąkę, pestki dyni oraz słonecznik, połączyć składniki, dodać olej i znowu lekko pomieszać.
Wszystko wyłożyć na blat lub stolnicę i zagnieść ciasto.
Oprószyć je lekko mąką, umieścić z powrotem w misce i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie ciasto przerobić ponownie, uformować kształt naczynia jakie posiadamy i położyć je na oprószonej mąką na przykład desce do krojenia.
Naczynie żaroodporne razem z pokrywką posmarować olejem, oprószyć mąką i wstawić do piekarnika.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
Gdy się nagrzeje szybko wyjąć pokrywę, wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia, naciąć nożem wzorki, zakryć pokrywką i zamknąć drzwiczki piekarnika.
Piec chleb 20 minut w tej temperaturze a potem wyjąć pokrywkę z piekarnika i dalej piec chleb bez przykrycia kolejne 20 minut ze zmniejszoną temperaturą do 200 stopni.
Kolejne 20 minut piec w 180 stopniach.
Upieczony chleb ostrożnie wyjąć z naczynia na drewnianą kratkę lub metalową uważając aby się nie poparzyć i zostawić go do wystygnięcia.