Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jak upiec domowy chleb?

Wbrew pozorom do wypieku pysznego chleba idealne jest... naczynie żaroodporne. A jak wiadomo, nie ma nic lepszego od kromki domowego chleba z chrupiącą skórką, posmarowanej masłem.

Naczynie żaroodporne jest idealne do wypieku chleba. A jak wiadomo, nie ma nic lepszego od kromki domowego chleba z chrupiącą skórką, posmarowanej masłem. Chleb taki możemy upiec na mące jednego typu lub mieszance mąk, z dodatkami lub bez. Każda wersja będzie smaczna.

Zapraszam po kilka moich pomysłów na pyszne domowe chlebki z naczynia żaroodpornego.

 

CHLEB PSZENNY Z KASZĄ JAGLANĄ

 

Jak upiec domowy chleb?

125 g kaszy jaglanej
1 łyżeczka soli
400 ml wody
2 łyżki oleju
 
1 kg mąki pszennej typ 500
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
40 g świeżych drożdży
500 ml letniej wody
1/4 szkl oleju rzepakowego
 
Do garnka wlać wodę i olej, zagotować, potem ją posolić i znów zagotować.
Wsypać kaszę i gotować około 20 minut aż kasza będzie miękka i trzeba ja od czasu do czasu mieszać.
Przykryć pokrywką i zostawić do momentu aż kasza będzie tylko delikatnie letnia ( nie może być za gorąca ).
W misce wymieszać drożdże z cukrem do płynnej konsystencji.
Wlać wodę i olej i wsypać wymieszaną z solą mąkę.
Następnie dodać wystudzoną kaszę i drewnianą łyżką połączyć składniki a potem wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką, zakryć miskę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie wyrobić ciasto i położyć je do podrośnięcia na desce o takim kształcie jakie jest naczynie, w którym będzie piekł się chleb.
Duże naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wysypać mąką ( dolną część naczynia i pokrywkę ).
Naczynie wstawić do zimnego piekarnika i nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Potem szybko ciasto przełożyć do naczynia, oprószyć górę mąką, zrobić nacięcia i zakryć naczynie pokrywką.
Piec chleb 25 minut z pokrywką potem ją zdjąć i piec kolejne 20 minut bez pokrywki.
Po 20 min utach temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec chleb jeszcze 20 minut.
Upieczony wyjąć z naczynia na drewnianą deskę lub kratkę i chleb wystudzić.
 
 
CHLEB PSZENNY
 
 
Jak upiec domowy chleb?
 
750 g mąki pszennej typ 500
2 szk ciepłej ( nie za bardzo ) wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
7 g suszonych drożdży 
lub 25 g świeżych
1 łyżka oleju
 
Do miski wlać wodę i olej, wsypać drożdże
( przy użyciu świeżych drożdży należy rozetrzeć je w misce z cukrem do płynnej konsystencji, wlać wodę i olej i dalej jak w przepisie ), sól i cukier i wymieszać.
Potem wsypać mąkę, za pomocą drewnianej łyżki wymieszać składniki.
Miskę z ciastem zakryć dokładnie folią spożywczą i wstawić ją do lodówki na noc.
Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, szybko zagnieść ciasto podsypując odrobiną mąki.
Uformować bochenek i na podsypanym mąką blacie zostawić do wyrośnięcia przykryty ściereczką.
Naczynie żaroodporne razem z pokrywką wstawić do piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Potem szybko ale uważając aby się nie poparzyć przełożyć wyrośnięty bochenek do naczynia, zakryć pokrywką i piec 35 minut.
Potem ostrożnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
Upieczony chleb wyjąć z naczynia i wystudzić na kratce.
 
 
CHLEB PSZENNY NA OWSIANCE
 
Jak upiec domowy chleb?
 

600 g mąki pszennej typ 750 
25 g świeżych drożdży
150 g drobnych płatków owsianych 
450 g wrzącej wody
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżeczki soli
1,5 łyżki jasnego miodu ( płynnego )
175 ml mleka
 
Dodatkowo
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka płatków owsianych + do wysypania naczynia
masło do wysmarowania naczynia
 
Płatki wsypać do miski, zalać wrzątkiem.
Dodać masło i sól, wymieszać i odstawić aby przestygło.
Wlać mleko i wymieszać.
Drożdże wymieszać z miodem do momentu aż będą płynne i dodać do owsianki, wymieszać.
Owsiankę przełożyć do misy robota z założonym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Wsypać mąkę i na wolnych obrotach wyrabiać ciasto około 20 minut.
Miskę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrasta wysmarować naczynie żaroodporne masłem i wysypać płatkami.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanego naczynia, mokrymi dłońmi wygładzić wierzch i posypać płatkami i sezamem.
Naczynie zakryć i zostawić ciasto do ponownego wyrośnięcia ( ciasto będzie kleiste ).
Gdy podrośnie na około 3/4 objętości wstawić naczynie do zimnego piekarnika i nastawić czas na 60-65 minut w zależności od piekarnika na temperaturę 200 stopni.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
 
 
CHLEB ŻYTNIO - PSZENNY
 
 
Jak upiec domowy chleb?

100 g mąki żytniej typ 997 
100 g mąki żytniej typ 720 
100 g mąki żytniej typ 1400 
300 g mąki pszennej typ 650
40 g świeżych drożdży
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżka cukru
6 łyżek oleju rzepakowego
300 ml ciepłej wody
 
Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne.
Do drożdży wlać wodę, dodać sól i wymieszać.
Wsypać wszystkie mąki i lekko połączyć.
Następnie wlać olej i wyrabiać ciasto kilka minut.
Oprószyć ciasto mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić i uformować na desce oprószonej mąką bochenek.
Wierzch posypać mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Naczynie żaroodporne ( dól i pokrywkę ) posmarować olejem i posypać mąką.
Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 220 stopni.
Na dno nagrzanego naczynia delikatnie położyć wyrośnięte ciasto, zrobić szybko nacięcia i zakryć pokrywką.
Piec 30 minut aa potem zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 w temperaturze 200 stopni.
Chleb po upieczeniu wystudzić na kratce.
 
 
CHRUPIĄCY CHLEB Z PESTKAMI DYNI I SŁONECZNIKIEM
 
 
Jak upiec domowy chleb?
 

1 kg mąki pszennej chlebowej typ 750
1,5 szk letniego mleka
1,5 szk letniej wody
25 g świeżych drożdży
100 g pestek dyni
50 g ziaren słonecznika
1 łyżka cukru
1 czubata łyżeczka soli
1/4 szk oleju rzepakowego
 
Do dużej miski wrzucić drożdże, dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką aż drożdże zrobią się płynne.
Potem wlać letnie mleko i wodę, dodać sól i wymieszać.
Następnie wsypać mąkę, pestki dyni oraz słonecznik, połączyć składniki, dodać olej i znowu lekko pomieszać.
Wszystko wyłożyć na blat lub stolnicę i zagnieść ciasto.
Oprószyć je lekko mąką, umieścić z powrotem w misce i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie ciasto przerobić ponownie, uformować kształt naczynia jakie posiadamy i położyć je na oprószonej mąką na przykład desce do krojenia.
Naczynie żaroodporne razem z pokrywką posmarować olejem, oprószyć mąką i wstawić do piekarnika.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
Gdy się nagrzeje szybko wyjąć pokrywę, wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia, naciąć nożem wzorki, zakryć pokrywką i zamknąć drzwiczki piekarnika.
Piec chleb 20 minut w tej temperaturze a potem wyjąć pokrywkę z piekarnika i dalej piec chleb bez przykrycia kolejne 20 minut ze zmniejszoną temperaturą do 200 stopni.
Kolejne 20 minut piec w 180 stopniach.
Upieczony chleb ostrożnie wyjąć z naczynia na drewnianą kratkę lub metalową uważając aby się nie poparzyć i zostawić go do wystygnięcia.
 
 
 
 
 
 
 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak