Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jak wykorzystać płatki owsiane?

Nie każdy wie, że płatki owsiane mogą mieć w kuchni wiele zastosowań - nie muszą kojarzyć się wyłącznie z popularną, śniadaniową owsianką.

Płatki owsiane są cennym źródłem błonnika, mają niski poziom kalorii a także dostarczają naszemu organizmowi dużo cennych składników odżywczych. Są niezbędnym składnikiem naszej diety. Płatki owsiane zawierają witaminy: B1, B2, PP a także E. Jak to jednak często bywa w przypadku zdrowych produktów, i tu mamy jakieś „ale” – jest nim kwas szczawiowy. Z tego powodu, jednorazowo zaleca się spożywać mniejsze ilości płatków.

Jak wspomniałam wcześniej, płatki owsiane to nie tylko owsianka, której zresztą wiele osób nie lubi. Można wykorzystać je w innej postaci – wtedy na pewno nam zasmakują. Te smaczne i zdrowe płatki możemy wykorzystać jako:

- składnik ciasta na chleb czy bułki a także jako posypka pieczywa (posypujemy pieczywo przed pieczeniem)
- główny składnik ciasteczek, dodajemy np. orzechy, rodzynki, miód, masło, mąkę, jajko, suszone owoce i oczywiście płatki (składniki w odpowiedniej ilości) i możemy wyczarować pyszne ciasteczka
- panierka do kotletów schabowych, z piersi kurczaka, ryb a nawet kotletów mielonych. Panierka może być kilku składnikowa lub z samych płatków
- dekoracja tortu, wystarczy płatki podsmażyć na maśle z odrobiną cukru, wystudzić i obsypać boki tortu
- możemy wykorzystać je na zakwas na żur; dodajemy czosnek, odrobinę mąki żytniej, ciepłą wodę i płatki; odstawiamy do zakwaszenia
- płatki można także użyć do musli, należy dodać ulubione bakalie oraz np. jogurt naturalny
- prażone płatki możemy dodać do sałatek warzywnych lub uprażone z małą ilością cukru na maśle do sałatek owocowych
- mogą być wykorzystane jako spód do ciasta, np. do serników, wystarczy wymieszać płatki z mąką, żółtkiem, cukrem i masłem oraz odrobina jogurtu a potem podpiec i wykończyć sernik

Jak widać możliwości jest wiele i jak zwykle to od nas zależy jak wykorzystamy płatki w kuchni i w jaki sposób wprowadzimy je do naszej diety. Ważne, aby zapamiętać, że są zdrowe ale w rozsądnych ilościach. Po wprowadzeniu ich do menu, nasza kuchnia będzie smaczna, lekka i zdrowa.

 

Polecam Wam przepis na chleb na owsiance. Jest pyszny i wilgotny.

Chleb na owsiance

 

Jak wykorzystać płatki owsiane?

 

600 g mąki pszennej typ 750
25 g świeżych drożdży
150 g drobnych płatków owsianych
450 g wrzącej wody
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżeczki soli
1,5 łyżki jasnego miodu ( płynnego )
175 ml mleka

Dodatkowo
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka płatków owsianych + do wysypania naczynia
masło do wysmarowania naczynia

Płatki wsypać do miski, zalać wrzątkiem.
Dodać masło i sól, wymieszać i odstawić aby przestygło.
Wlać mleko i wymieszać.
Drożdże wymieszać z miodem do momentu aż będą płynne i dodać do owsianki, wymieszać.
Owsiankę przełożyć do misy robota z założonym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Wsypać mąkę i na wolnych obrotach wyrabiać ciasto około 20 minut.
Miskę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrasta wysmarować naczynie żaroodporne masłem i wysypać płatkami.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanego naczynia, mokrymi dłońmi wygładzić wierzch i posypać płatkami i sezamem.
Naczynie zakryć i zostawić ciasto do ponownego wyrośnięcia ( ciasto będzie kleiste ).
Gdy podrośnie na około 3/4 objętości wstawić naczynie do zimnego piekarnika i nastawić czas na 60-65 minut w zależności od piekarnika na temperaturę 200 stopni.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.

ZEWA 07.04.2016 09:13
O muszę wypróbować bo zupy nie zagęszczałam jeszcze płatkami.
MałaMi89 06.04.2016 10:21
A ja jeszcze płatkami zagęszczam zupę :) spróbowałam raz jak w szafkach były spore braki i nie bardzo było co dorzucić i posmakowało mi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak