Nieraz ciężko jest nam określić jaką ilość ziemniaków ugotować na obiad dla domowników, a gdy już zostaną w większości domów niestety lądują one w śmietniku. A z takich ziemniaków można wyczarować smaczne obiady lub ciepłe kolacje.
Otóż mogą być to kopytka, kluski, kluski ziemniaczane z mięsem/owocami, zapiekanki ziemniaczane z dodatkiem warzyw lub mięsa.
KLUSKI Z OWOCAMI np. jagody, maliny,
0,5 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana – ile zabierze
250g sera białego półtłustego
1 jajko
płaska łyżeczka soli
jagody, maliny lub inne owoce do nadzienia
cukier kryształ, cynamon do smaku
masło do polania
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę, lekko przestudzić. Przecisnąć ser biały, ciasto zagnieść. Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dodać jajko i dobrze wyrobić, na gładką masę.
Rękoma urywać kawałek ciasta. Każdy kawałek ciasta uformować w okrągły placuszek, ułożyć na niego owoc, zlepić w kulkę.
Zagotować wodę w garnku, posolić. Wrzucać kluseczki do gotującej się wody, czas gotowania - od wypłynięcia na górę ok 5-7 min.
Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem.
KOPYTKA RUSKIE (ze serem)
80 dag ziemniaków
30 dag sera białego
mąka ziemniaczana
1 jajko
łyżka soli
masło do polania kopytek
cynamon, cukier do smaku
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ser biały zmielić w maszynce lub pognieść widelcem. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony ser, lekko wymieszać. Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dobrze wyrobić. Rękoma urywać kawałki ciasta i wykonać wałeczek, pokroić ukośnie na prostokąty ok 1,5x3cm. Pokrojone kopytka układać na tacce wysypanej mąką pszenną. Kopytka wrzucać do gotującej się osolonej wody, czas gotowania: od wypłynięcia ok 5min. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, uprzednio zahartować kubkiem zimnej wody (zabezpieczy to przed ich sklejeniem). Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem.
KLUSKI Z MIĘSEM
Ciasto:
800g ugotowanych ziemniaków
ok 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
łyżka soli
Farsz:
2 udka z kurczaka
1 marchewka
1 cebula
1 jajko
tłuszcz do smażenia
zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
2 średnie cebule
5 plasterków boczku gotowanego
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Podzielić na 4 części, jedną z nich wyjąć i w te miejsce wsypać mąkę ziemniaczana, dodać jajko i dokładnie wyrobić. Udka ugotować do miękkości wraz z marchewką. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na tłuszczu. Z ugotowanych udek obrać mięso, zmielić przez maszynkę do mięsa, dodać przyrumieniona cebulkę wraz z tłuszczem oraz jajko, dokładnie wyrobić, przyprawić do smaku. Rękoma urywać kawałki ciasta, nakładać farsz i zlepić. Kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotowa od wypłynięcia na wierzch ok 10min. Podawać z przyrumienioną cebulką z boczkiem.
ZAPIEKANE ZIEMNIAKI ZE SZPINAKIEM I SEREM ŻÓŁTYM
600g ugotowanych ziemniaków
200g szpinaku
2 łyżki masła
1 marchewka
2 jajka
1 łyżka soli
ser żółty do smaku
Marchewkę obrać, pokroić w plasterki, zalać zimną wodą, dodać sól i gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w ćwiartki. Marchewkę i ziemniaki wyłożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzch ułożyć szpinak. Włożyć do piekarnika i zapiekać ok 20 min, po czym wyjąć i na wierzch ułożyć ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, włożyć ponownie do piekarnika do momentu roztopienia się sera. Naczynie z warzywa wyjąć, na wierzch wbić jajka i zapiekać ok 10 min do ścięcia się jajka.