PASZTECIKI NA 3 SPOSOBY
Jako małe dziecko mieszkałam na wiosce. W mieście bywałam rzadko. Gdy już byłam, mama zawsze zabierała mnie na paszteciki podane z czerwonym barszczem. Moje ulubione to te z mięsem. Jednak do wyboru były różne farsze np. z pieczarkami, z kapustą czy z serem. Paszteciki to ciasto drożdżowe, którym otulony jest pyszny farsz. Są smażone na głębokim oleju.
Teraz można napotkać wynalazki dotyczące pasztecików. Często można dostać paszteciki pieczone np. z farszem szpinakowym z ciasta francuskiego. Są chrupiące i maślane. Idealnie komponują się z barszczem czerwonym. Te również należą do moich ulubionych. Czy smażone, czy pieczone możemy przygotować je w domu, ponieważ nie są trudne w przygotowaniu. Te z ciasta drożdżowego zajmują więcej czasu, ale za to te z ciasta francuskiego są ekspresowe i zajmują ledwie kilka chwil.
PRZEPIS I (ESPRESOWE)
PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM I TWAROGIEM A'LA FORNETTI
Często przechodząc w Tesco, nie mogłam ominąć stoiska z Fornetti. Moje ulubione to właśnie te ze szpinakiem. Jednak jak dla mnie to zbyt drogi interes jak na jeden taki pasztecik. Dlatego warto zrobić w domu swoje własne Fornetti, gdzie cena nie dużo więcej się różni, ale za to ilość tych pasztecików jest o wiele większa. W moim przepisie wykorzystałam 2 ciasta francuskie, bo wiedziałam, że szybko znikną. A dodatkowo z barszczem to bardzo smaczna i wykwintna przekąska.
~~Składniki~~
ciasto francuskie 2 op.
szpinak mrożony siekany 450 g.
twaróg 4 łyżki
czosnek 3 ząbki
sól i pieprz do smaku
jajko 1 szt.
sezam do posypania
olej 2-3 łyżki
~~Metoda~~
Szpinak rozmrozić. Odsączyć z wody. Na patelni z olejem zarumienić posiekany czosnek ( nie za długo, bo zbyt mocno przysmażony nada goryczy ). Dodać szpinak i smażyć na średnim ogniu, aż woda zawarta w szpinaku całkowicie odparuje ( szpinak stanie się bardziej zbity). Odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna dodać twaróg, sól i pieprz. Zmiksować blenderem.
Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na niewielkiej szerokości paski ( najlepiej wzdłuż krótszego boku, wyjdzie więcej pasztecików ). Na każdym pasku rozsmarować farsz. Zwinąć. Paszteciki ułożyć na blaszce z wyłożonym pergaminem. Wysmarować rozbełtanym jajkiem. Posypać sezamem i piec około 10 min. w 170 stopniach, do złotego koloru.
PRZEPIS II ( DROŻDŻOWE PIECZONE)
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI
Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej podać z czerwonym barszczem.
~~Składniki~~
Ciasto:
mąka pszenna 550 g.
jaja średnie 3 szt.
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
suche drożdże 1 op. (8-10 g.)
masło roztopione, ostudzone 100 g.
mleko letnie 1/2 szkl.
Farsz:
pieczarki 500 g.
kapusta kiszona 800 g.
sól, pieprz do smaku
cebula 2 szt.
olej do smażenia
woda 3/4 szkl.
Dodatkowo:
jajko 1 szt.
sezam lub mak do posypania
~~Metoda~~
Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać drożdże, sól, cukier, mleko, masło i jaja. Zagnieść ciasto. Zagniatać tak długo, aż będzie miękkie (może być lekko kleiste). Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Farsz: Jeżeli kapusta jest mocno kwaśna, opłukać wodą. Poszatkować i wrzucić do gara z rozgrzanym olejem. Podsmażyć na średnim ogniu. Po paru minutach wlać wodę i gotować, aż kapusta zmięknie i woda odparuje ok. 1 godziny.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do cebuli. Smażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Kiedy kapusta zmięknie dodać pieczarki i wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Ok 2 cm od brzegu nakładamy wzdłuż farsz. Zawinąć, tak aby farsz nie wyleciał. Odciąć resztę ciasta. Każdy wałek przeciąć na małe prostokąciki. Ułożyć na blaszce do pieczenia z wyłożonym pergaminem. Każdy pasztecik wysmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać makiem lub sezamem. Piec ok 10 min. w 170 stopniach.
PRZEPIS III ( PIECZONE LUB SMAŻONE )
PASZTECIKI Z PASZTECIKIEM
Paszteciki to smaczna propozycja na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek lub przekąskę, którą możemy łatwo zapakować i zabrać ze sobą gdzie tylko chcemy np.na piknik, do pracy lub na wycieczkę. W okres wakacji jest to fajne rozwiązanie na sytą przekąskę, ponieważ są smaczne na zimno jak i na ciepło. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem.
Paszteciki są pieczone, ale smażone na głębokim oleju też są pyszne i nie wciągają dużo tłuszczu.
Ich wnętrze to oryginalny pomysł na wykorzystanie pasztetu i sera, co w połączeniu tworzy idealną całość.
~~Składniki~~
Ciasto:
mąka pszenna 600 g.
masło roztopione zimne 100 g.
cukier 2 łyżki
sól 1 łyżka
mleko letnie 150 ml.
jaja 2 szt.
drożdże suche 2 łyżki
Farsz:
pasztet z drobiem ok. 400 g.
ser gouda 200 g.
pieprz do smaku
Dodatkowo:
jajko 1 szt.
~~Metoda~~
Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać sól, cukier, drożdże, mleko, ostudzone masło i jaja. Wyrobić ciasto, tak długo, aż będzie elastyczne. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsca do podwojenia masy.
Gdy ciasto podwoi masę, podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na ok. 1-1.5 cm. grubości. Przekroić na niewielkie prostokąty.
Farsz: Ser zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. Wymieszać razem z pasztetem. Doprawić pieprzem.
Na każdy prostokąt nałożyć 1 łyżkę farszu. Boki dobrze skleić tworząc podłużny pasztecik. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Każdy wysmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 15-20 min., aż się zarumienią. Można usmażyć na głębokim oleju.