Zrobienie domowego makaronu nie jest trudne, potrzeba tylko trochę czasu. Jest o wiele lepszy od kupnego. Idealny do rosołu czy zupy pomidorowej. W tym wpisie pokażę Wam jak zrobić pyszny, domowy makaron. A jak jest u Was? Robicie własnoręcznie czy wolicie kupny?
Wiele osób boi się robić domowy makaron, bo myśli, że to coś bardzo trudnego,tak przynajmniej było ze mną, a to nic bardziej mylnego. Zrobienie domowego makaronu jest bardzo proste, potrzebujemy tylko trochę czasu oraz mąki, soli i jajek, najlepiej użyć wiejskich jajek. Ja swój makaron kroję ręcznie, ale dużym ułatwieniem będzie maszynka do makaronu, można się więc w taką zaopatrzyć. Musimy pamiętać, żeby ciasto przed krojeniem odpoczęło przynajmniej pół godziny, potem już tylko wałkujemy, kroimy i suszymy. Na koniec oczywiście gotowanie. Do gotowania najlepiej jest użyć duży garnek i dużo gorącej wody, dzięki temu makaron nam się nie poskleja podczas gotowania i pozbędziemy z niego mąki, którą był oprószony.
Taki makaron jest idealnym dodatkiem do rosołu czy ulubionej zupy, np. pomidorowej. Bardzo polecam robić domowy makaron.
Przepis na domowy makaron:
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 duże jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania
Wykonanie:
1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól.
2. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny.
3. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy, kroimy w prostokąty, układamy jeden na drugim i kroimy.
4. Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie posklejał.
5. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
6. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Dokładnie osączamy z wody i mieszamy,żeby się nie posklejał.
Smacznych inspiracji życzę.