Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jak zrobić sałatkę w wersji fit?

Dietetyczne sałatki mają mało kalorii i, co najważniejsze, zapewniają nam mnóstwo witamin. Idealne są dla osób dbających nie tylko o zrzucenie zbędnych kilogramów, ale i zdrowie.

Gdy na zewnątrz jest bardzo zimno, to powinniśmy zadbać o naszą dietę, aby była bogata w witaminy i minerały. Wtedy żadna choroba nie będzie się chciała do Nas zbliżyć. Fit sałatki są bardzo szybkie i błyskawiczne w przygotowaniu. Możemy je przygotować na kolacje, lunch do pracy oraz na różnego rodzaju przyjęcia. Zapraszam na 3 różne odsłony małokalorycznych, bogatych w witaminy sałatek, które są kolorowe i smaczne!

Fit sałatka z rukoli

Rukola jest znakomitym źródłem magnezu, wapnia i żelaza. Oprócz tego obfituje również w kwas foliowy. Zapobiega zaćmie i działa bakteriobójczo. Rukola jest bardzo popularna we Włoszech i coraz bardziej jest popularna na całym świecie. Ma bardzo ciekawy lekko ostry smak, który świetnie się komponuje z wieloma daniami.

Jak zrobić sałatkę w wersji fit?



Składniki na 1 porcje:
rukola 2 garście,
pomidor pół szt,
oliwki czarne 5 szt,
cebula 2 plastry,
kukurydza 2 łyżki,
słonecznik 2 łyżki,
dressing:
oliwa z oliwek 2 łyżki,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki,
sól do smaku,

Sposób przygotowania:
Rukole myjemy, osuszamy i układamy w miseczce. Pomidora kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół i układamy warzywa na sałacie. Cebule kroimy w piórka i dodajemy do sałatki wraz z kukurydzą. Słonecznik prażymy na suchej patelni i posypujemy sałatkę. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi i solą. Następnie sałatkę polewamy gotowym dressingiem. 

 

Sałatka z kuskusem i warzywami

Wieloskładnikowa sałatka z kuskusem w roli głównej, pełna kolorów i witamin. Posypana prażonym słonecznikiem, który dodaje rewelacyjnego zapachu, a poza tym dodaje cenne mikroelementy.  

Jak zrobić sałatkę w wersji fit?




Składniki:
kuskus 1 szklanka,
brokuł mały 1 szt
pomidor 1 szt,
papryka czerwona 1 szt,
kukurydza pół puszki,
ogórki konserwowe 4 szt,
oliwki czarne 8 szt,
słonecznik 2 łyżki,

dressing:
oliwa z oliwek 6 łyżek,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
czosnek 2 ząbki,
sol i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:
Kasze kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Brokuła dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 3 min w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i wkładamy brokuła do zimnej wody. Paprykę, pomidora i ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół.
W misce układamy połowę kaszki kuskus. Następnie czerwoną paprykę, ogórki konserwowe, oraz połowę pomidorów, kukurydze i połowę różyczek brokuła. Następnie na warzywach układamy ponownie kasze kuskus i pozostałe warzywa. Na wierzchu układamy oliwki.
Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawami, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę. Możemy również dodać do sałatki musztardę oraz sos sojowy.
Na suchej patelni podprażamy słonecznik, następnie posypujemy nim wierzch sałatki. 

 

Sałatka grecka

Sałatka grecka jest znana i lubiana na całym świecie. Bardzo kolorowa, więc pięknie prezentuje się na stole.

Do dressingu dodałam czosnek, który jest bakteriobójczy, więc powinniśmy go używać w swojej kuchni szczególnie zimową porą. Sałatka jest doskonała na przystawkę z dodatkiem czosnkowo - maślanej bagietki.

Jak zrobić sałatkę w wersji fit?



Składniki:
sałata lodowa 3/4 główki,
pomidor 1,5 szt,
ogórek pół szt,
ser feta 15 dag,
oliwki czarne pół małego słoika,
cebula czerwona pół szt,
papryka czerwona pół szt,

dressing:
oliwa z oliwek 1/4 szklanki,
czosnek 2 ząbki,
zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
sol i pieprz do smaku,

dodatkowo:
sok z cytryny 2 łyżki,

Sposób przygotowania:
Sałatę myjemy, następnie rwiemy na małe kawałki do półmiska i polewamy 1 łyżką soku z cytryny. Ogórka obieramy, kroimy w półplasterki i układamy na sałacie. Paprykę kroimy w paseczki, cebule obieramy i kroimy w piórka lub kostkę, oliwki przekrawamy na pół i posypujemy warzywami sałatkę. Ser feta kroimy w grubą kostkę i układamy na warzywach. Pomidora kroimy na cząstki i układamy na bokach sałatki.
Oliwę mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Sałatkę polewamy gotowym dressingiem oraz pozostałym sokiem z cytryny. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak