Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jakie ciasto przygotować na Dzień Kobiet?

8 marca obchodzimy Dzień Kobiet, więc zarówno małe dziewczynki, jak i dorosłe panie powinny ten dzień celebrować w sposób szczególny.

Święto to obchodzi się w wielu krajach na świecie, wypada ono tylko raz w roku, więc jest to dzień wyjątkowy, kiedy to panowie składają kobietom życzenia i ofiarują kwiaty lub drobne podarunki.

W takie święto goście się nie zapowiadają, tylko "wpadają" bez uprzedzenia, więc warto się na tą chwilę przygotować i zrobić jakieś ciasto, by umilić wszystkim świętowanie.

Na tą okazję pasują zarówno ciasta pieczone, jak i te niewymagające pieczenia, z kremem lub bez, wszystko zależy od czasu, jaki chcemy poświęcić na przygotowanie i od tego na jaki rodzaj ciasta mamy ochotę - każde będzie dobre.

P.S. Nie zapomnijcie, że 10 marca swoje święto obchodzą mężczyźni ;)

Najlepsze ciasta na Dzień Kobiet i nie tylko:

Mini torciki z kremem limonkowym

Jakie ciasto przygotować na Dzień Kobiet?

Składniki (na 4 sztuki):

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 wafelek o smaku czekoladowym
Krem:
  • 150 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka świeżo otartej skórki z limonki
  • 2 łyżki soku z limonki
Polewa:
  • 60 g białej czekolady
  • 6 łyżek śmietanki 30%
Dekoracja:
  • 1 wafelek o smaku czekoladowym
  • 4 plasterki limonki
 
Przygotowanie:
 
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Kolejno dodajemy żółtka i przesianą mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy rozdrobnionego w malakserze wafelka i łączymy z masą.
 
Formę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy równomiernie na blasze i pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut. Wyciągamy z piekarnika, usuwamy papier do pieczenia i studzimy.
 
Z wystudzonego biszkoptu rantem cukierniczym wykrawamy 12 kółek o średnicy 6 cm. Każdy torcik będzie się składał z trzech okrągłych biszkopcików.
 
Przygotowujemy krem: sok i skórkę z limonki łączymy z cukrem pudrem i mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy w dwóch porcjach do mascarpone delikatnie ze sobą mieszając.
 
Tak przygotowanym kremem przekładamy wykrojone wcześniej biszkopty, smarujemy również wierzch i boki ciastek. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
 
Czekoladę razem ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy ją na wierzch każdego torcika i delikatnie rozprowadzamy po powierzchni, aby utworzyły się "zacieki".
 
Torciki dekorujemy pokrojonym w trójkąty wafelkiem i plasterkami limonki.
 
 
Malinowy sernik na zimno
 
Malinowy sernik na zimno - medium
 
Składniki:
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 250 g malin
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 2 szklanki wrzątku
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru
  • biszkopty do wyłożenia formy

Dekoracja:

  • bita śmietana
  • maliny (mogą być mrożone)

 

Przygotowanie:

Twaróg dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę.

Maliny blendujemy na mus, a następnie przecieramy przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia (ale nie do stężenia).

Zmielony twaróg ucieramy z cukrem pudrem, śmietaną i musem malinowym, stopniowo dodajemy wystudzone galaretki.

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy biszkoptami. Na nie wylewamy masę serową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i malinami.

 
 
Rolada a'la kinder bueno
 
Jakie ciasto przygotować na Dzień Kobiet?
 
Składniki:

Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 1 kostka masła
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 1 szklanka pełnotłustego mleka w proszku
  • 2 łyżki miodu
Dodatkowo:
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 20 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka posiekanych orzechów laskowych 

Przygotowanie:
 
Biszkopt:
 
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a po jego rozpuszczeniu żółtka.
 
Do masy dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy łopatką do połączenia składników.
 
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25x30 cm. Równomiernie rozprowadzamy i pieczemy 10 minut w 170 stopniach.
 
Upieczone ciasto wykładamy na wilgotną ściereczkę, delikatnie odrywamy papier do pieczenia i przykrywamy drugą wilgotną ściereczką. Odstawiamy do wystygnięcia.
 
 
Krem:
 
Orzechy umieszczamy w misce, masło rozpuszczamy w rondlu, a następnie zalewamy nim orzechy. Ucieramy do czasu, aż masa będzie zimna.
 
Cały czas ucierając stopniowo dodajemy śmietankę i mleko w proszku. Na koniec wlewamy miód i jeszcze chwilę ucieramy.
 
Tak przygotowanym kremem smarujemy wystudzony biszkopt i delikatnie zwijamy w roladę.
 
Czekoladę mleczną rozpuszczamy razem ze śmietanką. Polewą smarujemy roladę, na środek wykładamy posiekane orzechy. 
 
Gorzką czekoladę rozpuszczamy i robimy nią wzorek na wierzchu.
 
Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum godzinę.
 
 
Waniliowy sernik gotowany w herbatnikach
Jakie ciasto przygotować na Dzień Kobiet?
 
Składniki (na formę 11x35 cm):
  • 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 małe opakowanie budyniu waniliowego
  • 100-150 g pełnoziarnistych herbatników

Polewa:

  • 100 ml śmietanki 12%
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • (opcjonalnie) wiórki kokosowe do posypania

 

Przygotowanie:

Masło, cukier i wydrążone ziarenka z wanilii umieszczamy w garnku i podgrzewamy do czasu, aż masło się rozpuści. Następnie dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy, aż całość się połączy, zagotowujemy i ściągamy z ognia.

Dodajemy jajka i ponownie całość mieszamy. Stawiamy ponownie na ogniu i wlewamy budyń rozprowadzony w 100 ml mleka. Zagotowujemy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie układamy warstwę herbatników, na nie wylewamy połowę przygotowanej masy serowej, wyrównujemy i powtarzamy czynność, wierzch wykładamy herbatnikami.

Składniki polewy zagotowujemy, po czym przelewamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość schładzamy w lodówce przez minimum 8 godzin.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak