Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jarmuż- bogactwo zdrowia

Jarmuż to bardzo zdrowe warzywo kapustne, które zawiera silne przeciwutleniacze. Ponadto jest bogatym źródłem witamin i minerałów.

Jarmuż to warzywo o niezwykłych właściwościach. Jest bogactwem witamin i minerałów. Zapobiega nowotworom, chorobom serca, miażdżycy oraz chroni przed występowaniem anemii. W Polsce niestety jarmuż jest mało popularny, głownie używany jako ozdoba potraw. Nie wszyscy wiedza jak cenne właściwości zawiera to warzywo...

W moim domu z jarmużu najczęściej przygotowuje koktajl, dzięki temu zachowuje wszystkie witaminy. Koktajl jest smaczny i meeega zdrowy. Poza koktajlem dodaje go również do zup, różnego rodzaju placuszków, pierogów i kotletów. Zapraszam na 3 propozycje wykorzystania jarmużu. 

Niestety to niezwykle zdrowe warzywo, nie dla wszystkich jest odpowiednie. Jarmuż powinny unikać osoby, które cierpią na chorobę tarczycy oraz ze względu na bogate źródło szczawianów, powinny go również unikać osoby zmagające się z kamicą szczawianową. Wszystkich którzy nie muszą unikać jarmużu zapraszam na przepisy. Życzę smacznego!

 

Zupa jarzynowa z jarmużem

Jarmuż- bogactwo zdrowia

 

 

Składniki:

 

ziemniaki 3 szt,

 

kalafior 200 g,

 

jarmuż 100 g,

 

marchew 2 szt,

 

fasolka szparagowa 100 g,

 

seler naciowy 2 łodygi,

 

śmietana 3-4 łyżki,

 

masło 50 g,

 

koperek posiekany 3 łyżki,

 

liść laurowy 1 szt,

 

ziele angielskie 3 szt,

 

sól i pieprz do smaku,

 


Sposób przygotowania:

 

Ziemniaki i marchew obieramy, następnie kroimy w kostkę. Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy ją na mniejsze części. Selera kroimy w plasterki, a kalafiora dzielimy na różyczki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. W garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy warzywa i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy wodę oraz przyprawy. Jarmuż myjemy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy w oddzielnym garnku do miękkości, następnie odcedzamy i wkładamy go do bardzo zimnej wody, dzięki temu jarmuż zachowa swój piękny zielony kolor. Jarmuż ponownie odcedzamy, kroimy na mniejsze części i gdy warzywa w zupie będą już miękkie to dodajemy do garnka. Do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i z powrotem  przelewamy do zupy. Na koniec dodajemy posiekany koperek i w miarę potrzeb przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

 Placki ziemniaczane z jarmużem

Jarmuż- bogactwo zdrowia

 

Składniki:

 

ziemniaki duże 4 szt,

 

jarmuż 2 garście,

 

cebula 1 szt,

 

czosnek 2 ząbki,

 

jajko 1 szt,

 

mąka pszenna 3 łyżki,

 

koperek posiekany 3 łyżki,

 

sól i pieprz do smaku,

 

olej do smażenia,

 


Sposób przygotowania:

 

Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach, ale uważam, że starte na miazgę były by smaczniejsze. Następnie odlewam z ziemniaków nadmiar wody. Do ziemniaków ścieramy cebulę na najmniejszych oczkach. Jarmuż myjemy, odcinamy twarde części i drobno siekamy, dodajemy do masy ziemniaczanej. Następnie wyciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę, koperek i przyprawiamy masę do smaku solą i pieprzem. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone placuszki układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem. 

 

Smoothie z jarmużu

Jarmuż- bogactwo zdrowia

 

Składniki:

 

jarmuż 2 garście,

 

banan 1 szt,

 

kiwi 1 szt,

 

jabłko 1 szt,

 

awokado pół szt,

 

sok z cytryny 2 łyżki,

 

woda 1.5 szklanki,

 


Sposób przygotowania:

 

Banana  i kiwi obieramy ze skóry, następnie kroimy na mniejsze części i umieszczamy w mikserze. Dodajemy Jabłko, awokado, sok z cytryny oraz wodę. Miksujemy aż powstanie jednolite i gładkie smoothies. Gotowy napój przelewamy do szklanek i bomba witaminowa jest już gotowa! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak