Jarmuż jest niskokalorycznym warzywem z mnóstwem błonnika,zawiera dużo żelaza i wapnia które korzystnie wpływa na nasz układ kostny oraz witaminy C i A.
Zupa jarmużowa z cieleciną.
bulion cielęcy 1,5 litra
ziemniaki 3 sztuki
marchew 2 sztuki
por 1
kiełbasa z cielęciny 300 gram
jarmuż 1/2 opakowania
liść laurowy 2
ziele angielskie 2
sól do smaku
pieprz do smaku
Por umyć pod bieżącą wodą , pokroić w krążki.
Liście jarmużu umyć.
Marchew oraz ziemniaki obrać, pokroić .
Marchew na plastry .
Ziemniaki w kostkę.
Bulion przelać do garnka dodać liść laurowy i ziele, pokrojone warzywa.Gotować około 15 minut, następnie dodać jarmuż i ponownie gotować przez 5 minut.
Kiełbasę pokroić na plasterki ,podsmażyć .
Podsmażoną dodać do zupy.
Na koniec zupę doprawić .