Kaloryczność orzechów włoskich w 100 g to 645 kcal, więc nie należą do składników dietetycznych, mimo to lepiej je chrupać zamiast słodkich przekąsek między posiłkami, chociaż dodane do potraw nie tylko poprawiają ich smak, ale również dodają im niecodziennego charakteru.
Orzechy włoskie z powodzeniem mogą konkurować z rybami, składają się bowiem w ponad 50% z tłuszczu z czego wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest najwięcej. Oprócz tego zawierają wysokowartościowe białko, całą masę potasu, fosforu i magnezu.
Jedzenie orzechów usprawnia pracę mózgu, więc szczególnie są polecane osobom uczącym się, by jeszcze lepiej przyswajały zdobytą wiedzę.
W kuchni orzechy można wykorzystywać wszechstronnie, są bowiem nie tylko doskonałą przekąską, ale również dodatkiem do pieczywa, sosów, sałatek, czy ciast. Wyciska się z nich również olej, który najlepiej smakuje na zimno dodamy do surówek, czy lekkich sałatek.
Choć nie każdy wie, orzechy włoskie sprawdzają się nie tylko w kuchni, ale dzięki swoim właściwościom chętnie wykorzystuje się je w kosmetyce jako dodatek do kremów, balsamów, czy szamponów.
Orzechy włoskie w mojej kuchni:
Chleb z dynią, orzechami włoskimi i tymiankiem (przepis)
Placki bananowo-orzechowe bez cukru
Składniki (dla 3 osób):
- 200 g mąki pszennej
- 170 ml mleka
- 2 jajka
- 1 dojrzały banan
- 20 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do podania:
- banan pokrojony w plastry
- jogurt naturalny
- posiekane orzechy włoskie
Przygotowanie:
Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na papkę. Orzechy siekamy i dodajemy do banana razem z mąką, proszkiem do pieczenia, jajkami i mlekiem. Mieszamy do połączenia składników.
Smażymy na suchej patelni na rumiano z obu stron. Podajemy z jogurtem naturalnym, bananem i posiekanymi orzechami.
Orzechowy filet z kurczaka (przepis)