Pamiętam czasy gdy nie lubiłam dyni, może dlatego, że kojarzyła mi się gotowaną na mleku zupą, tak zwaną banianką, bo nie wiem czy wiecie, ale dawniej ludzie na dynię mówili właśnie ,,bania'' i najczęściej gotowali ją na mleku z zacierkami. Teraz dynię uwielbiam. A Wy lubicie dynię?
Dzisiaj uwielbiam dynię, przyrządzam z niej zupy, dżemy i piekę ciasta. Jak dla mnie dynia jest zbyt mdła, ale wystarczy ją dobrze przyprawić, zupy na pikantnie, dżem sokiem z cytryny i pomarańczy, a ciasta cynamonem czy czekoladą. Uważam, że warto próbować nowych smaków w kuchni. Warto się przełamać jeśli jej nie lubicie i trochę pokombinować ze smakiem i przepisami. Może spodoba się Wam któryś z moich sprawdzonych przepisów, dodam, że są tanie i proste w wykonaniu, więc udadzą się każdemu. Zapraszam.
Moje propozycje na dynię:
1. Krem z pieczonej dyni z trawą cytrynową.
Uwielbiam zupy kremy, są szybkie, łatwe w przygotowaniu, do tego syte i bardzo pożywne. Pierwszy raz przygotowałam zupę z pieczonej dyni, trwa to dużo dłużej, niż gdyby pokroić ją i wrzucił od razu do garnka, ale warto ją upiec, bo zupa jest niezwykle pyszna, a dodatek trawy cytrynowej sprawia, że pięknie pachnie. Według mnie dynia sama w sobie jest dość mdła, ale wystarczy dużo ziół i przypraw, żeby była smaczna. Zapraszam :)
Składniki:
1 kg dyni
1 duża marchewka
1 średnia cebula
olej
bulion warzywny według uznania
zioła prowansalskie według uznania
trawa cytrynowa według uznania
biały pieprz mielony do smaku
sól do smaku
1 duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
4 kromki chleba tostowego ( u mnie wieloziarnisty )
Wykonanie:
1. Dynię myjemy i osuszamy, następnie usuwamy miąższ z pestkami i kroimy na mniejsze części. Dyni nie obieramy. Moja dynia była mała, więc przekroiłam ją na cztery części. Dynię układamy na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy olejem i posypujemy ziołami prowansalskimi . Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości i lekkiego zrumienienia. Moja dynia piekła się 45 minut.
2. Marchewkę i cebulę obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka.
3. Z upieczonej dyni za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ i przekładamy do warzyw, następnie dodajemy trawę cytrynową, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
4. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy trawę cytrynową z zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
5. Zmiksowaną zupę przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką. Jeżeli zupa wyjdzie nam zbyt gęsta można dolać gorącej wody i zagotować.
6. Chleb kroimy w małą kostkę i rumienimy na suchej gorącej patelni.
7. Na talerze nakładamy porcje zupy, posypujemy grzankami i podajemy.
8. Smacznego.
2. Ciasto czekoladowo-cynamonowe z dynią.
To ciasto jest idealne dla wielbicieli dyni, ponieważ jest ona mocno wyczuwalna w tym cieście. Dodatek czekolady i cynamonu sprawia, że jest ono bardzo pyszne. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)
Składniki:
3 jajka
pół szklanki cukru
5 łyżek oleju
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )
40 dag miąższu dyni
Wykonanie:
1. Jajka ucieramy z cukrem mikserem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i nadal ucieramy. Dodajemy mąkę tortową, proszek do pieczenia i startą na dużych oczkach czekoladę, dokładnie ucieramy. Dynię myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i obieramy, następnie odważamy 40 dag miąższu i kroimy go w kostkę. Pokrojoną dynię przekładamy do ciasta i mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 7 cm x 30 cm x 8 cm.
3. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy w formie, wyjmujemy, kroimy i podajemy.
4. Smacznego.
3. Dżem z dyni i soku z cytrusów.
Pierwszy raz robiłam ten dżem, smak i zapach cudowny. Warto zrobić kilka słoiczków,będzie później do naleśników. Zapraszam:)
Składniki:
1 kg dyni
2 szklanki cukru
1 cytryna
1 pomarańcza
Wykonanie:
1. Dynię myjemy, osuszamy i obieramy, następnie usuwamy pestki, miąższ ważymy żeby był kilogram dyni. Następnie kroimy na małe kawałeczki i przekładamy do garnka, podlewamy około pół szklanki wody i dusimy do miękkości dyni.
2. Następnie wsypujemy cukier i smażymy cały czas mieszając, aż dżem będzie gęsty. Pod koniec smażenia gdy dżem będzie już gęsty dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy. Smażymy jeszcze około 10 minut.
3. Gorący dżem nakładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Po tym czasie przenosimy do spiżarni.
4. Smacznego.
4. Zupa-krem dyniowo-ziemniaczana.
Uwielbiam takie zupy: tanie, zdrowe, lekkie, a zarazem syte. Trochę warzyw i możemy cieszyć się pyszną zupką. Za sprawą cząbru zupa jest lekko pikantna, więc rozgrzewa. Polecam na jesienne chłody. Cząber jest dość pikantny, więc należy dodawać go ostrożnie. Ilość bulionu zależy od tego jak gęstą chcemy mieć zupę. Zapraszam :)
Składniki:
1 kg miąższu dyni
2 duże cebule
4 średnie ziemniaki
bulion warzywny ( około 2 szklanki )
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie według uznania
cząber suszony według uznania
pestki słonecznika
Wykonanie:
1. Warzywa obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości.
2. Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołami prowansalskimi i cząbrem.
3. Na suchej i gorącej patelni prażymy pestki słonecznika cały czas mieszając.
4. Na talerze nakładamy porcje zupy i posypujemy pestkami. Podajemy od razu gorącą zupę.
5.Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.