Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jeżyna , borówka w słodkim wydaniu

Borówka , jeżyna malutkie owoce , które bardzo lubimy spożywać nie tylko same ale zwłaszcza przygotowując z nich słodkości takie jak : ciasta , babeczki , ciasteczka , koktajle czy dodając do dań z mięsa.

Borówka , jeżyna malutkie owoce , które bardzo lubimy spożywać nie tylko same ale zwłaszcza przygotowując z nich słodkości takie jak : ciasta , babeczki , ciasteczka , koktajle czy dodając do dań z mięsa. Te malutkie owoce posiadają wiele witamin oraz zdrowotnych właściwości dla naszego organizmu , które krótko przedstawię.  

 

 

 

 

Właściwości spożywania borówek

* chroni nasz organizm przed rakiem
* poprawia wzrok
* pomaga w walce z chorobami serca
* opóźnia proces starzenia naszego organizmu

Właściwości spożywania jeżyn :

* wspomagają pracę układu krążenia
* pomagają zapobiega chorobom oczu
* wspomagają regulację cukru we krwi
* opóźniają procesy starzenia naszego organizmu
* są polecane dla osób na diecie ( zawierają tylko 43 kcl na 100 g )  

To tylko nie które właściwości jakie daje nam spożywanie jeżyn oraz borówek. Jak sami widzimy spożywanie borówek to same zalety. Te owoce to samo zdrowie zamknięte w tych malutkich owocach. Dlatego możemy je spożywać np. między posiłkami lub przygotować pyszne koktajle a także podczas przygotowywania słodkich wypieków.

    

                                                           Zapraszam na propozycje wykorzystania jeżyn oraz borówek

Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami  - medium

Składniki :

  • jajka 3 
     
  • cukier niepełna szklanka 
     
  • śmietana 12% 75 ml 
     
  • mąka tortowa 2 szklanki
     
  • proszek do pieczenia 1 mała łyżeczka
     
  • borówki 1 1/2 szklanki 
     
  • cukier puder do dekoracji 

Wykonanie :

Dobrze ubić jajka z cukrem. Stopniowo dodajemy śmietanę , proszek do pieczenia oraz mąkę. Całość delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Następnie miksujemy na wysokich obrotach.Ciasto wylać na posmarowaną formę (u mnie okrągła). Wierzch posypujemy borówkami. Gotowe ciasta wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170-180 stopni około 35-40 minut. Po wyłożeniu i ostudzeniu ciasta , ciasto posypać cukrem pudrem.

Deser z borówkami

Jeżyna , borówka w słodkim wydaniu

Składniki masa biała / brązowa :

  • mleko 3,2% 0.5 l
     
  • cukier kryształ 4 łyżki
     
  • żelatyna 2 łyżeczki
     
  • kakao 1.5 łyżki

Składniki na sos borówkowy :

  • borówki 15 dag
     
  • cukier kryształ 1 łyżka
  • serek homogenizowany danio białe 1 opakowanie

Wykonanie :

Mleko dzielimy do dwóch garnków po połowie około 250 ml. W pierwszym garnku gotujemy samo mleko rozpuszczamy w nim 2 łyżki cukru . Cały czas mieszając . Po koniec dodajemy żelatynę i cały czas mieszamy. W drugim garnku gotujemy drugą połowę mleka , z dodatkiem cukru 2 łyżki i 1.5 łyżki kakao . Cały czas mieszając . Pod koniec dodajemy żelatynę i mieszamy.  Na sam spód plastikowego kubeczka wylewamy masę czekoladową . I dajemy do zamrażalnika na 15-25 minut do stężenia .  Następnie na masę czekoladową wylewamy masę białą i wstawiamy do zamrażalnika na 15-25 minut do stężenia .  Wykonanie sosu borówkowego :
Do malaksera dajemy borówki , serek , danio raz cukier i miksujemy kilka sekund. Gotowym sosem polewamy na deser wyciągnięty z plastikowego kubeczka.  

Koktajl "marzenie "

Jeżyna , borówka w słodkim wydaniu

Składniki :

  • jeżyny 0.5 kg
     
  • woda zimna 75 ml
     
  • cukier kryształ 3.5 łyżki
     
  • sok bananowy 20 ml

Wykonanie :

Jeżyny myjemy i osuszamy . Po osuszeniu dajemy do misy miksera kielichowego. Dodajemy wodę , sok bananowy oraz cukier. Całość lekko łyżką mieszamy. Następnie włączamy mikser kielichowy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy koktajlu około kilka sekund . Gotowy koktajl dajemy do szklanek i wstawiamy do lodówki na około 40 minut .

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak