Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jeżyna fałdowana i jej sekrety

Zapewne myślicie, że jeżyna to jeżyna. Ale odmian jeżyn jest wiele. Najzdrowsza jest jeżyna fałdowana.

Jeżyna fałdowana to odmiana rośliny z rodziny różowatych. Jest ona rośliną leczniczą, z której wykorzystuje się zarówno owoce, jak i liście.

Zbierać należy liście młode i zdrowe bez ogonków liściowych, zwykle zbiór liści odbywa się przed zakwitnięciem. Należy pamiętać aby z jednego krzewu nie zrywać więcej niż 1/4 , najwyżej 1/3 wszystkich liści.
Liście należy suszyć rozkładając cienką warstwą w miejscach ocienionych, a temperatura nie powinna przekraczać 35 stopni Celsjusza. Podobnie należy zbierać owoce na początku dojrzewania.

Jeżyna ma silne działanie przeciwbiegunkowe, wykrztuśne, moczopędne i przeciwszkorbutowe.
Zaleca się stosowanie jej w takich dolegliwościach jak :
- biegunkach
- nieżytach żołądka i jelit
- uporczywym kaszlu i chrypce w chorobach dróg oddechowych
- niezbyt nasilonych krwawieniach z przewodu pokarmowego i krwawieniu z dróg rodnych
- trądziku młodzieńczym
- trudno gojących się ranach i owrzodzeniach
- niedoborach witaminy C

Sposoby wykorzystania to między innymi :
- odwar
- napary
- soki
- nalewki
- na surowo

Sok ze świeżych owoców ma także działanie przeciwgorączkowe, a owoce jeżyny używane do przygotowania dżemów, konfitur i soków są cennym źródłem witaminy C.
Nalewka dobrze działa w przeziębieniach i wysokiej gorączce.

A teraz przepis na babeczki z jeżynami. Prosty ale babeczki smaczne są.

 

Babeczki z jeżynami

 

Jeżyna fałdowana i jej sekrety

1 szk jeżyn ( u mnie małe )

2 jajka ( M )

16 g cukru waniliowego

2 łyżki cukru

125 ml oleju rzepakowego

80 ml mleka 3/2%

50 ml maślanki naturalnej

250 g mąki pszennej typ 500

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder do oprószenia


Jeżyny opłukać i zostawić na sitku do odcieknięcia wody.
Do miski wlać mleko, maślankę, olej i wsypać oba cukry i wymieszać.
Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszać ( ja używam widelca ).
Ciasto rozdzielić do foremek włożonych do blachy na muffinki.
Na wierzch ułożyć jeżyny lekko dociskając do ciasta.
Babeczki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni.
Po upieczeniu babeczki wyjąć na kratkę jeśli są w silikonowych foremkach i przestudzić.
Lekko oprószyć cukrem pudrem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak