Jeżyna fałdowana to odmiana rośliny z rodziny różowatych. Jest ona rośliną leczniczą, z której wykorzystuje się zarówno owoce, jak i liście.
Zbierać należy liście młode i zdrowe bez ogonków liściowych, zwykle zbiór liści odbywa się przed zakwitnięciem. Należy pamiętać aby z jednego krzewu nie zrywać więcej niż 1/4 , najwyżej 1/3 wszystkich liści.
Liście należy suszyć rozkładając cienką warstwą w miejscach ocienionych, a temperatura nie powinna przekraczać 35 stopni Celsjusza. Podobnie należy zbierać owoce na początku dojrzewania.
Jeżyna ma silne działanie przeciwbiegunkowe, wykrztuśne, moczopędne i przeciwszkorbutowe.
Zaleca się stosowanie jej w takich dolegliwościach jak :
- biegunkach
- nieżytach żołądka i jelit
- uporczywym kaszlu i chrypce w chorobach dróg oddechowych
- niezbyt nasilonych krwawieniach z przewodu pokarmowego i krwawieniu z dróg rodnych
- trądziku młodzieńczym
- trudno gojących się ranach i owrzodzeniach
- niedoborach witaminy C
Sposoby wykorzystania to między innymi :
- odwar
- napary
- soki
- nalewki
- na surowo
Sok ze świeżych owoców ma także działanie przeciwgorączkowe, a owoce jeżyny używane do przygotowania dżemów, konfitur i soków są cennym źródłem witaminy C.
Nalewka dobrze działa w przeziębieniach i wysokiej gorączce.
A teraz przepis na babeczki z jeżynami. Prosty ale babeczki smaczne są.
Babeczki z jeżynami
1 szk jeżyn ( u mnie małe )
2 jajka ( M )
16 g cukru waniliowego
2 łyżki cukru
125 ml oleju rzepakowego
80 ml mleka 3/2%
50 ml maślanki naturalnej
250 g mąki pszennej typ 500
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do oprószenia
Jeżyny opłukać i zostawić na sitku do odcieknięcia wody.
Do miski wlać mleko, maślankę, olej i wsypać oba cukry i wymieszać.
Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszać ( ja używam widelca ).
Ciasto rozdzielić do foremek włożonych do blachy na muffinki.
Na wierzch ułożyć jeżyny lekko dociskając do ciasta.
Babeczki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni.
Po upieczeniu babeczki wyjąć na kratkę jeśli są w silikonowych foremkach i przestudzić.
Lekko oprószyć cukrem pudrem.