Już powoli zaczynają pojawiać się w lasach, ogrodach czy na bazarkach, doskonale nadają się do wypieków. Bardzo pyszne i bardzo zdrowe. Lubicie te owoce?
Jeżyny to owoce, które mają dużo zastosowań, można je jeść na surowo, nadają się do wypieków jak i do deserów, można je mrozić i zrobić z nich przetwory. Ja najczęściej używam ich do wypieków. Ciasta z tymi owocami są przepyszne, jeżeli ciasto jest dość słodkie a owoce kwaśne to całość się pysznie komponuje. Musi pamiętać, że owoce należy umyć i dokładnie osuszyć. Poniżej przedstawię Wam kilka ciekawostek i kilka przepisów o tych owocach. Ciasta można zrobić ucierane, biszkoptowe, kruche czy serowe tarty, co kto lubi, wybór jest ogromny. Zapraszam.
Ciekawostki o jeżynach:
- zawierają mnóstwo składników odżywczych
- zawierają mnóstwo witamin
- są niskokaloryczne
- wspomagają pracę serca
- zawierają dużo błonnika
- rosną w lasach jak i ogrodach
- nazywane są jeżynami lub ostrężynami
- można z nimi piec różne ciasta
- doskonale nadają się na sok
- pasują do deserów
- owoce są podobne do malin tylko różnią się kolorem
- są lekko kwaśne, ale zdarzają się i słodkie odmiany
- można je mrozić
- mają duże zastosowanie w ziołolecznictwie
- działają antybakteryjnie
Podsumowując jeżyny mają wiele zastosowań i są zdrowe, warto po nie sięgać. A teraz zapraszam na moje ciasta.
Moje przepisy z użyciem jeżyn:
Biszkoptowe babeczki z jeżynami i czekoladą.
Takie babeczki są bardzo proste w wykonaniu, można je przygotować, gdy akurat mamy ochotę na coś słodkiego. Słodycz ciasta i czekolady przełamują bardzo kwaśne jeżyny. Babeczki są nie tylko proste w wykonaniu, ale również bardzo pyszne. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 szklanka jeżyn
5 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek, ja piekłam w kartonowych mini keksówkach, które dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia, jeżeli takich nie mamy można upiec w formie na muffiny, wyjdzie nam wtedy więcej sztuk.
3. Jeżyny myjemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na cieście, lekko wciskając je do środka.
4. Tak przygotowane babeczki pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone babeczki studzimy.
5. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie płynną dekorujemy babeczki i odstawiamy do zastygnięcia.
6. Gdy polewa zastygnie babeczki są gotowe do podania.
7. Smacznego.
Krucha tarta serowa z jeżynami.
Tym razem postanowiłam upiec tartę z jeżynami. Kruche ciasto, pyszna masa serowa i jeżyny to bardzo pyszne połączenia. Lekko kwaśne jeżyny przełamują słodycz tarty. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki cukru
Masa serowa:
25 dag białego sera ( ja użyłam chudego )
1 budyń waniliowy
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki cukru
5 dag masła lub margaryny
2 jajka
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
około 2 szklanki jeżyn
masło do posmarowania formy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do formy na tartę posmarowaną masłem o średnicy 25 cm, następnie nakłuwamy widelcem.
2. Masło, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszysta masę, następnie wbijamy jajka i chwilę ucieramy. Na koniec dodajemy budyń w proszku i ser, ucieramy jeszcze kilka minut na gładką masę. Masę serową przekładamy na ciasto
3. Jeżyny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na masie serowej.
4. Tartę pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Tartę studzimy w formie.
5. Wystudzoną formę wyjmujemy, kroimy i podajemy. Smacznego.
Ucierane ciasto z jeżynami i kruszonką.
Ciasto wyszło bardzo pyszne,mięciutkie, delikatne, owoce nadają mu lekkiej kwaskowatości. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła lub margaryny
Kruszonka:
10 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
20 mąki tortowej
Dodatkowo:
około 3 szklanki jeżyn
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę przekładamy do garnka, roztapiamy i lekko studzimy. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę,następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, chwilę miksujemy, na koniec wlewamy przestudzone masło lub margarynę, miksujemy, aż masa będzie gładka.
2. Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
3. Składniki kruszonki przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.
4. Jeżyny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy na cieście. Jeżyny posypujemy kruszonką.
5. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy, wyjmujemy z blaszki, kroimy i podajemy.
6.Smacznego.
Śmietankowe ciasto z jeżynami.
Bardzo delikatne w smaku ciasto, lekkie i puszyste. Jeżyny miałam lekko kwaśne, więc przełamują one słodycz ciasta. Polecam do popołudniowej kawy. Zapraszam:)
Składniki:
3 jajka
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 szklanka słodkiej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
2 szklanki jeżyn
Wykonanie:
1. Jajka wbijamy do miski,dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy olej i śmietankę, chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Jeżyny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na cieście.
4. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
5. Upieczone studzimy,wyjmujemy z tortownicy, kroimy i podajemy.
6. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.