Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jeżyny w słodkich wypiekach.

Już powoli zaczynają pojawiać się w lasach, ogrodach czy na bazarkach, doskonale nadają się do wypieków. Bardzo pyszne i bardzo zdrowe. Lubicie te owoce?

Już powoli zaczynają pojawiać się w lasach, ogrodach czy na bazarkach, doskonale nadają się do wypieków. Bardzo pyszne i bardzo zdrowe. Lubicie te owoce?

Jeżyny to owoce, które mają dużo zastosowań, można je jeść na surowo, nadają się do wypieków jak i do deserów, można je mrozić i zrobić z nich przetwory. Ja najczęściej używam ich do wypieków. Ciasta z tymi owocami są przepyszne, jeżeli ciasto jest dość słodkie a owoce kwaśne to całość się pysznie komponuje. Musi pamiętać, że owoce należy umyć i dokładnie osuszyć. Poniżej przedstawię Wam kilka ciekawostek i kilka przepisów o tych owocach. Ciasta można zrobić ucierane, biszkoptowe, kruche czy serowe tarty, co kto lubi, wybór jest ogromny. Zapraszam.

 


Ciekawostki o jeżynach:

- zawierają mnóstwo składników odżywczych

- zawierają mnóstwo witamin

- są niskokaloryczne

- wspomagają pracę serca

- zawierają dużo błonnika

- rosną w lasach jak i ogrodach

- nazywane są jeżynami lub ostrężynami

- można z nimi piec różne ciasta

- doskonale nadają się na sok

- pasują do deserów

- owoce są podobne do malin tylko różnią się kolorem

- są lekko kwaśne, ale zdarzają się i słodkie odmiany

- można je mrozić

- mają duże zastosowanie w ziołolecznictwie

- działają antybakteryjnie

Podsumowując jeżyny mają wiele zastosowań i są zdrowe, warto po nie sięgać. A teraz zapraszam na moje ciasta.

Moje przepisy z użyciem jeżyn:

Biszkoptowe babeczki z jeżynami i czekoladą.

Takie babeczki są bardzo proste w wykonaniu, można je przygotować, gdy akurat mamy ochotę na coś słodkiego. Słodycz ciasta i czekolady przełamują bardzo kwaśne jeżyny. Babeczki są nie tylko proste w wykonaniu, ale również bardzo pyszne. Zapraszam:)

 Jeżyny w słodkich wypiekach.

Składniki:


Ciasto biszkoptowe:

3 jajka

3 łyżki cukru

3 łyżki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

1 szklanka jeżyn

5 dag mlecznej czekolady


Wykonanie:


1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.


2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek, ja piekłam w kartonowych mini keksówkach, które dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia, jeżeli takich nie mamy można upiec w formie na muffiny, wyjdzie nam wtedy więcej sztuk.


3. Jeżyny myjemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na cieście, lekko wciskając je do środka.


4. Tak przygotowane babeczki pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone babeczki studzimy.


5. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie płynną dekorujemy babeczki i odstawiamy do zastygnięcia.


6. Gdy polewa zastygnie babeczki są gotowe do podania.


7. Smacznego.

 

Krucha tarta serowa z jeżynami.

Tym razem postanowiłam upiec tartę z jeżynami. Kruche ciasto, pyszna masa serowa i jeżyny to bardzo pyszne połączenia. Lekko kwaśne jeżyny przełamują słodycz tarty. Zapraszam:)

Jeżyny w słodkich wypiekach.
Składniki:

Ciasto:

półtorej szklanki mąki tortowej

15 dag masła lub margaryny

1 jajko

pół szklanki cukru


Masa serowa:

25 dag białego sera ( ja użyłam chudego )

1 budyń waniliowy

1 łyżka cukru waniliowego

4 łyżki cukru

5 dag masła lub margaryny

2 jajka


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

około 2 szklanki jeżyn

masło do posmarowania formy


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do formy na tartę posmarowaną masłem o średnicy 25 cm, następnie nakłuwamy widelcem.


2. Masło, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszysta masę, następnie wbijamy jajka i chwilę ucieramy. Na koniec dodajemy budyń w proszku i ser, ucieramy jeszcze kilka minut na gładką masę. Masę serową przekładamy na ciasto


3. Jeżyny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na masie serowej.


4. Tartę pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Tartę studzimy w formie.


5. Wystudzoną formę wyjmujemy, kroimy i podajemy. Smacznego.

 

Ucierane ciasto z jeżynami i kruszonką.

Ciasto wyszło bardzo pyszne,mięciutkie, delikatne, owoce nadają mu lekkiej kwaskowatości. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Zapraszam:)

 Jeżyny w słodkich wypiekach.

Składniki:

Ciasto:

4 jajka

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki tortowej

6 łyżek mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

25 dag masła lub margaryny


Kruszonka:

10 dag masła lub margaryny

10 dag cukru

20 mąki tortowej


Dodatkowo:

około 3 szklanki jeżyn


Wykonanie:

1. Masło lub margarynę przekładamy do garnka, roztapiamy i lekko studzimy. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę,następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, chwilę miksujemy, na koniec wlewamy przestudzone masło lub margarynę, miksujemy, aż masa będzie gładka.


2. Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 21 cm x 25 cm.


3. Składniki kruszonki przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.


4. Jeżyny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy na cieście. Jeżyny posypujemy kruszonką.


5. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy, wyjmujemy z blaszki, kroimy i podajemy.


6.Smacznego.

 

Śmietankowe ciasto z jeżynami.

Bardzo delikatne w smaku ciasto, lekkie i puszyste. Jeżyny miałam lekko kwaśne, więc przełamują one słodycz ciasta. Polecam do popołudniowej kawy. Zapraszam:)

 Jeżyny w słodkich wypiekach.

Składniki:

3 jajka

2 szklanki mąki tortowej

1 szklanka cukru

1 szklanka słodkiej śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki oleju

2 szklanki jeżyn

Wykonanie:

 

1. Jajka wbijamy do miski,dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy olej i śmietankę, chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.

 

2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

 

3. Jeżyny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na cieście.

 

4. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

 

5. Upieczone studzimy,wyjmujemy z tortownicy, kroimy i podajemy.

 

6. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak