Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jogurt naturalny i jego zastosowanie

Nie od dziś wiadomo, że jogurt naturalny jest zdrowszy i mniej kaloryczny od tłustej śmietany. Warto wiedzieć, jak można go wykorzystać w kuchni.


Jogurt naturalny to nic innego jak przetworzone, odtłuszczone mleko powstałe w wyniku procesu, jaki zachodzi podczas jego produkcji. Jogurt wytwarza się z mleka, które najpierw jest podgrzewane, potem pasteryzowane a następnie chłodzone - w odpowiednim czasie i warunkach wytwarzają się w nim bakterie.

Zawiera dużo wapnia, co pozytywnie wpływa na nasze kości. Wspaniale zastępuje leki osłonowe podczas kuracji antybiotykami. Ma korzystny wpływ na florę bakteryjną. Jest niskokaloryczny, dzięki czemu chętnie sięgają po niego osoby dbające o linię.

Można go stosować do wielu potraw, co pomoże zmniejszyć ilość spożywanych kalorii, a przy okazji zmieni smak i jakość potrawy.

Wykorzystywany jest do:


- ciasta na pizzę - ciasto będzie delikatne i mięciutkie


- ciasta na chleb czy bułki, pieczywo będzie delikatne, ze smakiem delikatnego jogurtu


- marynat do drobiu oraz ryb z grilla, świetnie zastępuje tłusty majonez. Wystarczy dodać przyprawy, wymieszać i posmarować drób lub rybę


- deserów, wystarczy dodać ulubione owoce lub galaretkę owocową (zamiast bitej śmietany)

- ciast

 

- kluseczek typu kopytka, kluseczki z jogurtem będą delikatniejsze w smaku

 

- zup, można wymieszać go z zupą lub zrobić dekoracyjne wzorki lub kleksy. Zupa będzie mniej kaloryczna niż ze śmietaną


- sałatek jako dressing - mieszamy jogurt z ulubionymi przyprawami i polewamy sałatki ze świeżych warzyw lub sałaty oraz sałatek greckich


- musli, dodajemy do jogurtu płatki, suszone owoce, orzechy i mamy pyszne i zdrowe śniadanie lub przekąskę gdy zgłodniejemy


- koktajli - wrzucamy owoce, możemy lekko dosłodzić i zmiksować. A jakie dodamy owoce to już mamy tu duże pole do popisu. Koktajl możemy zrobić w połączeniu np. maślanki


- naleśników, do ciasta możemy dodać trochę jogurtu a naleśniki będą smaczniejsze
- chłodników na bazie owoców lub warzyw takich jak rzodkiewka, ogórek, czy młodej botwinki


- racuchów, tak jak w naleśnikach tak w racuchach świetnie się sprawdzi jogurt gdyż racuchy będą delikatniejsze


- tzatziki, dodajemy czosnek, świeżego ogórka, przyprawy i mamy super sos do wędlin i dań kuchni greckiej

Mamy okres wiosenny, warto więc wzbogacić naszą dietę o jogurt naturalny.

 

Deser truskawkowy z mascarpone i jogurtem

 

Jogurt naturalny i jego zastosowanie

Składniki na piankę :
250 g serka mascarpone
400 g jogurtu naturalnego
1/2 szk słodkiej śmietany 18 %
cukier do smaku
50 - 60 g galaretki agrestowej
1/2 szk gorącej przegotowanej wody

Na galaretkę :
ok. 300-350 g truskawek
500 ml gorącej przegotowanej wody
60 g galaretki truskawkowej

W gorącej i przegotowanej wodzie rozpuścić galaretkę agrestową i schłodzić.
Następnie do miski przełożyć mascarpone, jogurt i śmietanę, dodać trochę cukru i dokładnie zmiksować.
Potem wlać chłodną ale płynną galaretkę, wymieszać i rozlać do szklanek ( u mnie 6 ).
Szklanki wstawić do lodówki aby pianka się ścięła.
Galaretkę truskawkową wymieszać z wodą i schłodzić.
Umyte truskawki pokroić.
Szklanki wyjąć z lodówki, ułożyć na piance truskawki i zalać galaretką.
Szklanki ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

 

Pyszny sos jogurtowo - majonezowy

 

Jogurt naturalny i jego zastosowanie

1 czerwona papryka
1 cebula ( może być biała lub czerwona )
4 konserwowe ogórki
2 ząbki czosnku
10 marynowanych pieczarek
4 łyżki majonezu ( takie bardziej czubate )
1 jogurt naturalny ( duży 400 g )
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Cebulę, paprykę, ogórki i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę.
Do miski przełożyć jogurt i majonez oraz pokrojone składniki razem z czosnkiem i dodać sól i pieprz.
Wszystko wymieszać i odstawić sos do przegryzienia się smaków.
W razie potrzeby jeszcze doprawić.


Jogurtowiec z owocami

 

Jogurt naturalny i jego zastosowanie

Owoce :
1 szk porzeczek ( czarne, czerwone i białe )
1 szk truskawek
1 szk czereśni
Masa jogurtowa :
2 jogurty naturalne ( po 375 g )
1,5 szk gorącej przegotowanej wody
2 galaretki cytrynowe
Masa truskawkowa :
1 dżem truskawkowo biszkoptowy z karmelem i wanilią ( 350 ml )
2 galaretki truskawkowe
2 szk gorącej przegotowanej wody
300 g truskawek
Dodatkowo :
ok. 100 g okrągłych biszkoptów


Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą i na dno ułożyć biszkopty.
Przygotować owoce : z porzeczek i truskawek usunąć szypułki a z czereśni pestki.
Galaretki cytrynowe dokładnie wymieszać z wodą, przestudzić a potem dolać do jogurtów i zmiksować.
Trochę masy wlać na biszkopty, rozsypać owoce i zalać resztą masy jogurtowej.
Tortownicę wstawić do lodówki do ścięcia się masy.
Potem galaretki truskawkowe wymieszać z wodą, schłodzić, dodać truskawki i dżem i zmiksować.
Masę wylać na ściętą masę jogurtową ( mi się nie zmieściła więc rozlałam resztę do szklaneczek ).
Tortownicę ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby wszystko ładnie związało.

 


Chleb jogurtowy

 

Jogurt naturalny i jego zastosowanie

500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
3/4 szk jogurtu naturalnego gęstego ( w temperaturze pokojowej )
1/2 szk ciepłej wody
50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju rzepakowego
Dodatkowo :
olej do wysmarowania foremki
otręby pszenne prażone do wysypania foremki

Drożdże dokładnie połączyć z cukrem aż do płynnej masy.
Jogurt wymieszać z wodą, dolać do drożdży, dodać olej i sól i wymieszać.
Następnie wsypać mąkę i wyrobić ciasto.
Gdy będzie wyrobione przełożyć ciasto do miski, lekko oprószyć je mąką i zakryć ściereczka do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość ponownie je wyrobić i lekko można skręcić aby miał po upieczeniu nierówną powierzchnię.
Podłużną foremkę o wymiarach 32x14 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami.
Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, zakryć ponownie ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie upiec chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni a piec 40 minut.
Po upieczeniu wyjąc chleb z foremki i wystudzić na kratce.

 

Sernik jagodowy

 

Jogurt naturalny i jego zastosowanie

600 g półtłustego twarogu
340 g jogurtu greckiego
4 duże jajka
3/4 szk cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
1 szk jagód ( u mnie mrożone )
2 łyżki mąki
cukier puder
okrągłe biszkopty

Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nastawić temperaturę 180 stopni.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować cienko margaryną i wyłożyć biszkoptami ( wyłożyć dwie warstwy ).
Twaróg zmielić ( ja zmieliłam raz na sitku do mielenia maku ).
Żółtka jajek utrzeć z cukrem do białości potem dodać budyń, jogurt i wymieszać.
Następnie porcjami dodawać ser i wszystko połączyć.
Na koniec białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcję do masy serowej, lekko wymieszać i dodać resztę piany, wymieszać.
Jagody obtoczyć w mące, dodać do masy i lekko wymieszać.
Gotową masę serową wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 25-30 minut w zależności od piekarnika.
Upieczony sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a potem schłodzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Pomarańczowy sernik na zimno

 

Jogurt naturalny i jego zastosowanie

Spód :


185 herbatników kakaowych typu petitki
150 g margaryny Kasia
4 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masa :
1 jogurt typu greckiego ( 400 g )
250 ml gęstej śmietany 18%
125 g serka mascarpone
4 łyżki cukru
1 galaretka pomarańczowa
3/4 szk gorącej przegotowanej wody

Warstwa galaretkowa:
4 pomarańcze
1 galaretka pomarańczowa
375 ml gorącej przegotowanej wody

Spód :
W rondelku roztopić margarynę.
Herbatniki zmiksować razem ze skórką pomarańczową, ale tak aby były widoczne kawałki skórki.
Do zmiksowanych herbatników wlać margarynę i dokładnie wymieszać.
Potem mieszankę wysypać na dno tortownicy o średnicy 23 cm i dokładnie wyrównać powierzchnię dociskając masę do dna blaszki.
Blaszkę wstawić do lodówki na jakieś 20 minut.

Masa :
Gorącą wodę wlać do miseczki, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać a potem schłodzić.
Wstawić do lodówki do uzyskania półpłynnej konsystencji.
Do drugiej miski przełożyć jogurt, serek mascarpone i śmietanę i za pomocą miksera ubić.
Potem wlać zimną i półpłynną galaretkę i całość połączyć.

Z lodówki wyjąć spód sernika i na niego wylać masę sernikową.
Ponownie torownicę wstawić do lodówki aby masa dokładnie się ścięła.

Warstwa galaretkowa :
Pomarańcze dokładnie umyć w gorącej wodzie i wyszorować skórkę.
Deskę do krojenia najlepiej położyć na misce tak aby sok jaki się wydobędzie podczas krojenia pomarańczy odzyskać.
Każdą pomarańczę obrać nożem ścinając boki tak aby nie było białych części.
Pomarańcze pokroić w sporą kostkę i umieścić je na sitku aby sok spłynął do miseczki ( u mnie było to około 1/2 szklanki ).
Do soku dolać gorącą wodę, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Schłodzić galaretkę i wstawić do lodówki aby lekko się ścięła.

Z lodówki wyjąć tortownicę, na masę sernikową wyłożyć pomarańcze i wylać tężejącą galaretkę.
Sernik ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

 

Chłodnik ogórkowo - rzodkiewkowy

 

Jogurt naturalny i jego zastosowanie

2 jajka ugotowane na twardo
1 świeży ogórek
1 pęczek rzodkiewki
1/2 pęczka świeżego koperku
1 duży ząbek czosnku
400 g jogurtu naturalnego
150 g jogurtu śródziemnomorskiego
1/2 szk mleka 3,2 %
sól
pieprz

Ogórka i rzodkiewki umyć.
Koperek umyć i osuszyć.
Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórą i odcisnąć sok a potem go odlać.
Do miski z ogórkiem zetrzeć duży ząbek czosnku na najmniejszych oczkach lub przecisnąć przez praskę, rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Posiekać koperek i dodać do miski z resztą składników.
Dodać jogurt oraz mleko i jogurt śródziemnomorski oraz przyprawy do smaku czyli sól i pieprz.
Dokładnie wszystko wymieszać ( można jeszcze schłodzić ), rozlać do miseczek i udekorować połówką jajka oraz plasterkami rzodkiewki i gałązkami koperku.
( Przed podaniem można dodatkowo posypać czosnkowymi grzankami )

 

Jogurtowe uda z kurczaka

 

Jogurt naturalny i jego zastosowanie

4 ćwiartki z kurczaka
Marynata :
1 szk jogurtu typu greckiego
4 łyżeczki przyprawy Bombay Masala
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki

Uda dokładnie umyć, osuszyć i przeciąć z zgięciu.
W misce umieścić wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać.
Marynatę wylać na udka i mieszając dokładnie pokryć wszystkie kawałki.
Zamarynowane udka przełożyć do naczynia próżniowego, nałożyć pokrywkę i odessać powietrze.
Pojemnik wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia wyłożyć uda na blachę do pieczenia mięs i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-65 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak