Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kaczka bez tajemnic

Kaczka ,wielu z nas jej nie przygotowuje , ponieważ boimy się ,że kaczka nie wyjdzie. Będzie za sucha , za mało soczysta czy będzie dość twarda. Moje początki z kaczką nie zawsze były udane ale to wiara w siebie , że dam radę sprawiła , że z każdym kolejnym razem przygotowania kaczki , kaczka stawała się idealna. Czy to pieczona w całości lub poszczególne mięsko. Aby kaczka była miękka i soczysta należy zrobić marynatę z ulubionych przypraw i natrzeć kaczkę i odstawi

Kaczka ,wielu z nas jej nie przygotowuje , ponieważ boimy się ,że kaczka nie wyjdzie. Będzie za sucha , za mało soczysta czy będzie dość twarda. Moje początki z kaczką nie zawsze były udane ale to wiara w siebie , że dam radę sprawiła , że z każdym kolejnym razem przygotowania kaczki , kaczka stawała się idealna. Czy to pieczona w całości lub poszczególne mięsko. Aby kaczka była miękka i soczysta należy zrobić marynatę z ulubionych przypraw i natrzeć kaczkę i odstawić ją na kilka godzin aby kaczka przeszła przyprawami . W dzisiejszym poście przedstawię przepisy na przygotowanie pysznej kaczki , która będzie krucha, miękka i zarazem soczysta .

 

Zapraszam na propozycje przygotowania kaczki

Kaczka z gruszkami i jabłkami

Kaczka bez tajemnic

Składniki :

  • kaczka 1 
  • jabłka 2 
  • gruszki 2 
  • miód 1 łyżka
  • tymianek
  • majeranek Prymat
  • masło 1 łyżka
  • sól
  • czarny pieprz mielony Prymat
  • słodka papryka Prymat

Wykonanie :

Kaczkę oczyszczamy osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem , majerankiem oraz papryką słodką. Jabłka i gruszki umyć oczyścić z nasion i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wymieszać z 1 łyżką miodu , tymiankiem oraz majerankiem. Kaczkę nafaszerować jabłkami i gruszkami. Gotową kaczkę należy ułożyć na tacce i polać stopniowo masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na pół godziny. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 1.5 godziny. Kaczkę polewać sosem podczas pieczenia.

Kaczka z pomarańczą i żurawiną

Kaczka bez tajemnic

Lista składników 1 :

• kaczka 1
• pomarańcza 2
• żurawina 20 dag
• czosnek ząbki 1
• kasza gryczana 2 woreczki

Składniki na marynatę :

• oliwa z oliwek 30 ml
• zioła prowansalskie
• rozmaryn Prymat
• sól
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• czosnek granulowany 1 płaska łyżeczka

Wykonanie :

Kaczkę opłukać w wodzie i osuszyć . Po osuszeniu natrzeć ząbkiem czosnku całą kaczkę. Wszystkie składniki na marynatę dać do miski i pomieszać do połączenia się składników. Gotową marynatą natrzeć kaczkę i odstawić na 6 godzin przed pieczeniem. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dać żurawinę oraz 1 1/2 pomarańczy pokrojonej w mniejsze ćwiartki. Całość wymieszać. Zamarynowaną kaczkę wystawić na blaszkę i nafaszerować ją kaszą z pomarańczą oraz żurawiną. Na wierzch kaczki dać plastry pomarańczy. Gotową kaczkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez pół godziny w 200 stopniach . Później zmniejszyć temperaturę do 170 i piec przez 1 1/2 godziny.

Kaczka z jabłkami i karmelizowana marchewką

Kaczka bez tajemnic

Składniki do kaczki :

• kaczka ok.2-3 kg
• jabłka 1/2 kg
• czosnek granulowany
• ziemniaki 4 duże
• majeranek Prymat
• słodka papryka Prymat
• sól
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• Sól ziołowa- MŁYNEK
• ziele angielskie 4
• liście laurowe Prymat 4
• masło pół kostki do tacki

Karmelizowane marchewki :

• marchewka 1/2 kg
• masło 2 łyżki
• miód 1 łyżka
• sól
• kostka rosołowa 1/2
• woda letnia 1/2 l

Wykonanie :
Kaczkę umyć natrzeć majerankiem , papryką ,solą , pieprzem . Kaczkę ułożyć na brytfance , do brytfanki włożyć pół kostki masła liść laurowy , ziele angielskie oraz czosnek . Kaczkę wypychamy jabłkami i spinamy wykałaczkami wkładamy do piekarnika i pieczemy 1.5 godziny pod przykryciem i 1 godzinę pieczemy odkrytą kaczkę co jakiś czas podlewamy powstałym sosem . Marchewkę myjemy i obieramy. Marchewkę dusimy w rondelku w wodzie i pół kostki rosołowej . Całość dusimy około 10 minut .Pod koniec duszenia dajemy 2 łyżki masła i 1 łyżkę miodu i dusimy około 5 minut na patelni . Całość doprawiamy przyprawami . Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki . Dosolić i doprawić według uznania. Gotowe talarki ułożyć obok kaczki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak