Muffinki murzynkowe z truskawką .
Składniki:
mąka 1 szklanka
kakao 2 łyżki
maślanka 80 ml
olej 1/2 szklanki
mleko 3,2% 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
jajka 2 sztuki
dodatkowo:
cukier puder
truskawki świeże
Sposób przygotowania :
Do misy robota wbić jajka, wsypać cukier, wlać maślankę , mleko i olej,
wymieszać łyżką.
W drugiej misce wymieszać mąkę ,proszek ,sodę i kakao.
Dodać przesiane suche składniki do mokrych i wymieszać.
Formę do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami, wlewać po porcji ciasta , powciskać po dwie pokrojone truskawki.
Piec w 175 st.( bez termoobiegu) 20 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto czekoladowo- cynamonowe.
w rondelku rozpuścić :
woda 1/2 szklanki
kakao 3 łyżki
cukier brązowy 1 szklanka
cynamon 1 łyżka
olej 3/4 szklanki
następnie :
mąka 1,5 szklanki
cukier biały 1/2 szklanki
jajka 3 sztuki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
do oprószenia ciasta cynamon zmieszany z kakao
Do rondelka wsypać cukier ,kakao oraz cynamon dolać wodę i olej i zagotować na bardzo małym ogniu, uważając aby się nie przypaliło.Zdjąć z palnika i schłodzić .2. Do misy robota wbić białka , ubijać jak piana zacznie być sztywna dodawać po łyżce cukru, oraz żółtka.Następnie wlać przestudzoną masę .
Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą ,delikatnie wymieszać szpatułką .Ciasto przelać do kwadratowej formy o boku 20 cm. wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą .Piec 20 minut w 175 stopniach.Po upieczeniu ostudzić na kratce .
Posypać mieszanką kakao z cynamonem.