Właśnie trwa sezon na kalafior. Mało jest osób, których nie lubi tego warzywa. Można z niego przygotować wiele pysznych potraw, ulubioną zupę, kotleciki czy usmażyć jako dodatek do drugiego dnia, czy nawet chrupiącą sałatkę. Doskonale nada się również do jako dodatek do pizzy. Jest tani bardzo smaczny. Korzystajmy dopóki jest sezon, ponieważ mrożony nie jest już tak smaczny.
Ciekawostki:
- pochodzi z Cypru, wcześniej nazywany był kapustą cypryjską
- zawiera mnóstwo błonnika pokarmowego
- zawiera również: potas, magnes, żelazo, cynk i witaminy z grupy B
- można dostać kalafior fioletowy lub zielony nazywany romanesco
- działa zapobiegawcze przeciwko rozwojowi raka prostaty, pęcherza moczowego i żołądka
- wspomaga układ krążenia dzięki witaminie K
- chroni przed cukrzycą
Moje pyszne propozycje na wykorzystanie kalafiora w kuchni:
Zupa na smażonych warzywach z kaszą jaglaną.
Tak przygotowana zupa jest niezwykle pyszna. Warzywa zostały przesmażone na maśle i zalane gorącą wodą, w ten sposób powstał wspaniały i aromatyczny bulion. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że zupa jest bardziej sycąca.
Składniki:
1 duży kalafior
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
2 łyżki masła
gorąca woda
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
koperek suszony według uznania
1 szklanka śmietany 18 %
1 łyżka mąki pszennej
pieprz czarny do smaku
sól do smaku
1 woreczek kaszy jaglanej ( 10 dag )
Wykonanie:
1. Warzywa oczyszczamy, obieramy, myjemy i osuszamy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kalafior dzielimy na małe różyczki.
2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy starte warzywa, przesmażamy cały czas mieszając, kolejno wrzucamy kalafior i przesmażamy również cały czas mieszając. Następnie zalewamy gorącą wodą, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy do miękkości.
3. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy odrobinę gorącej wody i wlewamy do miękkich warzyw. Zagotowujemy przyprawiając do smaku solą i pieprzem, dodajemy również koperek. Z zupy wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie.
4. W między czasie gdy gotuje się zupa gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu.
5. Na talerze nakładamy porcje zupy i kaszy. Można również całą kaszę przełożyć do zupy. Jak kto lubi.
6. Podajemy i smacznego.
Pizza z kalafiorem, pomidorem i mozzarellą.
Zaletą tej pizzy jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Robimy ciasto i od razu do blaszki. A pizza z warzywami jest pyszna i bardzo syta. Zrobiłam ją na obiad i wszystkim bardzo smakowała. Możemy podać ją udekorowaną ulubionym ketchupem.
Składniki:
Ciasto:
2 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
4 łyżki ciepłego mleka
1 płaska mała łyżeczka soli
półtorej szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany 12 %
1 jajko
Obłożenie:
pół małego kalafiora
1 duży twardy pomidor
2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
1 kulka sera mozzarella ( około 12 dag )
zioła prowansalski według uznania
pomidory suszone mielone według uznania
sól do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania blaszki
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, nie powinien się za bardzo rozpadać. Następnie dokładnie odcedzamy i studzimy. Pomidor myjemy i osuszamy, następnie kroimy w plasterki i osuszmy je na papierowym ręczniku z nadmiaru wody.
2. Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem. Do mąki wbijamy jajko, dodajemy roztarte drożdże, sól, olej i śmietanę, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do blaszki o średnicy 23 cm posmarowanej masłem.
3. Na ciasto rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy i oprószamy ziołami i pomidorami mielonymi, następnie układamy plasterki pomidora, na pomidora układamy różyczki kalafiora i znów posypujemy ziołami i mielonymi pomidorami.
4. Pizzę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia wykładamy ser mozzarella pokrojony w plasterki, zapiekamy kilka chwil, aż ser się rozpuści.
5. Gorącą pizzę kroimy i podajemy. Smacznego.
Chrupiąca surówka z kalafiora.
Przepis znalazłam z starym zeszycie. Surówka okazała się bardzo smaczna. Smakuje ze świeżym pieczywem.
Składniki:
pół małego kalafiora
4 jajka ugotowane na twardo
5 łyżek majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Kalafior myjemy i dokładnie osuszamy, następnie bardzo drobno kroimy.
2. Jajka również drobno kroimy..
3. Pokrojone składniki mieszamy z majonezem i musztardą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Surówkę odstawiamy na chwilę, żeby składniki przegryzły się.
5. Podajemy i smacznego życzę.
Smacznych inspiracji życzę.