Zrazy z karkówki z kurkami w czerwonym winie .
składniki:
karkówka bez kości 1 kg
musztarda ostra
kurki 1 szklanka
białą cebula
1 sztuka
sól
pieprz biały
ziele angielskie
liść laurowy
wino czerwone 100 ml( ja użyłam domowego z czerwonej porzeczki)
smalec do podsmażenia zrazów
Mięso kroimy na płaty o szerokości 2 cm.
rozbijamy ,smarujemy musztardą ,oprószamy solą i białym pieprzem, kurki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem,cebulę kroimy w pióra, na płaty mięsa układamy cebulę oraz grzyby ( troszkę kurek zostawiamy),zwijamy spinając wykałaczkami, tak przygotowane zrazy obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym smalcu , podsmażone zrazy przekładamy do garnka wlewamy wodę oaz wino ,dodajemy ziele angielskie liść laurowy oraz resztę grzybów,gotujemy aż mięso będzie miękkie , sos doprawiamy ,podajemy na ciepło.Kolejna propozycja to :
Karkówka czosnkowo-rozmarynowa.
karkówka 0,5 kg
Grill - przyprawa pikantna 2 łyżeczki
rozmaryn 3 gałązki
czosnek 2 ząbki
makaron np.rurki
makaron rurki ugotować al dente w osolonej wodzie. do miseczki wsypać przyprawę , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozmaryn mięso pokroić na kawałki,natrzeć odczekać około 2 godz. grillować, mięso pokroić na plastry .Podawać z makaronem na ciepło .