Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Karkówka w roli głównej

Karczek – w mojej rodzinie najbardziej pożądane mięso.

U nas w domu obiad koniecznie musi być II daniowy, mięso jadamy zazwyczaj 5 dni w tygodniu. Mężczyźni pracujący, więc i obiad musi być treściwy. Moja rodzina uwielbia karczek – mięso które można przyrządzić na wiele sposobów, a zarazem nie jest ono suche. Co z niego zazwyczaj przyrządzam? Otóż karczek można tradycyjnie usmażyć z przyprawami, można z niego przyrządzić roladki z wszelkim nadzieniem, sakiewki lub też podać jako gulasz.

 

 

KARCZEK W MARYNACIE

1kg karczku
2 cebule
2 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżeczka śmietany kwaśnej
Tłuszcz do smażenia

Marynata:
1 łyżeczka czosnku granulowanego
½ łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
8 łyżek oleju
Sól, pieprz do smaku

Składniki marynaty połączyć ze sobą, włożyć do niej oczyszczony karczek i włożyć do lodówki na 1h. Mięso ułożyć na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć na słoty kolor z każdej strony. Podlać wodą i smażyć ok 1h. Ostudzić, pokroić na plasterki grubości 1cm, poukładać na patelni, w której mięso się smażyło. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w piórka cebulę, posypać ostrą papryką i smażyć ok 1h. W razie potrzeby podlać gorącą wodą. Pod koniec sos zabielić: mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać śmietanę, wymieszać, wlać odrobinę sosu spod mięsa w celu zahartowania i wlać do całości mięsa, zagotować. Karkówka w roli głównej

MARYNOWANY KARCZEK

Ok 1kg karczku

Marynata:
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
5 liści laurowych
8 ziarenek ziela angielskiego
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki wegety

Sos:
Ok 2 łyżeczki mąki pszennej
Ok 3 łyżeczki śmietany 18%
Szczypta soli

2 większe cebule
Pieprz mielony, sól do smaku
Tłuszcz do smażenia

Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Karczek oczyścić i pokroić na 1cm plastry. Osolić i posypać pieprzem z obu stron. Karczek posmarować marynatą i układać w naczyniu, przekładając cebulą pokrojoną w piórka. Naczynie przykryć i włożyć na noc do lodówki. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron, podlać wodą i dusić ok 1h do miękkości. W zależności od potrzeby mięso podlewać co jakiś czas. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody, dodać kwaśną śmietanę, szczyptę soli i zahartować płynem spod mięsa, rozmieszać i wlać do całości. Zagotować i przyprawić do smaku. Karkówka w roli głównej

KARCZEK Z SEREM SZYNKĄ I PIECZARKAMI

ok 1kg karczku
3 większe cebule
3 większe pieczarki
8-10 plasterków sera żółtego
30 dag szynki konserwowej
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz do smaku

Mięso oczyścić, pokroić w plastry grubości 1cm, rozbić za pomocą tłuczka przy użyciu foli. Szynkę i cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki w drobniejsze kawałki, usmażyć razem na rozgrzanym tłuszczu, przyprawić do smaku. Każdy płat mięsa posypać solą i pieprzem. Na jednej ze stron nałożyć po ok 2 łyżki farszu i na wierzch nałożyć plasterek sera żółtego. Zwinąć drugą stroną mięsa i spiąć wykałaczkami. Mięso posypać z każdej ze stron solą i pieprzem, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podlewać wodą co jakiś czas. Karkówka w roli głównej

ROLADKI Z KARCZKU Z KIEŁBASĄ, CEBULĄ I OGÓRKIEM

ok 1,3 kg karczku
2 cebule
2-3 kiełbasy śląskie
2-3 ogórki kiszone
sól, pieprz
musztarda
tłuszcz do smażenia

Karczek umyć, pokroić na plastry ok 1cm, rozbić za pomocą tłuczka, każdy posmarować musztardą. Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kostkę, wymieszać. Ogórek pokroić na cztery. Na karczek nałożyć cebulkę z kiełbaską a na wierzch ćwiartkę ogórka. Zwinąć roladki. Roladki posypać solą z każdej strony (szczypta soli na każdą roladkę) i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Karkówka w roli głównej

KARCZEK Z PIECZARKAMI I CEBULKĄ

ok 1kg Karczku
2 cebule
5 większych pieczarek
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
pieprz, sól
tłuszcz do smażenia

Karczek oczyścić, oprószyć pieprzem i solą, nakłuć nożem i w te miejsce włożyć liście laurowe. Mięso położyć na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć z obu stron. Dodać ziela angielskie. Podlewać co jakiś czas wodą i smażyć do miękkości ok 1h. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki. Pokrojone pieczarki i cebulę dodać do usmażonego mięsa. Smażyć do ich zrumienienia. Mięso pokroić w plastry gr. ok 1cm, włożyć ponownie do tłuszczu spod mięsa.Karkówka w roli głównej

GULASZ

1 kg karczku
2 cebule
ok 3 łyżeczki śmietany kwaśniej 18%
ok 3 łyżeczki mąki pszennej
sól, pieprz, ostra papryka
3 ziela angielskie
1 listek laurowy
tłuszcz do smażenia

Mięso oczyścić, usmażyć z obu stron, od czasu do czasu podlewając wodą, posypać z wierzchu ostra papryką i solą, dodać ziela angielskie i listek laurowy, pokroić w kostkę.. Cebulkę pokroić w kosteczkę, usmażyć na złoty kolor, dodać do mięsa. W garnuszku rozmieszać mąkę z małą ilością wody, dodać śmietanę, szczyptę soli, dokładnie wymieszać, zahartować sosem, wlać do gulaszu. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Karkówka w roli głównej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak