Nie ma to jak zbliżający się karnawał i słodkie wypieki które szykujemy z tej okazji .
Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Ciasto jest bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najsmaczniejsze są świeże .Posypuje się je cukrem pudrem lub drobnym cukrem.
Składniki na około 20 sztuk:
240 ml wody
50 g masła (3 łyżki)
2 łyżki cukru demerara
szczypta soli
1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu + ewentualnie do oprószenia dałam Kamis
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dałąm Kamis
2 średnie jajka
Ponadto:
olej do smażenia (Rzepakowy Rapso miałam)
drobny cukier do oprószenia (Posypałam cukrem pudrem trzcinowym)
Wykonanie:
Do garnka wlałam wodę i zagotowałam z margaryną cukrem i szczypta soli.
Dodałam mąkę z cynamonem i ekstrakt z wanilii.
Mieszałam do momentu, aż składniki się połączyły i odchodziły od garnka.
Zostawiłam do ostudzenia.
Wbiłam jaja , zmiksowałam.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać i odcinać nożyczkami najlepiej , wielkość 6cm (Rękoma formowałam ruloniki robiłam kółka i wrzucałam na rozgrzany tłuszcz , powinien mieć temp. 175 stopni )
Piekłam chwilkę z obu stron na rumiany kolor ( koło 2 minut z każdej strony )
Osuszyłam na sitku i posypałam cukrem pudrem .