Deser który zaproponuję jest zdrowy i smaczny, dodanie sezonowych owoców wzbogaci deser smakowo .
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥♥
Deser z kaszy jaglanej z kokosem i malinami.
-
kasza jaglana 100 gram
-
granola 1/2 szklanki
-
masa krówkowa 2 łyżki
-
śmietana 30 % 100 ml
-
wiórki kokosowe
-
maliny
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować ( 10 minut) dodać masę krówkową ,oraz śmietankę ,podgrzewać na bardzo małym ogniu aż masa zrobi się gęsta.
Dno miseczek wysypać granolą.
Dopełnić masą.
Posypać wiórkami kokosa,schłodzić.
Przed podaniem posypać malinami.
Polecam na podwieczorek przepyszne ciasto egzotyczną kostkę , zawsze robię je z owocami które akurat mam w domu ,dziś padło na brzoskwinie i owoc granatu.
Składniki:
masa:
kasza jaglana 100 gram
mleko 1/2 litra
śmietana kremówka 1/2 litra
cukier 100 gram
serek mascarpone 200 gram
ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
żelatyna 2 łyżki
oraz:
galaretka żółta 1 sztuka
owoce : brzoskwinie ,granat,
biszkopty podłużne
herbatniki czekoladowe
Sposób przygotowania:
Ugotować kaszę na mleku , ciepłą zblendować z ekstraktem i cukrem.
Śmietanę z serkiem ubić na sztywno.
Dodać do zimnej( pamiętajcie zimnej ) zblendowanej kaszy.
Żelatynę wcześniej namoczoną i rozpuszczoną dodać do masy.
Spód formy wyłożyć biszkoptami, wlać połowę masy ,następnie wyłożyć warstwę herbatników ,reszta masy ,wyrównać ,schłodzić.
Pokroić brzoskwinie , <wypukać > pestki z granatu.
Owoce ułożyć na masie ,zalać tężejącą galaretkę .
Ponownie schłodzić około 3 godziny.