Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kasza jaglana na wytrawnie

Kasze jaglaną cenie nie tylko za jej walory smakowe, ale przede wszystkim za jej właściwości prozdrowotne. Zapraszam na pyszne odsłony kaszy na wytrawnie.

Kasza jaglana zawiera pełnowartościowe białko i jest lekkostrawna. Nie zawiera glutenu, a co za tym idzie- mogą ją jeść osoby chorujące na celiakię lub osoby na diecie bezglutenowej. Jest doskonała dla osób intensywnie pracujących umysłowo, ponieważ zawiera lecytynę. Poza tym kasza reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Kasza jaglana nadaje się zarówno do dań słodkich jak i słonych. W dzisiejszym blogu zapraszam na pyszne i zdrowe przepisy na wytrawnie. 

 

Kasza jaglana z pieczarkami i warzywami

Kasza jaglana na wytrawnie

Składniki:

kasza jaglana 1 szklanka,

pieczarki 200 g,

cebula 1 szt,

papryka czerwona 1 szt,

marchew 3 szt,

fasolka szparagowa 100 g,

koncentrat pomidorowy 2 łyżki,

papryka słodka mielona 3/4 łyżeczki,

sól i pieprz do smaku,

majeranek pół łyżeczki,

olej do smażenia,


Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem (2,5 szklanki). Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, od czasu do czasu kaszę należy pomieszać. Z fasolki szparagowej usuwamy końcówki, kroimy ją na mniejsze części, zalewamy wrzątkiem i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki, podsmażamy. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchew oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Warzywa podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Pieczarki z warzywami łączymy z ugotowaną kaszą i fasolką szparagową, wszystko razem mieszamy i gotowe!

 

Burger z kaszy jaglanej 

Kasza jaglana na wytrawnie

 

Składniki:

 

burger:

 

kasza jaglana pół woreczka,

 

pieczarki 10 dag,

 

cebula 1/4 szt,

 

czosnek 2 ząbki,

 

sos sojowy 2 łyżki,

 

papryka słodka do smaku,

 

zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki,

 

sol i pieprz do smaku,

 

olej do smażenia,

 

bułka tarta do obtoczenia,

 


Dodatkowo:

 

bułki do burgerów (duze),

 

sałata 6 liści,

 

pomidor 1 szt,

 

papryka żółta 1/4 szt

 

ogórki konserwowe 3 szt,

 

cebula czerwona pół szt,

 

musztarda 3 łyżki,

 

ketchup 3 łyżki,

 


Sposób przygotowania:

 

Kasze jaglaną gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie odcedzamy. Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy umyte i pokrojone w półplasterki pieczarki i podsmażamy. Następnie przyprawiamy do smaku i smażymy do momentu aż pieczarki odparują wodę. Do gorącej kaszy dodajemy usmażone pieczarki, wyciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz przyprawy do smaku. Formujemy kotlety wielkości bułki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 

 

Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku lub na grilu.

 

Następnie bułki smarujemy musztardą i ketchupem, na to nakładamy burgera, po dwa plastry pomidora, ogórka konserwowego, pasek żółtej papryki i sałatę. Cebulkę kroimy w piórka i również dodajemy do środka bułki. Przykrywamy drugą polową i gotowe. Doskonale smakują z dodatkiem frytek 

 

Pasta z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i kaparami

Kasza jaglana na wytrawnie

 

Składniki:

 

kasza jaglana pół szklanki,

 

pomidory suszone w zalewie pół małego słoika,

 

kapary 2 łyżki,

 

zioła prowansalskie do smaku,

 

sól i pieprz do smaku,

 


Sposób przygotowania:

 

Kaszę opłukać, zalać 1,5 szklanki gorącej wody i nastawić na palnik. Gotujemy do momentu aż kasza pochłonie całą wodę. Ugotowaną kasze możemy zmiksować na gładką pastę lub lekko udusić widelcem. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy. Do pasty dodajemy kapary i przyprawiamy do smaku. Dodatkowo możemy również dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Pastę podajemy z pieczywem. 

 

Kotlety z brokuła i kaszy jaglanej

Kasza jaglana na wytrawnie

 

Składniki:

 

brokuł 500 g,

 

kasza jaglana pół szklanki,

 

woda 1,5 szklanki,

 

koperek posiekany 3 łyżki,

 

mąka pszenna 1,5 łyżki,

 

czosnek 2 ząbki,

 

sól i pieprz do smaku,

 

bułka tarta do obtoczenia kotletów,

 

olej kokosowy do smażenia,

 


Sposób przygotowania:

 

Kaszę jaglaną zalewamy gorącą wodą i gotujemy aż kasza pochłonie wodę. Brokuła dzielimy na różyczki, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Następnie brokuła odcedzamy i dusimy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy ugotowaną kaszę, wyciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i przyprawy. Formujemy kotlety, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

 

 

 

 

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak