Kaszę manną doceniłam jak świetny dodatek do kremów do tortów, deserów.
Kaszowiec z malinami i płatkami migdałowymi.
-
kasza manna 1 szklanka
-
mleko 1/2 litra
-
śmietana 30 % 1 szklanka
-
cukier puder 4 łyżki
-
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
-
żelatyna 1 łyżka
spód ciasta:
-
maliny 1 szklanka
-
biszkopty okrągłe 1 opakowanie
-
płatki migdałowe
-
galaretka malinowa 1/2 opakowania
Mleko wlej do rondelka i zagotuj. Na gotujące się mleko wsyp kaszę mannę, cukier, ekstrakt, i energicznie wymieszaj, aby nie zrobiły się grudki. Gotuj jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, do momentu aż masa zgęstnieje. Śmietanę ubij na sztywno, żelatynę namocz w mleku ( 1/3 szklanki) a następnie podgrzej, dodaj do masy z kaszy, śmietanę małymi porcjami dodaj do masy ,przełóż na biszkopty. Schowaj do lodówki .W rondelku rozpuść dżem dodaj maliny i galaretkę ,podgrzej ale nie gotuj, zimną przełóż na ciasto, posyp prażonymi płatkami migdałowymi i pokruszonymi bezikami,
SMACZNEGO :)
W sezonie letnim w mojej kuchni królują ciasta z owocami, jest wśród nich KASZOWIEC Z MALINAMI ,ciasto banalnie proste.
spód ciasta :
biszkopty okrągłe 1 opakowanie
środek ciasta:
kasza manna 1/2 szklanki
mleko 1,5 szklanki
masło 150 gram
śmietana 30 % 300 ml.
żelatyna 5 łyżeczek
cukier puder 1/2 szklanki
dodatkowo :
maliny 1.5 szklanki
galaretka malinowa 1 sztuka
Do rondelka wlać mleko, wsypać kaszę i gotować do momentu aż kasza napęcznieje i masa zrobi się gęsta, dodać masło poczekać aż się rozpuści.
Schłodzić.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.
Żelatynę namoczyć ,następnie lekko podgrzać, dodać do śmietany.
Śmietanę połączyć z masą z kaszy.
Formę wyłożyć biszkoptami, wlać masę, schłodzić.
Maliny przełożyć do garnka, wsypać galaretkę, podgrzewać na małym ogniu, jak maliny się rozgotują zdjąć z ognia i schłodzić.
Na zastygnięta masę z kaszy przelać maliny, ponownie schłodzić.
Smacznego !