Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kasza manna wspomnienie dzieciństwa

Kaszka manna na mleku z domowym soczkiem deser z czasów mojego dzieciństwa.Kasza manna otrzymywana jest z ziaren pszenicy ,jest lekkostrawna ,polecana jest osobom zmagającym się z chorobami układu pokarmowego.

Kaszę manną doceniłam jak świetny dodatek do  kremów do tortów, deserów.

Kasza manna wspomnienie dzieciństwa

Kaszowiec z malinami i płatkami migdałowymi.

 

  • kasza manna 1 szklanka 
     
  • mleko 1/2 litra 
     
  • śmietana 30 % 1 szklanka 
     
  • cukier puder 4 łyżki 
     
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka 
     
  • żelatyna 1 łyżka 
     

spód ciasta:

  • maliny 1 szklanka 
     
  • biszkopty okrągłe 1 opakowanie 
     
  • płatki migdałowe
     
  • galaretka malinowa  1/2 opakowania

 

       oraz mini beziki kilka sztuk
 

 

Dno tortownicy wyłóż folią spożywczą, a następnie biszkoptami.

Mleko wlej do rondelka i zagotuj. Na gotujące się mleko wsyp kaszę mannę, cukier, ekstrakt, i energicznie wymieszaj, aby nie zrobiły się grudki. Gotuj jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, do momentu aż masa zgęstnieje. Śmietanę ubij na sztywno, żelatynę namocz w mleku ( 1/3 szklanki) a następnie podgrzej, dodaj do masy z kaszy, śmietanę małymi porcjami dodaj do masy ,przełóż na biszkopty. Schowaj do lodówki .W rondelku rozpuść dżem dodaj maliny i galaretkę ,podgrzej ale nie gotuj, zimną przełóż na ciasto, posyp prażonymi płatkami migdałowymi i pokruszonymi bezikami,
SMACZNEGO :)

 

Kasza manna wspomnienie dzieciństwa

W sezonie letnim  w mojej kuchni królują ciasta z owocami, jest wśród nich KASZOWIEC Z MALINAMI ,ciasto banalnie proste.

spód ciasta :

biszkopty okrągłe 1 opakowanie

środek ciasta:

kasza manna 1/2 szklanki
mleko 1,5 szklanki
masło 150 gram
śmietana 30 % 300 ml.
żelatyna 5 łyżeczek
cukier puder 1/2 szklanki

dodatkowo :

maliny 1.5 szklanki
galaretka malinowa 1 sztuka

Do rondelka wlać mleko, wsypać kaszę i gotować do momentu aż kasza napęcznieje i masa zrobi się gęsta, dodać masło poczekać aż się rozpuści.
Schłodzić.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.
Żelatynę namoczyć ,następnie lekko podgrzać, dodać do śmietany.

 Śmietanę połączyć z masą z kaszy.

 Formę wyłożyć biszkoptami, wlać masę, schłodzić.

 Maliny przełożyć do garnka, wsypać galaretkę, podgrzewać na małym ogniu, jak maliny się rozgotują zdjąć z ognia i schłodzić.

Na zastygnięta masę z kaszy przelać maliny, ponownie schłodzić.

Smacznego !

Kasza manna wspomnienie dzieciństwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak