Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kawał dobrego mięsa czyli pomysły na golonę

Choć jest kaloryczna i mówi się, że to męskie danie to kobiety też zajadają ją z apetytem.

Nie wiem dlaczego mówi się, że golonka to męskie danie. Przecież są też kobiety, które także bardzo lubią golonkę.

Choć jest kaloryczna od od czasu do czasu można zgrzeszyć i przyrządzić ją na obiad.

Do tego dużo dobrej musztardy i pieczywo, albo inne ulubione dodatki i mamy super syte danie dla łasucha lubiącego zjeść dobrze i czasami tłusto.

Golonkę możemy ugotować, upiec czy zrobić duszona albo jeszcze w taki sposób jaki nam przyjdzie do głowy.

Ja zapraszam dziś po moje wariacje na temat golonki - wieprzowej oczywiście.

 

Golonka na kiszonej kapuście

 

Kawał dobrego mięsa czyli pomysły na golonę

2 tylne golonki ( każda po 1,2 kg )
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2 liście laurowe
1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
1,5 kg kapusty kiszonej
3/4 szk smalcu ze skwarkami i cebulą
3 łyżki sosu sojowego
sól do smaku
pieprz do smaku
3 szczypty pieprzu
3 szczypty ostrej papryki

Golonki dokładnie umyć i usunąć ewentualne resztki sierści.
Włożyć je do garnka ( ja użyłam szybkowaru ), zalać zimną wodą i dodać liść laurowy, ziele, pieprz oraz obraną marchew i pietruszkę a także cebulę.
Gotować golonki prawie do miękkości.
W drugim garnku ugotować kapustę i odcedzić.
Gdy kapusta będzie odcedzona na patelni roztopić smalec i dodać go do kapusty po czym doprawić ją do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym oraz cukrem.
Golonki po ugotowaniu wyjąć z garnka a następnie usunąć kości.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
Na dno ułożyć część kapusty, na kapustę położyć golonki i oprószyć je papryką.
Dookoła golonek wyłożyć resztę kapusty i wszystko zalać 1 szklanką wywaru z gotowania golonek.
Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika bez przykrycia nastawionego na temperaturę 180 stopni i zapiekać 40 minut.
Podawać na gorąco.

 

Golonka pieczona z warzywami

 

Kawał dobrego mięsa czyli pomysły na golonę

2 golonki wieprzowe
500 g pieczarek
1 czerwona papryka
15 cm pora
1 marchewka
6 średnich ziemniaków
1 łyżeczka czosnku w płatkach
1 łyżeczka suszonych pomidorów w igiełkach
sól
pieprz czarny
pieprz cayenne
papryka słodka
Do golonki :
woda
sól
czosnek
liść laurowy
ziele angielskie


Golonki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku i liściem laurowym oraz zielem angielskim.
Przestudzić.
Ziemniaki i marchewkę obrać, z papryki usunąć gniazdo nasienne, pieczarki oczyścić.
Przygotowane warzywa pokroić, ziemniaki i paprykę w dużą kostkę, pora i marchewkę w krążki a pieczarki na ćwiartki.
Wszystko wrzucić do miski, dodać czosnek, pomidory i resztę przypraw i wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, przełożyć warzywa i w środek ułożyć golonki, oprószyć je potem słodką papryką.
Naczynie zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika.
Od momentu zagrzania się go do 180 stopni piec przez 60-70 minut.
Podawać na gorąco.

 

Podchmielona golonka

 

Kawał dobrego mięsa czyli pomysły na golonę

2 średnie golonki
3 liście laurowe
10 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki soli
3 ząbki czosnku
woda ( tyle aby zakryła golonki )
1 piwo ( o,33 l )


Golonki umyć, usunąć ewentualne resztki sierści.
Włożyć je do garnka, zalać zimną wodą, dodać przyprawy.
Gotować około 1 godzinę.
Następnie wlać piwo i gotować prawie do miękkości na maleńkim gazie.
Po ugotowaniu golonek wyjąć je z garnka na blaszkę do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Podawać z dowolnymi dodatkami.

 

Golonka z warzywami

 

Kawał dobrego mięsa czyli pomysły na golonę

2 golonki
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
2 ziela angielskie
sól
papryka ostra
pieprz
mąka
oliwa
4 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
natka pietruszki
kawałek pora

Golonka duszona w warzywach jest soczysta i rozpływa się w ustach.
Etapy przygotowania

Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i dobrze posolić. Gotować na mały ogniu do miękkości. Wyjąć golonki z wywaru, lekko przestudzić, przekroić na pół między kośćmi. Posypać papryką, pieprzem i obtoczyć w mące. Na rozgrzanej patelni obsmażyć na złoty kolor golonki ( należy uważać, bo skóra podczas podpiekania lubi strzelać i można się poparzyć). Warzywa oczyścić, pokroić w dość grube kawałki i podsmażyć na oliwie. Do warzyw włożyć podsmażone golonki, podlać wywarem z gotowania golonek i dusić przez około 20 minut.

MonikaW 29.09.2016 21:21
o coś dla mojego taty, ja niestety nie mogę się przekonać ale rozumiem, że nie każdy musi wszystko lubić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak