Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kilka mięsnych propozycji na świąteczny stół

Podrzucam Wam jeszcze kilka pomysłów na pyszne mięsa. Sprawdzą się jako propozycje na obiad lub kolację w pierwszym lub drugim dniu Bożego Narodzenia.

Wigilijne potrawy zapewne już wszyscy mają zaplanowane i co niektóre już zrobione. U mnie jeszcze wszystko do zrobienia - sernik, makowiec, pierogi, śledzie, ryby w occie, krokiety. Ale na pewno się wyrobię (mam taką nadzieję). Podrzucam Wam jeszcze kilka pomysłów na pyszne mięsa. Sprawdzą się jako propozycje na obiad lub kolację w pierwszym lub drugim dniu Bożego Narodzenia. Znajdziecie tu pysznego kurczaka pieczonego w całości z miodem i winem, kurczaka w sosie z suszonymi grzybkami, zrazy w nowej wersji, schab z ananasową skorupką oraz świąteczny schab z borówką. 

Kurczak pieczony w miodzie i czerwonym winie

Kilka mięsnych propozycji na świąteczny stół

 

Kruchy i delikatny kurczak pieczony w całości. Wino i miód to połączenie idealne. Kurczak jest delikatnie słodkawy a w każdym kęsie czuć nuty wina!

1 duży kurczak (około 1,5 kg)
Przyprawa do mięsa
6 ząbków czosnku
Liść lubczyku
100 g pieczarek
0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina
3 łyżki miodu


Kurczaka dokładnie nacieramy przyprawą do mięsa, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kurczaka odstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie mięso przekładamy do rękawa. Na wierch mięsa wylewamy miód, na dno podlewamy czerwone wino. Obok mięsa układamy przekrojone na połówki pieczarki. Rękaw szczelnie zamykamy. Kurczaka pieczemy w 190*C przez 1 godzinę 40 minut.

Kurczak w śmietanowym sosie z suszonymi grzybami

Kilka mięsnych propozycji na świąteczny stół

 

Bardzo delikatny kurczaka w śmietanowym sosem z dodatkiem z suszonych grzybów. Takiego kurczaka możemy również przygotować na świąteczny stół.

1 filet z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
Liść lubczyku
Biały pieprz
1 cebula
¼ szklanki suszonym borowików i podgrzybków
1,5 szklanki bulionu drobiowego
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki pszennej


Grzyby zalewamy ciepła wodą, odstawiamy na 15 minut. Filet z kurczaka kroimy w cienkie plastry. Przyprawiamy przyprawą do mięsa, liściem lubczyku oraz białym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem. Szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulą, dodajemy filet z kurczaka. Grzyby odciskamy z wody, dokładamy do kurczaka. Gdy mięso zmięknie podlewamy je bulionem. Dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Powlewamy śmietanę wymieszaną z mąką pszenną. Doprawiamy do smaku solą. Dusimy jeszcze kilka minut aby sos zgęstniał. Podajemy z ziemniaczkami.

Świąteczny schab z żurawiną i borówką

Kilka mięsnych propozycji na świąteczny stół

 

Typowy, z posmakiem świąt pieczony schab przeniknięty smakiem tartego kolorowego pieprzu i czerwonej cebuli. Po upieczeniu wyjątkowego smaku nadaje żurawina oraz borówka. Schab jest kruchy i soczysty, a ostrość przenika się ze słodyczą owoców.

700 g schabu w całości
Przyprawa marynata do mięs
1 czerwona cebula
Kolorowy pieprz w ziarnach
Sól czosnkowa
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka łyżeczek borówek w całości
Kilka łyżeczek żurawiny w całości

Schab nacieramy dokładnie marynatą do mięs. Kolorowy pieprz rozcieramy w moździerzu (nie do końca na gładko). Mięso dodatkowo przyprawiamy pieprzem oraz czosnkową solą. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, obkładamy nią mięso. Schab zamykamy szczelnie w pojemniku na całą noc. Następnego dnia mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190*C przez 1 godzinę 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy mięso na chwilę aby odpoczęło. Następnie kroimy w plastry. Podajemy ze zeszkloną podczas pieczenia cebulą, żurawiną oraz borówką.

Schab w ananasowej glazurze

Kilka mięsnych propozycji na świąteczny stół

 

Wydawałoby się, że takie połączenie marynaty z mięsem nie będzie smaczne. A wręcz przeciwnie. Schab jest kruchy ale przeniknięty smakiem soku ananasowego, imbiru i chili. Dzięki mące kukurydzianej na wierzchu powstała skorupka, która zatrzymała wszystkie smaki.


1 kg schabu wieprzowego (w całości)
1 łyżka lubczyku
2 łyżeczki marynaty do mięs
1 szklanka soku ananasowego (z puszki)
1 łyżeczka tartego chrzanu
1 łyżeczka imbiru
0,5 łyżeczki mielonego chili
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki mąki kukurydzianej

Schab nacieramy lubczykiem oraz marynatą do mięs. Mięso owijamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy glazurę. W garnku mieszamy sok ananasowy, imbir, chrzan, przyprawę chili, cukier puder i mąkę kukurydzianą. Zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Połowa marynaty smarujemy wierzch schabu. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 35 minut w 180*C. Po tym czasie mięso odwracamy, smarujemy resztą glazury. Pieczemy kolejne 35 minut. Po tym czasie wykładamy na deskę, czekamy 5 minut i kroimy w plastry. Podajemy z kawałkami ananasa.

Zrazy z ryżem, cebulą i ogórkiem kiszonym w pomidorowym sosie

Kilka mięsnych propozycji na świąteczny stół

 

Polskie zrazy w nowej odsłonie – z dodatkiem ryżu i sosem delikatnie pomidorowym. Bardzo konkretny i syty obiad.


1 kg karkówki
2 ogórki kiszone
4 cebule
Przyprawa do karkówki
Sól, Pieprz
70 g ryżu
Mąka do obtoczenia mięsa + 1 łyżeczka do sosu
300 ml bulionu wołowego
4 ziela angielskie
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Cebulę kroimy w piórka, ogórki w paseczki. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do karkówki, solą i pieprzem. Na każdym plastrze układamy po łyżce ryżu, piórka cebuli i kawałek ogórka kiszonego. Zwijamy ciasno w rulon, spinamy wykałaczkami. Mięso obtaczamy w macę, obsmażamy na rozgrzanej patelni. W garnku podgrzewamy bulion. Przekładamy do niego podsmażone mięso. Na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy resztę cebulki. Dokładamy do mięsa, doprawiamy ostrą czerwona papryką. Dusimy do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je na półmisek. Sos zagęszczamy mąką z odrobiną wody oraz koncentratem pomidorowym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak