Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kilka pomysłów na przystawki

Przystawki najczęściej są przygotowywane na dużych uroczystościach takich jak bankiety, wesela, wernisaże. Podawane są przed głównymi daniami, a ich zadaniem jest pobudzenie naszego apetytu..

Przystawki mogą być podawane na zimno lub na gorąco. Jest bardzo szeroka gama produktów z których możemy przygotować przystawki. Bardzo często przygotowuje przystawki w moim domu na uroczystościach rodzinnych takich jak urodziny lub imieniny. Jest to świetny pomysł również na świąteczny stół lub na menu Sylwestrowe.Przedstawiam kilka moich przepisów, które moja rodzina bardzo polubiła. Mam nadzieje, ze również Wasze kubki smakowe uda mi się zaspokoić .

 

Faszerowane roladki z kurczaka

 

Składniki:

- pierś z kurczaka 3 szt,

- ser żółty 6 plastrów,

- przyprawa do kurczaka 3 łyżki,

- papryka czerwona pół szt,

- bułka tarta pół szklanki,

-jajko 1 szt,

- olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Piers podzielić na 2 części i rozbić, następnie posypać z obu stron przyprawa, na każdy filet ułożyć ser i pasek czerwonej papryki.  Zwinąć, następnie obtoczyć najpierw w rozbitym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Pokroić i ułożyć na talerzu. 

faszerowane roladki - medium

 

Koreczki z naleśników z twarożkiem (na słodko)

Składniki:

ciasto:

- maka pełnoziarnista 3 szklanki,

- maka pszenna 2 szklanki,

- woda zimna 4 szklanki,

- sol szczypta,

- olej 5 łyżek,

farsz:

- ser biały 40 dag,

- cukier brązowy 6 łyżek,

- skorka z cytryny 1 łyżka,

- jogurt naturalny pół szklanki,

dodatkowo:

- dżem truskawkowy pół słoika,

- olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Maki wsypać do miski, dodać resztę składników I zmiksować blenderem na gładkie ciasto.Konsystencje powinno mieć jak śmietana.Farsz: ser zmiksować na gładką masę razem z cukrem i jogurtem, następnie dodać skórkę cytryny i wymieszać. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni. Nakładamy farsz I zwijamy w ruloniki. Smażymy jeszcze raz na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.Kroimy w kwadraty I nakłuwamy wykałaczkę, podajemy z dżemem truskawkowym.

Koreczki z nalesnikow z twarozkiem - medium

 

Roladki ze szpinakiem i pieczarkami podane z sosem czosnkowym

Składniki:

roladki:

- placki do tortilli 8 szt,

- szpinak świeży 400 dag,

- pieczarki 30 dag,

- oliwki czarne pół małego słoika,

- czosnek 3 ząbki,

- cebula biała 1 szt,

- sol i pieprz czarny Prymat do smaku,

sos:

- majonez 3 łyżki,

- jogurt naturalny 3 łyżki,

- sok z cytryny 1 łyżka,

- zioła prowansalskie Prymat 1 łyżeczka,

- czosnek 3 ząbki,

- sol i pieprz czarny Prymat do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Cebule drobno posiekać i podsmażyć na oleju z pokrojonym jednym ząbkiem czosnku. Szpinak umyć, drobno pokroić i dodać do cebuli, smażyć az odparuje wodę. Następnie przyprawić sola i pieprzem i wycisnąć przez praskę czosnek. Pieczarki umyć, pokroić w plastry i podsmażyć na oleju.Na placki tortilli nakładać najpierw szpinak, następnie pieczarki i oliwki. Zwinąć tortille w rulonik.
Sos : jogurt wymieszać z majonezem dodać sok z cytryny, wyciśnięty czosnek I przyprawić.
Gotowe roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron, następnie kroimy w grube plastry i układamy na talerzu, podajemy z sosem. 

Roladki ze szpinakiem i pieczarkami  podane z sosem czosnkowym  - medium

MonikaW 13.10.2016 16:58
pysznie i pomysłowo
Patrycja33 13.10.2016 10:24
dziękuje za mily komentarz :-)
bietka 12.10.2016 21:08
te Roladki ze szpinakiem i pieczarkami wygladają bardzo smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak