Kiwi to jeden z moich ulubionych owoców.
Kiwi to również jeden z trudniejszych owoców w kuchni.
Z jabłek można zrobić szarlotkę, jakieś ciasto, do deseru skarmelizowane można dodać i jeszcze więcej. Tak samo z bananami czy innymi owocami -można zrobić dużo. Ale Co można zrobić z kiwi? Opcji wydaje się mało- jakiś deser, koktajl może i lody. Jednak opcji jest o wiele więcej.
Kiwi przede wszystkim bardzo pysznie łączy się z bezą i bitą śmietaną.
Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na kiwi:
Biszkoptowe omleciki z bitą śmietaną i kiwi
Składniki
ciasto:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- szczypta proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki zimnej wody
krem:
- 125 ml śmietany kremówki 30%
- cukier puder do smaku
dodatkowo:
- 5 sztuki kiwi
- cukier puder według uznania
Sposób przygotowania przepisu:
1. Białka ubijamy na sztywno. Następnie wsypujemy cukier. Ubijamy aż cukier się rozpuści.
2. Stopniowo dodajemy żółtka i wodę przy tym ubijając.
3. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
4. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na nim koła o średnicy 11-12cm.
5. Łyżką nakładamy ciasto.
6. Pieczemy w 170 stopniach przez około 15 minut.
7. Krążki ściągamy z blaszki i jeszcze ciepłe układamy na wąskich szklankach formując przy tym półkola.
8. Ubijamy śmietanę na puszystość. Dodajemy cukier puder do smaku.
9. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki.
10. Do środka najpierw układamy plasterki kiwi, później za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciskamy bitą śmietanę.
11. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
12. Gotowe! Smacznego!
Bezowy wieniec z kiwi
Składniki
Beza:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
Bita śmietana:
- 1 śmietana typu Śnieżka
- 150 ml mleka
Dodatkowo:
- 4 sztuki kiwi na mus
- 1 sztuka kiwi do dekoracji
- kilka listków melisy
Sposób przygotowania przepisu:
1. Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści.
2. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy bezę i formujemy łyżką wieniec.
3. Wieniec wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 120 stopni przez 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika z termoobiegiem. Beza powinna być dobrze wysuszona. Pozostawiamy ją w piekarniku do wystygnięcia. Zimną zdejmujemy z papieru.
4. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość.
5. Z kolei robimy mus. Obrane kiwi miksujemy na mus.
6. Na wieniec nakładamy bitą śmietanę, później nakładamy mus.
7. Obrane kiwi kroimy i dekorujemy nim wieniec. Dekorujemy dodatkowo listkami melisy.
8. Gotowe! Smacznego!
Wafelkowy deser
Składniki
4 sztuki kiwi
- 1 wafelek czekoladowy
- bita śmietana typu śnieżka
- 150 ml zimnego mleka
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw musimy wafelek pokruszyć
2. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość.
3. Kiwi obieramy i kroimy. Z kolei kiwi blendujemy.
4. Na dół słoiczka/szklanki dajemy pokruszone wafelki. Nakładamy porcję bitej śmietany. Dajemy mus z kiwi i kolejną porcję bitej śmietany. Dekorujemy pokruszonym wafelkiem.