U mnie w domu robi się ją z gotowanych warzyw tj. marchew, pietruszka korzeń, seler i ziemniaki. Dodaje się pokrojone w drobną kostkę ugotowane jajka, ogórek konserwowy/kiszony, cebulę i odcedzony groszek konserwowy.
Łączy się ją z majonezem i doprawia solą, pieprzem i musztardą.
Sałatka którą przyrządzam w domu:
10 marchewek
7 pietruszek
1 większy seler
3 jajka
2-3 ziemniaki
1 cebula
2-3 ogórki konserwowe
puszka groszku konserwowego
4-5 łyżek majonezu
3-4 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól, pieprz do smaku
- Jajka i ziemniaki w mundurkach ugotować, obrać, pokroić w drobniutką kostkę.
- Warzywa (marchew, pietruszka, seler) ugotować, należy co chwila sprawdzać by nie były zbyt miękkie. Ugotowane warzywa, cebulę i ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę. Groszek konserwowy odcedzić
- Wszystkie składniki ze sobą połączyć, dodać majonez, musztardę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
W wielu domach wzbogacana jest o smak kukurydzy konserwowej, u mnie w domu jednak bardzo rzadko się ją dodaje.