Klopsiki to szybkie danie, które możemy podać z ziemniakami lub makaronem. Jednym słowem z tym co lubimy.
Klopsiki mogą być z mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego lub mieszanego. Robimy tak jak lubimy i podajemy z tym co lubimy. U nas przeważnie podawane są z ziemniakami i surówką. Szybki i smaczny obiad dla każdego.
KLOPSIKI Z SEREM W SOSIE KOPERKOWYM
400 g łopatki wieprzowej
1 jajko ( duże )
1 cebula
1 czerstwa bułka ( kajzerka )
2 łyżki bułki tartej
1 szk mleka
sól do smaku
pieprz do smaku
ok. 100 g żółtego sera
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 l bulionu ( rosołu )
sól do smaku
pieprz do smaku
1 pęczek koperku
1 łyżka mąki żytniej typ 500
2/3 szk słodkiej 18 % śmietany
Mięso zmielić w maszynce do mięsa.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć ale nie za mocno.
Do miski wrzucić mięso, dodać cebulę, bułkę w mleku oraz tartą, wbić jajko i dodać do smaku sól i pieprz.
Wyrobić masę i podzielić na porcje ( ja do odmierzania użyłam łyżki do lodów ).
Ser pokroić na tyle kostek ile jest porcji mięsa i kładąc mięso na dłoni lekko rozpłaszczyć, na środek położyć ser i uformować okrągłe klopsiki.
W garnku zagotować bulion z przyprawami i do gotującego się wkładać klopsiki, gotować kilka minut od zagotowania.
Potem wyjąć klopsy łyżką cedzakową na talerz.
Sos zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką i na koniec wsypać posiekany koperek, wymieszać sos i włożyć do niego z powrotem klopsiki.
Klopsiki podawać z ziemniakami lub makaronem.