Przepis na wszelkie kluski mam głównie od babci, jest w nich m.in. przepis na kluski na parze. Przepis jest niezawodny, uwielbiają je w szczególności dzieci.
Można przyrządzić je tradycyjnie bez nadzienia lub z nadzieniem m.in. sezonowe owoce czy kostki czekolady. Kluski podajemy z cukrem i cynamonem.
Pragnę przedstawić krok po kroku przepis na ich przygotowanie:
60 dag mąki pszennej
1 jajko + 1 żółtko
5 dag drożdży
ok 2 szklanki mleka
1/4 kostki margaryny
11 łyżek cukru
masło do roztopienia
cukier
cynamon
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek. 1/2 szklanki mleka podgrzać, zdjąć z panika, dodać łyżkę cukru i pokruszyć drożdże dobrze wymieszać.
Rozrobione drożdże wlać do dołka w mące. Posypać z wierzchu mąką, nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia 15-30min.
W rondelku rozpuścić margarynę, a 2 szklanki mleka podgrzać. Jajka rozmieszać w garnuszku za pomocą widelca.
Do mąki z wyrastającymi drożdżami dodać cukier (10 łyżek), kolejno rozmieszane jajka, po trosze podgrzanego mleka i podgrzany tłuszcz, wyrobić dobrze do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ilość mleka uzależniona jest od tego ile ciasto zabierze. Wyrobione ciasto posypać z wierzchu mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia 15-30min.
Ciasto przerobić, łyżką zamoczoną w mące formować kulki, kolejno uformować w ręce. Kłaść na wysypanej powierzchni mąką. Kluski zostawić do wyrośnięcia 10min.
Wyrośnięte kluski gotować na parze 10 min.
W miseczce wymieszać cukier z cynamonem, masło roztopić w rondelku. Każdą kluskę z wierzchu zamoczyć w tłuszczu, a kolejno w cukrze z cynamonem.
MOJE PORADY:
* Czas wyrastania uzależniony jest od drożdży.
* W zależności od upodobania do środka kluski można włożyć dowolne nadzienie.
* Z podanych składników wychodzi ok 40 klusek na parze.