Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kokosowy wieniec

Zapach pieczonego drożdżowego ciasta wywołuje u mnie wspomnienie dzieciństwa, stwarza taką niepowtarzalną atmosferę , moja babcia była mistrzynią w pieczeniu drożdżówek dużo chrupiącej kruszonki .

Porcja  ciasta posmarowana grubo  masłem do tego kubek ciepłego kakao.

Super !!!!

Połączenie ciasta drożdżowego z wiórkami kokosowymi ,słodycz kokosa :)sama słodycz:)

 chrupiąca posypka kokosowa , odrywamy kawałek za kawałkiem i nie spostrzeżemy się a tu nie ma ciasta.

Wieniec kokosowy.

mąka  pszenna 2,5 szklanki
drożdże suche 1 opakowanie
wiórki kokosowe 100 gram
masło 1/2 kostki
cukier 1 szklanka
żółtka 3 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Cukier z żółtkami ubijam ,dodaję przesianą mąkę, drożdże,cukier waniliowy .


Wyrabiam na koniec dodaję rozpuszczone i schłodzone do temperatury pokojowej masło.

Po wyrobieniu posypuję mąką i odstawiam na 40 minut,następnie wakuję na prostokąty które smaruję masłem i posypuję wiórkami kokosowymi,zwijam i układam na okrągłej blaszce tworząc wieniec( środek pusty) górę wieńca posypuję kruszonką .

Kruszonka :

po 3 łyżki masła ,mąki i cukru oraz wiórek rozgniatamy palcami aż powstaną grudki ciasta.

Ciasto piekę w 180 stopniach 40 minut.

Smacznego .

Kokosowy wieniec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak