Porcja ciasta posmarowana grubo masłem do tego kubek ciepłego kakao.
Super !!!!
Połączenie ciasta drożdżowego z wiórkami kokosowymi ,słodycz kokosa :)sama słodycz:)
chrupiąca posypka kokosowa , odrywamy kawałek za kawałkiem i nie spostrzeżemy się a tu nie ma ciasta.
Wieniec kokosowy.
mąka pszenna 2,5 szklanki
drożdże suche 1 opakowanie
wiórki kokosowe 100 gram
masło 1/2 kostki
cukier 1 szklanka
żółtka 3 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Cukier z żółtkami ubijam ,dodaję przesianą mąkę, drożdże,cukier waniliowy .
Wyrabiam na koniec dodaję rozpuszczone i schłodzone do temperatury pokojowej masło.
Po wyrobieniu posypuję mąką i odstawiam na 40 minut,następnie wakuję na prostokąty które smaruję masłem i posypuję wiórkami kokosowymi,zwijam i układam na okrągłej blaszce tworząc wieniec( środek pusty) górę wieńca posypuję kruszonką .
Kruszonka :
po 3 łyżki masła ,mąki i cukru oraz wiórek rozgniatamy palcami aż powstaną grudki ciasta.
Ciasto piekę w 180 stopniach 40 minut.
Smacznego .