Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kolejna odsłona wykorzystania kurczaka

Kurczak jest jednym z ulubionych mięs , które przygotowuję. Najczęściej są u nas wykorzystywane filety z kurczaka z , których nie tylko przygotowujemy tradycyjne kotlety na wiele sposobów .Zapraszam na przepisy z wykorzystaniem mięsa kurczaka.

Kurczak jest jednym z ulubionych mięs , które przygotowuję. Najczęściej są u nas wykorzystywane filety z kurczaka z , których nie tylko przygotowujemy tradycyjne kotlety na wiele sposobów a także roladki , kawałki kurczaka z rożnego rodzajami sosami, bułeczki z kurczakiem , kurczak pieczony w całości , dodanie do zapiekanek tych na bułce jak i w naczyniu żaroodpornym a także różnego rodzaju sałatek. Jak sami widzimy mnóstwo jest pomysł jak realizacji z wykorzystania kurczaka. Nie dlatego większość osób wybiera mięso z kurczaka a dlaczego zaraz Wam napiszę. Mięso z kurczaka można bardzo szybko przygotować , jest bardzo miękkie i każdy z nim sobie poradzi. Mięso z kurczaka to także duża zawartość białka , bardzo mała zawartość tłuszczu dlatego można dodawać go do potraw stosując dietę np ryż z warzywami wzbogacony duszonym kurczakiem. Zawiera liczne witaminy z grupy B a także magnez , cynk oraz potas.

Zapraszam na kolejne propozycje wykorzystania mięsa z kurczaka

Plastry kurczaka w delikatnym sosie

Kolejna odsłona wykorzystania kurczaka

Składniki :

• filet z kurczaka kilka cieniutki plastrów
• woda 2 szklanki
• ogórek kiszony 2
• papryka marynowana kilka plasterków
• cebula biała 1 średnia
• słonecznik łuskany 2 łyżki
• sól morska
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• przyprawa do kurczaka
• mąka 1 łyżka
• woda 1 łyżka
• śmietana 30 % 1 łyżka

Wykonanie :
Paprykę , cebulę oraz ogórki pokroić w średnią kostkę. Fileta opłukać pod wodą i pokroić na cieniutkie plastry. Na patelnię dać 2 szklanki wody rozgrzać patelnię i dać plastry kurczaka oprószone przyprawami. Plastry kurczaka dusić do miękkości aż zostanie bardzo mało wody na małym ogniu. Na sam koniec dodać pokrojone składniki oraz słonecznik . Do kubka dać wodę śmietanę oraz mąkę dobrze wymieszać i dać na patelnie całość. Energicznie wymieszać do utworzenia się sosu. Całość dusić kilka minut. Gotowe danie podawać z ziemniaki i marynowaną papryką.

Ostra wersja kurczaka z ryżem

Kolejna odsłona wykorzystania kurczaka

Składniki :

  • filet z kurczaka 1 1/2 
  • ryż ugotowany 5 woreczków
  • marchewka 3 duże
  • cebula biała 2 duże
  • fasola szparagowa 2 szklanki
  • chili Prymat 1 1/2 łyżki
  • serek topiony 1 mały
  • śmietana 30 % 1 łyżka
  • woda letnia 1 szklanka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • olej do smażenia
  • sól
  • Pieprz czarny- MŁYNEK
  • bazylia otarta Prymat 1 łyżeczka
  • przyprawa do kurczaka

 Wykonanie :

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu . Po ugotowania odcedzamy z wody i przykrywamy pokrywką . Do ryżu dać 1 łyżkę oleju. Fileta opłukać w wodzie i osuszyć. Po osuszeniu kroimy w większą kostkę. Kawałki kurczaka oprószamy w przyprawach. Oprószone kawałki kurczaka odstawiamy na 1 godzinę pod przykryciem do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki kurczaka dajemy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy do miękkości. Po obsmażeniu kurczaka wlać szklankę wody ,dodać fasolkę szparagową , cebulę oraz pozostałe składniki. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką oraz wodą i lekko wymieszać . Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Ryż dajemy na talerz i dajemy sos z kurczakiem .

Duszony filet z kurczaka z sosem podany w bułce

Kolejna odsłona wykorzystania kurczaka

Składniki :

  • filet z kurczaka 1 
  • cebula 1 duża
  • pomidor 1 duży
  • ząbki czosnku 1 
  • śmietana 30 % 1 łyżka
  • woda ok.2 szklanki
  • mąka pszenna 1.5 łyżki
  • sól do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK
  • przyprawa kebab- gyros Prymat
  • bułka 2 

 Wykonanie :

Wodę wlewamy do patelni. Cebulę obieramy i kroimy w paski. Po osuszeniu fileta z kurczaka kroimy w większą kostkę. Całość dajemy na patelnię i przyprawiamy przyprawami. Mięso dusimy do miękkości. Gdy mięsko będzie już gotowe dodajemy pokrojonego pomidora. Całość dokładnie mieszamy. Pod sam koniec mieszamy mąkę z śmietaną dodajemy troszkę wody i dajemy całość do patelni. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Na koniec odcinamy górną część bułki wydrążamy środek i dajemy bułkę do opiekacza (tostera) .Następnie do bułki dodajemy nasze mięsko z sosikiem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak