Kurczak jest jednym z ulubionych mięs , które przygotowuję. Najczęściej są u nas wykorzystywane filety z kurczaka z , których nie tylko przygotowujemy tradycyjne kotlety na wiele sposobów a także roladki , kawałki kurczaka z rożnego rodzajami sosami, bułeczki z kurczakiem , kurczak pieczony w całości , dodanie do zapiekanek tych na bułce jak i w naczyniu żaroodpornym a także różnego rodzaju sałatek. Jak sami widzimy mnóstwo jest pomysł jak realizacji z wykorzystania kurczaka. Nie dlatego większość osób wybiera mięso z kurczaka a dlaczego zaraz Wam napiszę. Mięso z kurczaka można bardzo szybko przygotować , jest bardzo miękkie i każdy z nim sobie poradzi. Mięso z kurczaka to także duża zawartość białka , bardzo mała zawartość tłuszczu dlatego można dodawać go do potraw stosując dietę np ryż z warzywami wzbogacony duszonym kurczakiem. Zawiera liczne witaminy z grupy B a także magnez , cynk oraz potas.
Zapraszam na kolejne propozycje wykorzystania mięsa z kurczaka
Plastry kurczaka w delikatnym sosie
Składniki :
• filet z kurczaka kilka cieniutki plastrów
• woda 2 szklanki
• ogórek kiszony 2
• papryka marynowana kilka plasterków
• cebula biała 1 średnia
• słonecznik łuskany 2 łyżki
• sól morska
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• przyprawa do kurczaka
• mąka 1 łyżka
• woda 1 łyżka
• śmietana 30 % 1 łyżka
Wykonanie :
Paprykę , cebulę oraz ogórki pokroić w średnią kostkę. Fileta opłukać pod wodą i pokroić na cieniutkie plastry. Na patelnię dać 2 szklanki wody rozgrzać patelnię i dać plastry kurczaka oprószone przyprawami. Plastry kurczaka dusić do miękkości aż zostanie bardzo mało wody na małym ogniu. Na sam koniec dodać pokrojone składniki oraz słonecznik . Do kubka dać wodę śmietanę oraz mąkę dobrze wymieszać i dać na patelnie całość. Energicznie wymieszać do utworzenia się sosu. Całość dusić kilka minut. Gotowe danie podawać z ziemniaki i marynowaną papryką.
Ostra wersja kurczaka z ryżem
Składniki :
- filet z kurczaka 1 1/2
- ryż ugotowany 5 woreczków
- marchewka 3 duże
- cebula biała 2 duże
- fasola szparagowa 2 szklanki
- chili Prymat 1 1/2 łyżki
- serek topiony 1 mały
- śmietana 30 % 1 łyżka
- woda letnia 1 szklanka
- mąka pszenna 1 łyżka
- olej do smażenia
- sól
- Pieprz czarny- MŁYNEK
- bazylia otarta Prymat 1 łyżeczka
- przyprawa do kurczaka
Wykonanie :
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu . Po ugotowania odcedzamy z wody i przykrywamy pokrywką . Do ryżu dać 1 łyżkę oleju. Fileta opłukać w wodzie i osuszyć. Po osuszeniu kroimy w większą kostkę. Kawałki kurczaka oprószamy w przyprawach. Oprószone kawałki kurczaka odstawiamy na 1 godzinę pod przykryciem do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki kurczaka dajemy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy do miękkości. Po obsmażeniu kurczaka wlać szklankę wody ,dodać fasolkę szparagową , cebulę oraz pozostałe składniki. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką oraz wodą i lekko wymieszać . Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Ryż dajemy na talerz i dajemy sos z kurczakiem .
Duszony filet z kurczaka z sosem podany w bułce
Składniki :
- filet z kurczaka 1
- cebula 1 duża
- pomidor 1 duży
- ząbki czosnku 1
- śmietana 30 % 1 łyżka
- woda ok.2 szklanki
- mąka pszenna 1.5 łyżki
- sól do smaku
- Pieprz czarny- MŁYNEK
- przyprawa kebab- gyros Prymat
- bułka 2
Wykonanie :
Wodę wlewamy do patelni. Cebulę obieramy i kroimy w paski. Po osuszeniu fileta z kurczaka kroimy w większą kostkę. Całość dajemy na patelnię i przyprawiamy przyprawami. Mięso dusimy do miękkości. Gdy mięsko będzie już gotowe dodajemy pokrojonego pomidora. Całość dokładnie mieszamy. Pod sam koniec mieszamy mąkę z śmietaną dodajemy troszkę wody i dajemy całość do patelni. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Na koniec odcinamy górną część bułki wydrążamy środek i dajemy bułkę do opiekacza (tostera) .Następnie do bułki dodajemy nasze mięsko z sosikiem.