Sałatki warstwowe są smaczne, szybko się je robi i pasują na każdą okazję. Oprócz tego ładnie się prezentują.
Sałatki warstwowe możemy przygotować w większym naczyniu lub w mniejszych i każdy będzie miał od razu swoją porcję.
Ważne też jest to aby takie sałatki podawać w przezroczystych naczyniach bo wtedy widać ich efektowny wygląd.
Ja zapraszam po kilka smacznych i łatwych propozycji.
Sałatka warstwowa
składniki :
2 szk ugotowanego na sypko ryżu ( w zielonym barwniku )
8 cm chorizo
200 g szynki domowej
1 czerwona papryka
5 ogórków konserwowych
4 jajka ugotowane na twardo
1/2 pęczka szczypiorku
2/3 szk rzeżuchy
1 mała cebula
5 łyżek majonezu
5 łyżek ketchupu
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu
sposób przygotowania :
Przygotować miskę.
Na dno wsypać jedną szklankę ryżu.
Następnie pokrojoną w kostkę szynkę i chorizo, wyłożyć na ryż i wyrównać powierzchnię.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić ją w kostkę i wyłożyć ją na wędlinę i wyrównać.
Kolejną warstwą będą ogórki, które należy również pokroić w kostkę i wyłożyć je na paprykę.
Ugotowane jajka obrać, pokroić siatką do sałatki i wsypać na warstwę ogórków.
Na jajka posypać posiekany szczypiorek, na szczypiorek dać rzeżuchę.
Na zieleninę posypać cebulkę pokrojoną w kostkę
Majonez i ketchup oraz sól i pieprz wymieszać i polać powierzchnię sałatki tak przygotowanym sosem.
Na koniec wyłożyć drugą szklankę ryżu i wyrównać powierzchnię.
Tak przygotowaną sałatkę przykryć, wstawić do lodówki na około 30 minut do godziny.
Sałatka warstwowa z kuskusem
1/2 szk kuskusu
1 kabanos dębowy
2 średnie ogórki konserwowe
2 małe pomidory
1 mała cebula
1/2 szk czerwonej fasoli
2/3 szk posiekanej kapusty pekińskiej
4 łyżki majonezu
kiełki rzodkiewki
Do smaku :
sól
pieprz kolorowy
czosnek granulowany
płatki chili
Dodatkowo :
woda i sól do kuskusu
Kuskus wsypać do miseczki i zalać go wrzątkiem tak, aby woda lekko wystawała ponad jego powierzchnię.
Posolić go, przemieszać i przykryć talerzykiem lub pokrywką na kilka minut aż napęcznieje.
Gotowy przemieszać widelcem i wystudzić.
Majonez doprawić dość mocno przyprawami i wymieszać.
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę a fasolę odsączyć i wypłukać potem kabanosa pokroić w plasterki.
Każdy składnik umieścić w osobnych naczyniach ( będzie trochę zmywania ).
Na dno szklaneczek ( u mnie 4 ) rozłożyć kuskus, potem kabanosy.
Następnie kłaść ogórki, pomidory i cebulę za każdym razem warstwy lekko dociskając.
Potem nałożyć fasole i kapustę a na koniec dodać majonez i rozłożyć kiełki rzodkiewki.
Sałatkę podawać po około 10 minutach.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem
1 saszetka ryżu parabolicznego z dzikim
1 czerwona papryka
1 cebula
3/4 puszki kukurydzy
1 szk posiekanej kapusty pekińskiej
4 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
1 ząbek czosnku
1 puszka tuńczyka po meksykańsku
sól
pieprz
natka pietruszki
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie a potem odsączyć z wody i wysypać z woreczka.
Wystudzić.
Paprykę, cebulę pokroić osobno w kostkę.
Kukurydzę odsączyć.
W misce układać warstwami ryż, paprykę, cebulę, kukurydzę a potem kapustę oraz wymieszany majonez z ketchupem i doprawiony solą i pieprzem.
Na koniec wyłożyć tuńczyka i udekorować natką pietruszki.
Przed podaniem sałatkę schłodzić a po nałożeniu na talerz można wymieszać ze sobą warstwy sałatki.
Sałatkowy torcik na krakersach
![Kolorowe sałatki warstwowe](https://2.bp.blogspot.com/-VAyl8Mbuvkc/U0UY9oMosoI/AAAAAAAAHCk/Bo0WKUSgE2U/s1600/DSC_0094.jpg)
1/2 puszki groszku konserwowego
1 mała cebula
1/3 czerwonej papryki
1 szk posiekanej kapusty pekińskiej
150 g wędzonego boczku
Sos :
1/3 szk majonezu
1/3 szk pikantnego ketchupu
sól
pieprz
chili
Składniki sosu dokładnie wymieszać.
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć a potem wysypać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć go z tłuszczu.
Groszek odsączyć z zalewy na sitku.
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
Na dno szklanek rozłożyć ryż, potem groszek, cebulę, paprykę i kapustę pekińską.
Następnie polać przygotowanym sosem i posypać boczkiem.
Udekorować roszponką i podawać.