Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kolorowe sałatki warstwowe

Są smaczne i ładnie się prezentują

Sałatki warstwowe są smaczne, szybko się je robi i pasują na każdą okazję. Oprócz tego ładnie się prezentują.

Sałatki warstwowe możemy przygotować w większym naczyniu lub w mniejszych i każdy będzie miał od razu swoją porcję.

Ważne też jest to aby takie sałatki podawać w przezroczystych naczyniach bo wtedy widać ich efektowny wygląd.

Ja zapraszam po kilka smacznych i łatwych propozycji.

 

Sałatka warstwowa 

 

Kolorowe sałatki warstwowe

składniki :
2 szk ugotowanego na sypko ryżu ( w zielonym barwniku )
8 cm chorizo
200 g szynki domowej
1 czerwona papryka 
5 ogórków konserwowych
4 jajka ugotowane na twardo
1/2 pęczka szczypiorku
2/3 szk rzeżuchy
1 mała cebula
5 łyżek majonezu
5 łyżek ketchupu
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu


sposób przygotowania :
Przygotować miskę.
Na dno wsypać jedną szklankę ryżu.
Następnie pokrojoną w kostkę szynkę i chorizo, wyłożyć na ryż i wyrównać powierzchnię.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić ją w kostkę i wyłożyć ją na wędlinę i wyrównać.
Kolejną warstwą będą ogórki, które należy również pokroić w kostkę i wyłożyć je na paprykę.
Ugotowane jajka obrać, pokroić siatką do sałatki i wsypać na warstwę ogórków.
Na jajka posypać posiekany szczypiorek, na szczypiorek dać rzeżuchę.
Na zieleninę posypać cebulkę pokrojoną w kostkę
Majonez i ketchup oraz sól i pieprz wymieszać i polać powierzchnię sałatki tak przygotowanym sosem.
Na koniec wyłożyć drugą szklankę ryżu i wyrównać powierzchnię.
Tak przygotowaną sałatkę przykryć, wstawić do lodówki na około 30 minut do godziny.

 

Sałatka warstwowa z kuskusem

 

Kolorowe sałatki warstwowe
1/2 szk kuskusu
1 kabanos dębowy
2 średnie ogórki konserwowe
2 małe pomidory
1 mała cebula
1/2 szk czerwonej fasoli
2/3 szk posiekanej kapusty pekińskiej
4 łyżki majonezu
kiełki rzodkiewki
Do smaku :
sól
pieprz kolorowy
czosnek granulowany
płatki chili
Dodatkowo :
woda i sól do kuskusu


Kuskus wsypać do miseczki i zalać go wrzątkiem tak, aby woda lekko wystawała ponad jego powierzchnię.
Posolić go, przemieszać i przykryć talerzykiem lub pokrywką na kilka minut aż napęcznieje.
Gotowy przemieszać widelcem i wystudzić.
Majonez doprawić dość mocno przyprawami i wymieszać.
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę a fasolę odsączyć i wypłukać potem kabanosa pokroić w plasterki.
Każdy składnik umieścić w osobnych naczyniach ( będzie trochę zmywania ).
Na dno szklaneczek ( u mnie 4 ) rozłożyć kuskus, potem kabanosy.
Następnie kłaść ogórki, pomidory i cebulę za każdym razem warstwy lekko dociskając.
Potem nałożyć fasole i kapustę a na koniec dodać majonez i rozłożyć kiełki rzodkiewki.
Sałatkę podawać po około 10 minutach.

 

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Kolorowe sałatki warstwowe

1 saszetka ryżu parabolicznego z dzikim
1 czerwona papryka
1 cebula
3/4 puszki kukurydzy
1 szk posiekanej kapusty pekińskiej
4 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
1 ząbek czosnku
1 puszka tuńczyka po meksykańsku
sól
pieprz
natka pietruszki

Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie a potem odsączyć z wody i wysypać z woreczka.
Wystudzić.
Paprykę, cebulę pokroić osobno w kostkę.
Kukurydzę odsączyć.
W misce układać warstwami ryż, paprykę, cebulę, kukurydzę a potem kapustę oraz wymieszany majonez z ketchupem i doprawiony solą i pieprzem.
Na koniec wyłożyć tuńczyka i udekorować natką pietruszki.
Przed podaniem sałatkę schłodzić a po nałożeniu na talerz można wymieszać ze sobą warstwy sałatki.

 

Sałatkowy torcik na krakersach

 

Kolorowe sałatki warstwowe

24 krakersy
1 puszka śledzi w pomidorach
3 jajka ( ugotowane na twardo )
50 g żółtego sera
1 mała garść świeżego szpinaku
5 łyżek majonezu
1/3 szk posiekanego szczypiorku
do smaku :
sól
pieprz
papryka wędzona
 
Ugotowane na twardo jajka oddzielić, czyli białka i żółtka osobno.
Białka i żółtka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, tak samo zetrzeć ser do innego naczynia.
Szpinak posiekać.
Do sera dodać 3 łyżki majonezu i szpinak, wymieszać.
Do białek dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać.
Rybę wyjąć z puszki, dodać 3 szczypty wędzonej papryki oraz odrobinę soli i pieprzu, rozgnieść na pastę.
Na płaskim i najlepiej kwadratowym lub prostokątnym talerzu rozłożyć 8 krakersów jeden obok drugiego w dwóch rzędach.
Na krakersy wyłożyć rybę, rozprowadzić ją po krakersach uważając aby krakersy się nie rozsunęły.
Rybę przykryć kolejną warstwą krakersów i wyłożyć ser ze szpinakiem, rozsmarować i zakryć trzecią warstwą krakersów.
Na nie wyłożyć białka, rozsmarować i posypać startym żółtkiem.
Sałatkę wstawić do lodówki najlepiej na noc a przed podaniem posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem.
 
 
Sałatka ryżowa z boczkiem
 
 
Kolorowe sałatki warstwowe
1 szk ryżu jaśminowego ugotowanego na sypko
1/2 puszki groszku konserwowego
1 mała cebula
1/3 czerwonej papryki
1 szk posiekanej kapusty pekińskiej
150 g wędzonego boczku
Sos :
1/3 szk majonezu
1/3 szk pikantnego ketchupu
sól
pieprz
chili

Składniki sosu dokładnie wymieszać.
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć a potem wysypać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć go z tłuszczu.
Groszek odsączyć z zalewy na sitku.
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
Na dno szklanek rozłożyć ryż, potem groszek, cebulę, paprykę i kapustę pekińską.
Następnie polać przygotowanym sosem i posypać boczkiem.
Udekorować roszponką i podawać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak