Komosa ryżowa zawiera witaminy: A, E, B6, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Oraz minerały: wapn, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód i magnez.
Właściwości prozdrowotnych komosy jest mnóstwo. Poniżej przedstawiam kilka, które według mnie są najważniejsze :
- są odpowiednie dla osób chorych na celiakie i cukrzyce,
- mogą zapobiegać miażdżycy i nowotworom,
- zawierają pełnowartościowe białko,
- ma działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.
Quinoa ma szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy jej użyć do sporządzania dań słodkich, jak i słonych. Ja używam komosy do zup, sałatek, dań głównych, kotletów, ciastek oraz ciast. Każda wersja ma niepowtarzalny smak. Przedstawię wersje na słono i na słodko. Zachęcam do wypróbowania.
Zupa mleczna z quinoa, bananem, żurawiną i cynamonem
Składniki:
- mleko sojowe (waniliowe) 1 szklanka,
- quinoa 3 łyżki,
- banan 1 szt,
- żurawina 2 łyżki,
- cynamon Prymat pół łyżeczki.
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy na wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ugotowaną kaszę, banana i nakładamy do miski. Dodajemy żurawinę i posypujemy cynamonem. Do zupy mlecznej użyłam mleka sojowego słodzonego. Jeżeli używamy mleko niesłodzone, to możemy dodać dodatkowo łyżeczkę miodu.
Quinoa z suszonymi grzybami, warzywami i filetem z indyka
Składniki:
- kasza quinoa 1 szklanka,
- grzyby suszone pół szklanki,
- cebula biała 1 szt,
- marchewka 1 szt,
- kukurydza pół puszki,
- groszek pół szklanki,
- brokuł 1 szt (mały),
- filet z indyka 1 szt,
- sos sojowy 3 łyżki,
- papryka czerwona pół szt,
- suszone pomidory pół małego słoika,
- natka pietruszki 2 łyżki,
- olej do smażenia,
- kolendra Prymat, pieprz czarny Prymat, zioła prowansalskie Prymat, Kurkuma i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową gotujemy w dwóch szklankach wody. Suszone grzyby gotujemy do miękkości, następnie kroimy drobno. Cebule obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na zloty kolor. Łączymy ugotowana kasze z grzybami i podsmażoną cebulka. Układamy na talerzu. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach, następnie dusimy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawiamy do smaku. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy kukurydze i groszek. Wykładamy na kaszę. Fileta oczyszczamy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju na zloty kolor z dodatkiem soli. Brokuła gotujemy do miękkości, odcedzamy i układamy różyczki na talerzu dookoła kaszy. Pomidory kroimy na pół i układamy na talerzu razem z filetem. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy nasze gotowe danie.